Aberatia zilei: Un vot dat degeaba

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 15:43
3671 citiri
Aberatia zilei: Un vot dat degeaba
Foto: Arhiva (Mesagerul de Covasna)

Anul trecut, in data de 3 decembrie, Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila si, totusi, nici pana in ziua de astazi DNA nu l-a adus pe acesta in fata instantei, ceea ce este de neinteles, mai ales ca procurorii au cerut din nou arestarea lui preventiva, intr-un alt dosar.

Situatia "deputatului fugar", cum e cunoscut Marko Attila din cauza faptului ca de aproape 5 luni s-a refugiat in Ungaria, este, pe scurt, urmatoarea: pe 21 noiembrie DNA a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii lui preventive in dosarul Bica; pe 26 noiembrie a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar mai vechi privind retrocedarile unor imobile; iar pe 3 decembrie (dupa indelungate tergiversari) Camera Deputatilor a incuviintat cererea DNA, in lipsa lui Marko Attila.

Dupa care nu s-a mai intamplat nimic.

Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate: Poate fi arestat in dosarul Bica (Video)

Ziare.com a solicitat la inceputul lunii martie biroului de presa al DNA sa spuna daca s-a cerut mandat european sau international pentru arestarea preventiva a lui Marko Attila si, daca da, care a fost decizia instantei.

"In acest moment, informatiile solicitate nu pot fi oferite, in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001", a fost raspunsul primit de la DNA, alineatul citat referindu-se la faptul ca nu pot fi oferite publicului "informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare".

Deputatul UDMR fugar de 71 de zile NU se bucura de protectia Ungariei

Pe 26 martie, DNA a revenit cu o noua solicitare adresata Camerei Deputatilor, cerand pentru a doua oara incuviintarea arestarii preventive a deputatului UDMR, de data aceasta in dosarul ANRP in care au fost arestati preventiv fostul presedinte ANI Horia Georgescu si deputatul PNL Theodor Nicolescu.

Intre timp, Marko Attila si-a anuntat colegii ca demisioneaza din Parlament, mai intai prin e-mail, apoi printr-un inscris oficial, care va fi citit miercuri in plen.

In tot acest interval, procurorul care se ocupa de primul dosar nu a intreprins demersurile necesare pentru ca Marko Attila sa fie arestat preventiv, lucru inexplicabil.

Deputatul UDMR Marko Attila a jurat sa-si indeplineasca mandatul cu onoare, dar a fugit in Ungaria

Cazul este special, deputatul fugar avand si cetatenie maghiara, nu doar romana. Si, totusi, DNA putea cere mandat european de arestare, lucru confirmat si de avocatul Eugen Iordachescu.

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, acesta a explicat ca Marko Attila este la ora actuala un cetatean liber care poate trai in orice tara doreste, neavand nicio interdictie. Prin urmare, a ales sa isi continue viata in Ungaria.

"E vorba de dreptul la libera miscare, e dreptul sau sa se stabileasca unde crede ca ii este mai bine (...) Doar magistratii pot sa decida luarea unei masuri preventive. Nimeni si nimic nu ii impiedica. Ca nu s-a intamplat asta pentru mine este un mare semn de intrebare. De ce pana acum nu s-a trecut la formularea cererii adresate judecatorilor? De ce nu s-a emis un mandat european de arestare? De ce nu s-a cerut punerea in executare a mandatului de arestare preventiva?

Daca s-ar fi propus luarea unei masuri, am fi fost obligati sa ne prezentam in fata judecatorului pentru a prezenta pozitia domnului Marko Attila si judecatorul sa decida care este solutia necesara. Nu s-a intamplat acest lucru. Exista incuviintarea Camerei Deputatilor inca din luna decembrie, oricand puteau sa ceara arestarea in lipsa a domnului Marko Attila, daca se aprecia ca e necesara o astfel de masura si nu inteleg de ce nu s-a intamplat asta", a declarat avocatul deputatului UDMR.

Un mandat european de arestare emis de autoritatile judiciare ale unui stat membru este valabil pe tot teritoriul Uniunii Europene si el prevede termene stricte, se bazeaza pe proceduri simplificate, garanteaza absenta ingerintei politice (spre deosebire de procedurile obisnuite de extradare), informeaza European Justice.

In plus, in principiu, statele membre ale UE nu mai pot refuza sa isi predea propriii cetateni, motivele de refuz fiind lasate la aprecierea autoritatilor judiciare.

Incepand de miercuri, dupa ce Marko Attila nu va mai fi deputat, el va putea fi tratat de DNA ca orice alt cetatean roman, dar ramane de neinteles motivul pentru care votul dat in decembrie de Camera Deputatilor a ramas pana acum fara consecinte.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Lasconi, note mici la facultatea privată de la Deva unde a studiat. Detaliul important omis din CV-ul candidatei USR. „Nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață”
Lasconi, note mici la facultatea privată de la Deva unde a studiat. Detaliul important omis din CV-ul candidatei USR. „Nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață”
Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, însă acest aspect lipsește din CV-ul oficial al candidatei USR, arată informațiile obținute de Newsweek. Deși cotată...
Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
Marcel Ciolacu susține că nu a citit cartea proaspăt lansată de „parenerul de alianță”, conracandidat la alegerile prezidențiașe, Nicolae Ciucă. Premierul și liderul PSD spune că...
#Marko Attila DNA arestare, #Marko Attila fugit Ungaria, #Marko Attila demisie Parlament , #deputat
  1. Lasconi, note mici la facultatea privată de la Deva unde a studiat. Detaliul important omis din CV-ul candidatei USR. „Nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață”
  2. Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
  3. Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
  4. Cât de pregătiți sunt românii să voteze un președinte femeie. Se poate trece peste prejudecăți și experiențele neplăcute? „Ar putea fi un avantaj să fii femeie”
  5. Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
  6. Marcel Ciolacu, caracterizări spumoase ale adversarilor din cursa pentru Cotroceni. Cine este "omul cumsecade", "grobianul" și "ipocritul"
  7. Jens Stoltenberg, mesaj pentru Mircea Geoană: „Îți doresc toate cele bune în următoarele proiecte”
  8. Mircea Geoană, decorat de NATO: „Nu am văzut niciodată mai mulți oameni talentați, dedicați și foarte inteligenți ca în Alianța noastră”
  9. Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
  10. Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD