Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Afacerile cu statul ale deputatului Costica Mazilu

Luni, 14 Februarie 2011, ora 08:29
3110 citiri
Afacerile cu statul ale deputatului Costica Mazilu

Datele din declaratiile de interese depuse la inceputul anului de deputati si senatori arata ca 72 de parlamentari au obtinut contracte de la diferite institutii publice, mai ales de la institutii aflate tocmai in colegiile electorale in care au fost alesi.

Cel mai relevant caz de pe lista acestor parlamentari este cel al deputatului UNPR Constantin Mazilu, care, de cand a devenit parlamentar PSD, firma sa a castigat licitatii organizate de colegii de partid. Dupa ce a trecut in barca Puterii, la Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), firma lui Mazilu a obtinut contracte de la institutii controlate de PD-L.

In 2008, acesta isi bagase excavatoarele in colegiul unde avea sa candideze ca parlamentar si promisese asfaltarea gratuita a drumurilor. Acest lucru l-a facut la acea vreme pe Mazilu deputat.

In 2009, firma sa a primit de la Consiliul Judetean Valcea 3 milioane de lei (720.000 de euro) pentru asfaltarea unor drumuri din aceeasi comuna Fartatesti. Avand in vedere cifrele, investitia electorala din campanie isi incepuse amortizarea.

Firma lui Constantin Mazilu, Ghecon Construct SRL, a castigat insa mult mai multe contracte cu institutii conduse chiar de colegii sai de partid. De 2 ani de zile, firma a primit 63 de milioane de lei (15 milioane de euro) din bani publici pentru diverse lucrari de constructii, scrie Adevarul.

O mare parte din bani a obtinut-o chiar in comunele valcene unde a candidat ca deputat si ale caror consilii locale sunt controlate de membri ai PSD. In comuna Valea Mare a castigat doua licitatii, una privind ridicarea unei sali de sport, pentru care firma lui Mazilu a primit 1,5 milioane de lei (357. 000 de euro) si cealalta presupunand asfaltarea unui drum comunal, in valoare de 400.000 de lei (95.000 de euro).

Mazilu a castigat contracte si in judetul Buzau. Institutia condusa de colegul de partid Victor Mocanu, Consiliul Judetean Buzau, a incheiat cu Ghecon Construct Srl doua contracte in valoare totala de 2,1 milioane de lei. Pentru acesti bani, firma lui Mazilu se obliga sa intretina si sa plombeze o serie de drumuri din judet.

Tot din Buzau, o institutie a PSD avea sa aduca firmei deputatului alte venituri suplimentare de 14,5 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Ulterior, firma a mai primit doua acte aditionale, pentru "lucrari suplimentare", in aloare de inca 1,5 milioane de lei (357.000 de euro), adica un total de 14,5 milioane de euro.

Afacerile din bani publici ale lui Mazilu s-au extins si in Ialomita, unde, tot cu sprijinul colegilor de partid, firma sa a castigat in 2010 un contract de 11 milioane de lei cu Consiliul Local Amara pentru reabilitarea si modernizarea mai multor drumuri din statiunea balneara.

De la PSD la UNPR

In ceea ce priveste cariera sa politica, in aprilie 2010, Constantin Mazilu si-a dat demisia din partid, din PSD, iar firma sa a incetat sa mai castige licitatii organizate de institutii conduse de social-democrati. Indata ce Mazilu s-a alaturat celor aflati la putere, a aparut si un prim contract cu Guvernul. La o luna de la demisie, Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu i-a oferit un contract firmei Ghecon Construct de 1,5 milioane de lei (357.000 de euro).

Un control al Camerei de Conturi a scos insa la iveala o serie de plati ilegale facute de Administratie Strazilor catre firma viitorului deputat Mazilu. Firma decontase mai multe lucrari de intretinere pe care nu le realizase in realitate. Intreaga suma a fost recuperata si astfel nu a fost sesizata instanta.

De cand a ajuns in Parlament, firma lui Constantin Mazilu a incheiat patru contracte cu Administratia Strazilor, aflata in subordinea fostului coleg din PSD, Sorin Oprescu. Valoarea totala este de 3,2 milioane de lei (762.000 de euro).

"In principiu nu ma mai ocup de firma de aproximativ trei ani. Ar fi bine sa va interesati si cate licitatii au fost pierdute. Cred ca au fost pierdute de trei ori, de patru ori mai multe. E posibil sa fi castigat licitatii si in colegiu la mine, nu le stiu pe toate, m-ati luat pe nepregatite", a declarat pentru sursa citata Mazilu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bani contracte statul, #afaceri statul deputat Costica Mazilu , #deputat