Daca tot e circ, sa se taie bilete!

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 12:48
4950 citiri
Daca tot e circ, sa se taie bilete!

Mai multi reprezentanti ai Puterii si un udemerist pragmatic au avut o discutie in cadru oficial - in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, unde si-au manifestat dispretul fata de lege, de independenta presei si fata de adevar.

Totusi, presa si-a bagat nasul si de data asta i-a dat in fapt. Ziarul Gandul a publicat stenograma discutiilor din Biroul Permanent in care s-a discutat despre cum sa-si faca deputatii propria televiziune. Care sa-i prezinte cum vor ei si nu asa cum sunt.

Cezar Preda, vicepresedinte al PD-L, a cerut fara ezitare ca televiziunea publica "sa prezinte activitatea din Parlament asa cum dorim noi, pentru ca pana la urma este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii".

Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, a sustinut ca televiziunea publica ar trebui sa fie cea care sa le furnizeze aparatura si personalul necesar: "Pentru aparatura, si televiziunea publica are obligatia de a se implica, de a oferi, pana la urma, un anumit cadru, inclusiv operatori, aparatura necesara".

In plus, a spus Nastase, "daca avem un astfel de studio, putem sa implicam si televiziunile private, ca sa nu ne facem adversari din ele. Si le spunem: o zi pe saptamana, cate un moderator care vine de la fiecare dintre aceste televiziuni".

Pragmatic, asa cum s-a dovedit de fiecare data si formatiunea politica din care face parte, deputatul UDMR Marton Arpad a cerut ca televiziunile private sa plateasca pentru dreptul de a informa despre activitatea parlamentului: "Daca vrem sa facem aici chiar si populism, ma rog, vrem sa facem economie si vrem sa aducem bani la bugetul acestei institutii, atunci trebuie sa fim intr-adevar in litera economicului.

(...) Nu mi se pare normal sa dam un spatiu unor societati comerciale pe gratis, pentru ca orice societate comerciala, care inchiriaza oriunde un sediu sau orice pentru a face o emisiune, plateste. Singurul loc unde face asemenea lucru gratis este Parlamentul Romaniei".

Stenogramele nu consemneaza nici cel mai mic protest din partea celorlalti deputati prezenti, nicio vorba despre independenta presei si a televiziunii publice, despre cei care i-au votat si care au dreptul sa afle ce se intampla in Parlament si nu informatii atent selectate cat sa dea bine la imagine.

Nici macar Roberta Anastase, tanara sefa a Camerei Deputatilor, una dintre sperantele pentru "primenirea clasei politice" ale presedintelui Traian Basescu, nu simte nevoia sa apere principii si conchide: "Trebuie gandit un proiect de investitie intr-adevar luand in considerare Televiziunea Romana, asa cum s-a spus aici, si formula de finantare a acestui proiect". Daca tot e circ, sa se taie bilete!

Ne mira?

Cum era de asteptat, dezvaluirile au dat prilejul unor titluri de-o schioapa, unor dezbateri televizate unde s-a exprimat indignarea si, in general, au fost savurate in discutii care au inceput cu "ai vazut ce si-au luat-o aia? i-a dat presa in gat..."

Mai departe insa, nimeni nu a fost surprins de felul in care gandesc parlamentarii, planurile lor de manipulare a informatiei nu vor fi cu nimic impiedicate, televiziunea publica ar putea considera "oferta" Parlamentului drept o oportunitate de se pastra aproape de Putere, si nici macar popularitatea personajelor in cauza nu va suferi in vreun fel.

In definitiv, pe cine mai intereseaza independenta televiziunii publice? Ne dam coate cand aflam ca, peste jumatate de ora, va aparea seful statului la TVR - intamplator Traian Basescu, pe perioada mandatului sau mandatelor sale. Ne imaginam cum s-a sunat de la Cotroceni si s-a "rezervat" spatiul de emisie, anuland rapid orice altceva, pentru ca seful statului a simtit nevoia sa se adreseze poporului.

O mai fi o singura persoana in tara asta care sa creada ca redactorii TVR, interesati in a informa asupra unor subiecte care ard buza poporului au sunat si au soliciat un interviu sefului statului sau primului ministru? Sau ca, odata ajunsi in studioul televiziunii publice, demnitarilor in cauza vor fi pusi in vreo situatie dificila sau li se vor pune intrebari incomode?

Si, pana la urma, s-ar putea chiar ca efectul manipularii prin TVR sa fie minim. Imaginati-va ca parlamentarii ar aparea sa spuna ce vor ei, cum vor ei si cat vor ei pe postul public. Cati dintre noi ar sta sa-i asculte? Cati ne-am lasa prostiti de blana de oaie pe care si-ar trage-o pe cap lupii care populeaza acum Casa Poporului?

Cat mai conteaza presa?

Pe de alta parte, felul in care s-a purtat discutia arata si mai clar ca politicienii, chiar daca stau jumatate de mandat prin studiourile televiziunilor, nu dau doi bani pe asa numita a patra putere in stat.

Mare parte din vina o poarta chiar presa. Care, nu de putine ori, se gudura pe langa personajele zilei si care este dominata de bisnismeni pentru care puterea presei pe care o detin este doar un element determinat in negocierile de afaceri. Iar politicienii stiu prea bine acest lucru.

Ce credibilitate mai are mass media in conditiile in care chiar presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, a anuntat dupa o intalnire cu seful Senatului, ca Mircea Geoana va fi avocatul jurnalistilor din Romania in cadrul coalitiei Guvernamentale pentru a le sustine dreptul legal de a fi platiti sub forma de drepturi de autor?

Un politician, posibil candidat chiar in acest an la Presedintie, sa fie rugat sa fie avocatul jurnalistilor? Si pentru ce? Pentru ca Guvernul sa respecte legea? Cata forta mai poate avea presa cand nu intelege ca poate fi o putere doar pastrandu-si independenta totala fata de celelalte Puteri?

Si totusi, romanii isi pastreaza increderea in presa, care se mentine pe primele locuri in topurile credibilitatii, chiar daca punctajele obtinute s-au deteriorat in timp. Si asta pentru ca periodic, tot mai des in ultima perioada, presa face dezvaluiri.

Oamenii care mor netratati in spitale, contractele dubioase ale guvernelor prin care bani care ar trebui sa intre in soselele Romaniei ajung in buzunarele firmelor prietene politic, salariile nemeritat de mari pe care le incaseaza bugetarii de lux etc.

De fiecare data insa e bine sa ne uitam si la capatul firului. In cautarea sursei care a livrat presei informatia acum, pentru ca acum trebuia sa fie lansata pa piata si sa involbureze apele.

Cazurile in care sunt convinsa ca personajul manipulator de la capatul firului nu exista sunt putine. Asta nu inseamna ca ceea ce dezvaluie presa nu este adevarat, ci ca este adevarul unora. Pentru aflarea caruia platim insa toti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#televiziunea Parlamentului, #independenta presei, #independenta TVR, #presa Biroul Permanent , #deputat