Deputatul Sturzu de la Hi-Q: Nu putem fi inca o generatie de sacrificiu - Interviu

Vineri, 03 Mai 2013, ora 14:44
3874 citiri
Deputatul Sturzu de la Hi-Q: Nu putem fi inca o generatie de sacrificiu - Interviu

Deputatul Mihai Sturzu de la PSD, solist al trupei Hi-Q, ne-a vorbit despre cum e viata in politica, ce proiecte are pentru a-i ajuta pe tineri si despre ce crede in legatura cu unele dintre cele mai recente evenimente de pe scena publica romaneasca.

"Recunosc, miza mea cea mai mare in politica o reprezinta tinerii din Romania. Oricum ne-am uita la viitorul tarii noastre, trebuie sa ne dam seama ca generatia din care si eu fac parte nu mai poate fi a nu stiu cata generatie de sacrificiu. Cea mai mare problema a acestei generatii o reprezinta, din pacate, locurile de munca. Aceasta problema este strans legata de una si mai grava, din punctul meu de vedere: educatia", a spus Sturzu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Intrebat despre cum i se pare activitatea din Parlament, proaspatul deputat a marturisit ca nu-i place ritmul extrem de lent in care se lucreaza, desi apreciaza ca poate avea un impact asupra vietii oamenilor.

Vorbind despre mult-discutata propunere de catre Victor Ponta a Laurei Codruta Kovesi ca procuror-sef al DNA, Sturzu crede ca a fost o decizie pragmatica, menita sa deblocheze sistemul de justitie.

Mihai Sturzu a comentat si incidentul de la Conventia PDL, cand a incercat sa-i dea o scrisoare lui Traian Basescu, dar a fost acoperit de vocile tinerilor pedelisti care cantau "I love you Base". El considera ca acestia s-au purtat "grosolan".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de deputatul PSD Mihai Sturzu, solist Hi-Q:

Sunteti vedeta a muzicii si ati ajuns deputat. In conditiile acestei schimbari radicale, puteti spune ce va place la demnitatea publica pe care o ocupati acum si ce nu suportati?

Nu as spune ca schimbarea a fost atat de radicala. Am lucrat si anul trecut la Guvern, in calitate de consilier al primului ministru si ma obisnuisem cu responsabilitatile unei astfel de pozitii publice.

Revenind, insa, lucrul care imi place la faptul ca sunt deputat este acela ca pot schimba in bine viata oamenilor prin proiectele de lege pe care le initiez si sustin. Partea mai putin placuta este ritmul foarte lent pe care il are activitatea din Parlament. Inca nu m-am obisnuit cu toate procedurile si in continuare cred ca lucrurile ar trebui sa mearga mai repede.

De ce ati ales sa va pastrati si cariera muzicala?

Fac muzica din pasiune si prin intermediul muzicii am ajuns sa imi cunosc tara aproape la pas, sa stau in fata a milioane de oameni... Au trecut 17 ani de cand am facut primul in pas in muzica si ma simt la fel de bine pe scena si acum. Mai mult, este si o chestiune de loialitate fata de colegii mei, Dana si Florin si ceilalti din band-ul nostru, bineinteles.

Cu ce propuneri legislative care vor avea impact vreti sa veniti?

Recunosc, miza mea cea mai mare in politica o reprezinta tinerii din Romania. Oricum ne-am uita la viitorul tarii noastre, trebuie sa ne dam seama ca generatia din care si eu fac parte nu mai poate fi a nu stiu cata generatie de sacrificiu. Cea mai mare problema a acestei generatii o reprezinta, din pacate, locurile de munca. Aceasta problema este strans legata de una si mai grava, din punctul meu de vedere: educatia.

Astfel, voi incerca sa propun un pachet de legi care sa vina in ajutorul tinerilor, atat in etapa de educatie, cat si in cea de experienta profesionala a lor.

Sper sa gasim solutille care sa incurajeze tinerii sa studieze si sa performeze profesional si, in acelasi timp, sa dea garantii angajatorilor ca tinerii trebuie sprijiniti.

Alti vectori de imagine ai USL, ca si dvs, ca doamna Cristiana Anghel, s-au aratat nemultumiti de Uniune, de faptul ca nu si-a tinut multe dintre promisiuni. Dvs sunteti nemultumit de ceva?

Nu sunt foarte la curent cu activitatea doamnei Anghel, recunosc. Poate si din cauza ca domnia sa este senator, iar eu deputat. Personal, am invatat sa imi "consum" intrebarile in interiorul grupului din care fac parte si nu ma refer aici doar la politica. Nici in trupa Hi-Q viata nu a fost mereu usoara! :)

Revenind la politica, prefer sa ma concentrez pe realizarile de pana acum ale guvernarii USL, pe constructia proiectelor la scrierea carora am participat si eu, in loc sa critic.

Parca mereu e mai usor sa critici decat sa construiesti.

Ce parere aveti despre faptul ca premierul Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi sefa la DNA?

Personal, sunt unul dintre sustinatorii ideii ca politicul nu ar trebui sa aiba legatura cu Justitia. Inteleg, totusi, ca schimbarile au nevoie de timp, iar eu am abia 33 de ani, asa ca mai am timp.

Propunerile procurorilor au avut un rol foarte important si anume acela de a debloca sistemul de justitie din Romania. De foarte mult timp persista interimatul, iar aceasta situatie trebuia sa inceteze.

Cred ca a fost o decizie pragmatica, pentru eficienta si nu un premiu la un concurs de popularitate. Prefer sa nu comentez oameni, ci doar idei.

Ati fost, la Conventia PDL, protagonistul unui moment in care s-a strigat "I love you Base!" Ce credeti despre ce spun unii analisti si chiar aliati ai PSD din PNL si PC, ca "Ponta loves Base?"

"I love you, Base" a fost strigatul grosolan al unor tineri pedelisti in incercarea lor de a acoperi un protest onest sustinut acolo de trei oameni, inclusiv subsemnatul.

Am vazut ca "Base" insusi a fost deranjat de vocile prea stridente... In ceea ce priveste analiza unor terti asupra relatiei institutionale intre premier si presedinte, permiteti-mi, va rog, sa nu comentez comentarii.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mihai Sturzu deputat, #Mihai Sturzu propuneri tineri , #deputat