Mandatul de deputat al lui Francisc Toba (AUR) nu a fost validat. Motivarea Comisiei

Luni, 21 Decembrie 2020, ora 17:08
9152 citiri
Mandatul de deputat al lui Francisc Toba (AUR) nu a fost validat. Motivarea Comisiei
Foto: Facebook/ Francisc Toba

Comisia pentru validare a Camerei Deputatilor a decis luni sa amane validarea mandatului de deputat a lui Francisc Toba, de la Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), conform articolului 7 alineatul 4 din Regulamentul Camerei.

Liderul deputatilor PNL, Gabriel Andronache, a explicat ca a fost decisa amanarea, pentru 4 zile, a validarii mandatului lui Francisc Toba, in baza Regulamentului Camerei Deputatilor.

"Amanarea validarii mandatului unui deputat se propune de catre Comisia de validare plenului Camerei Deputatilor, pentru o data ulterioara, daca nu s-au putut clarifica, in termenul prevazut, toate aspectele legate de solutionarea unor contestatii si daca deputatul in cauza nu a depus toate documentele cerute de legislatia in vigoare pentru validarea mandatului sau. In termen de cel mult 10 zile de la clarificarea problemelor care au justificat amanarea, Comisia de validare va propune validarea sau invalidarea mandatului, dupa caz", arata alineatul 4 al articolului 7 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit luni, de la ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de presedintele Romaniei, dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie.

In prima zi de lucru a noilor senatori si deputati vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune juramantul. Procedurile sunt similare la cele doua Camere, diferente fiind inregistrate in ceea ce priveste numarul membrilor comisiilor de validare si procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituita o camera.

La Camera Deputatilor, acesta este de doua treimi, iar la Senat de trei patrimi. In ambele cazuri, pentru ca un mandat sa fie validat, este necesara depunerea juramantului. Potrivit actualului presedinte al Camerei Marcel Ciolacu, ar putea fi inregistrate mai multe absente dupa ce in grupul minoritatilor nationale a fost inregistrat un caz de COVID-19.

Co-presedintele AUR, George Simion, a anuntat sambata, ca nu va fi validat mandatul de parlamentar pentru Francisc Toba. El a precizat ca aceasta a fost o decizie grea, care ar putea afecta partidul, dar ca a considerat ca este mai important sa fie corecti si cinstiti.

Nascut in 1953, Francisc Toba a absolvit Academia Militara Tehnica din Bucuresti, unde a devenit "specialist in armament si rachete" si a fost presedintele FSN Sibiu si deputat FDSN in 1992. Numele lui Toba apare in dosarul legat de represiunea care a avut loc in Sibiu, in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Cititi si:

Francisc Toba, dupa ce George Simion a anuntat ca AUR i-a invalidat mandatul de parlamentar: "Nu are suport legal"

Francisc Toba, implicat in reprimarea sangeroasa a Revolutiei din 1989, validat ca parlamentar. Florin Roman: "Ma disociez de votul colegilor liberali"

Citește și:
Cum au ajuns românii atât de împăciuitori cu Rusia?
Cum au ajuns românii atât de împăciuitori cu Rusia?
De ce mulți români nu știu că Rusia este inamicul României? Pentru că românii nu-și cunosc istoria? Sau poate că, pur și simplu, frica de război îi face să pună pacea mai presus de...
S-a scumpit gramul de aur. Creștere cu peste 5 lei în câteva zile
S-a scumpit gramul de aur. Creștere cu peste 5 lei în câteva zile
Gramul de aur s-a scumpit luni, 20 martie, cu 5,7911 lei (+2,01%), fiind cotat la 292,9991 lei, faţă de 287,2080 lei vineri. Pe plan extern, cotaţia aurului, propulsată de îngrijorările...
#toba, #aur, #deputat, #mandat, #amanare, #validare , #deputat