Eugen Nicolicea si Serban Nicolae s-au intalnit cu reprezentantii Comisiei de la Venetia

Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:14
5995 citiri
Eugen Nicolicea si Serban Nicolae s-au intalnit cu reprezentantii Comisiei de la Venetia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Deputatul USR Stelian Ion a anuntat ca activitatea Comisiei Juridice a fost suspendata pe motiv ca presedintele acesteia, Eugen Nicolicea, ar avea o intalnire cu oficiali ai Comisiei de la Venetia, probabil despre Legile Justitiei.

"Am aflat indirect din motivarea pe care a spus-o colega noastra la inceputul sedintei Comisiei Juridice, aceea ca se contramandeaza aceasta sedinta pentru ca presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, sta de vorba cu reprezentantii Comisiei de la Venetia si iata cum aflam noi pe cai indirecte lucruri foarte, foarte importante pentru activitatea Parlamentului si care sunt de interes national", a spus Stelian Ion.

El mai spune ca nu stie daca delegatia a venit invitata sau din proprie initiativa.

"Nu stim daca au venit din proprie initiativa sau daca au fost invitati, atata vreme cat nu am stiut nici macar ca exista o asemenea delegatie astazi in Parlamentul Romaniei", a precizat Stelian Ion.

"Am presupus ca este vorba de Legile Justitiei si probabil de propunerile de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala", a continuat deputatul USR.

Ion a spus ca, daca reprezentantii Comisiei de la Venetia sunt in Parlament, USR trebuie sa aiba, de asemenea, o discutie cu aceasta delegatie.

"Daca mai raman si daca vom afla acest lucru, cu siguranta trebuie sa luam si noi legatura. (...) A fost o discutie informala, doar am fost anuntati ca nu se va tine aceasta Comisie Juridica, urmeaza sa facem demersurile in perioada imediat urmatoare pentru a ne intalni si noi cu acesti reprezentanti", a spus deputatul USR.

Serban Nicolae explica de ce au venit reprezentantii Comisiei de la Venetia

Senatorul PSD Serban Nicolae a dat lamuriri referitoare la ce fac reprezentantii Comisiei de la Venetia la Bucuresti.

"Am fost informat, in urma cu mai multe zile, ca la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei s-au primit sesizari in legatura cu proiectul de lege initiat de mine si de deputatul Liviu Plesoianu cu privire la transparentizarea finantarii organizatiilor neguvernamentale si o reglementare ceva mai clara, mai predictibila in vederea acodarii statutului de organizatie de utilitate publica", a declarat Serban Nicolae.

El a mentionat ca APCE a cerut o informare din partea Comisiei de la Venetia, care a avut loc luni, iar apoi a fost o intalnire la Ministerul Justitiei unde au participat si ONG-uri.

"Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democratie prin Drept, care este cunoscuta sub numele generic de Comisia de la Venetia.

In acest sens, am fost informati si am programat o intalnire cu acest corp de experti din care fac parte si doi membri ai Comisiei de la Venetia, din Islanda si Marea Britanie.

A fost o intalnire la care am participat cu Liviu Plesoianu. Inteleg ca ieri au avut intalniri la Ministerul Justitiei, cu ONG-uri si alte reuniuni. Dupa intalnirea cu noi, a mai fost programata o intalnire cu presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, cu presedinti ai comisiilor pentru drepturile omului si egalitate de sanse, cred ca tot din Camera Deputatilor si cu Titus Corlatean", a mai spus senatorul.

"In principal, au vrut sa afle daca propunerea pe care o facem noi (privind ONG-urile - n.red.) este de natura sa aduca atingere vietii asociative din Romania, asociatiilor civile, daca restrictionam, daca stabilim interdictii, daca exista alta forma de presiune", a mai spus Serban Nicolae.

Intrebat daca intalnirea dintre Eugen Nicolicea si Comisia de la Venetia a fost pe subiectul Legilor Justitiei, acesta a raspuns negativ, deoarece "nu se practica, cel putin la acest nivel, eu stiu, o scamatorie de genul asta, venim cu o tema si abordam o alta tema".

"Nu aveau cum, pentru ca nu au fost mandatati de APCE cu o tema care tine de legislatia interna a Romaniei", a continuat el.

Nicolicea: A fost la intalnire si USR

La randul sau, presedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, pentru Mediafax, ca USR a participat la intalnirea cu reprezentantii Comisiei de la Venetia.

"La intalnirea cu reprezentantii Comisiei de la Venetia a participat domnul Weiner, de la Senat. La intalnire au fost chemati presedintii de comisii, daca nu au avut functii la comisie, nu au avut pe cine sa trimit", a declarat presedintele Comisiei Juridice.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Nicolicea Serban Nicolae Comisia Venetia , #deputat