Deputatii au comemorat Holocaustul

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 18:47
1881 citiri
Deputatii au comemorat Holocaustul
Foto: Arhiva

Deputatii au comemorat, joi, evenimentele Holocaustului in cadrul unei sesiuni solemne, mai multi parlamentari vorbind, in fata unei sali aproape goale, despre cauzele tragediei, sutele de mii de victime, dar si despre nevoia de combatere a rasismului manifestat in prezent fata de rromi.

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a subliniat importanta acestui moment, aratand ca, pe langa comemorarea victimelor Holocaustului, este nevoie de evidentierea radacinilor si cauzelor istorice ale tragediei si de reafirmarea angajamentului de a combate rasismul si a subliniat ca minoritatea roma este inca supusa discriminarii.

"In estimarile cele mai avizate, autoritatile romane din perioada celui de-al doilea razboi mondial sunt responsabile de moartea a intre 280.000 si 380.000 cetateni romani si ucrainieni, marea majoritate etnici evrei si romi. Alti 135.000 etnici evrei au fost ucisi in teritoriile romanesti anexate temporar in actiuni ale autoritatilor maghiare din acea perioada (...)

Faptul ca aceste evenimente au avut loc intr-o perioada nefasta a istoriei europene, la comanda unor regimuri politice nationale autoritare si poate la investigarea reichului nazist, este irelevant si nu atenueaza gravitatea morala a faptelor", a spus Anastase in discursul sau.

Ea a subliniat ca sesiunea solemna a Parlamentului este importanta in primul rand pentru ca permite comemorarea victimelor acestei tragedii.

Presedintele Camerei a atras atentia ca exista inca discriminare, atitudini xenofobe si rasiste in ceea ce priveste minoritatea roma.

"Experienta ultimilor ani a Romaniei, dar si altor state europene, ne arata ca minoritatea roma continua sa se confrunte cu discriminare si lipsa de oportunitati egale. Este cu atat mai grav, cu cat responsabilitatea apartine mai mult decat unui guvern, unui sistem legislativ sau tari. Ea apartine unei mentalitati raspandite pe intreg continentul si se manifesta similar in aproape toate tarile europene", a declarat democrat-liberala.

La randul sau, reprezentantul minoritatii evreiesti in Parlament, Aurel Vainer, supravietuitor al Holocaustului, a facut apel la parlamentari sa militeze pentru inlaturarea xenofobiei, antisemitismului si propovaduirea curentelor legionare antisemite, dar sa si maresca indemnizatia acordata supravietuitorilor evenimentelor tragice.

Mark Gitenstein : "Este un moment de profunda autodescoperire"

Deputatul Nicolae Paun, reprezentantul minoritatii rome in Parlament, a sustinut ca, spre deosebire de comunitatea evreiasca, romii sunt inca discriminati si nu li s-a facut dreptate pentru suferintele celor 25.000 de romi deportati in Transnistria de catre autoritatile romane.

La randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein a amintit de cuvintele lui Elie Wiesel, care spunea ca "nu toate victimele au fost evrei, insa toti evreii au fost victime". Gitenstein a adaugat ca este un privilegiu pentru el sa participe la ceremonia organizata de Parlament, atat in calitate de american, de evreu-american, dar si in aceea de evreu roman-american, dat fiind faptul ca strabunicul sau s-ar fi nascut la Braila.

"Este un moment de profunda autodescoperire", a subliniat Gitenstein. El a adaugat ca este nevoie de curaj pentru a infrunta trecutul. "Noi in Romania admiram ce faceti voi in Romania", a mai spus Gitenstein, facand referire la inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului in Romania, ansamblu aflat la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani din Capitala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#deputati comemorare Holocaust, #holocaust evrei nazism, #deputati combatere rasism , #deputat