Fertilizarea in vitro - Deputat PSD: Cine are copii sa-i traiasca. Cine nu sa nu-si doreasca

Duminica, 16 Martie 2014, ora 18:30
5551 citiri
Fertilizarea in vitro - Deputat PSD: Cine are copii sa-i traiasca. Cine nu sa nu-si doreasca
Foto: presagalati.ro

Desi Romania se confrunta cu o grava problema de scadere a natalitatii, Ministerul Sanatatii nu ia in calcul sustinerea financiara a cuplurilor afectate de infertilitate care vor sa apeleze la fertilizarea in vitro pentru a se bucura de nasterea unui copil.

Un asemenea subprogram a existat in mandatul de ministru al Sanatatii al lui Cseke Attila, dar a fost sistat de Eugen Nicolaescu la inceputul lui 2013. In cele 15 luni de derulare a programului s-au nascut peste 300 de copii, iar contributia statului a fost de circa 1,3 milioane de euro, scrie gandul.info.

Nu doar Ministerul Sanatatii, ci si parlamentarii sunt reticenti cand este vorba de a ajuta cu bani de la stat cuplurile infertile. Deputata PSD Lucretia Rosca este unul dintre parlamentarii care se opun, ea explicand ca infertilitatea nu este o boala, motiv pentru care nici nu este finantata public.

"In nicio alta tara nu este gratuita. Ca sa faci un copil cand nu ti-l da Dumnezeu, ca e un bun pe care ti-l doresti, nu trebuie sa contribuie societatea la asa ceva. Personal, gandindu-ma la cate alte nevoi are sanatatea si cate alte prioritati are bugetul, e mai eficient un program de prevenire si tratare stomatologica infantila si la batrani decat fertilizarea in vitro", a declarat aceasta pentru sursa citata.

Contactata de Realitatea TV pentru a explica de ce considera un copil ca fiind "un bun" si de ce se opune sprijinirii financiare a cuplurilor care isi doresc copii dar nu pot avea, Lucretia Rosca a spus ca aceasta tema face subiectul unei initiative legislative depuse de un coleg senator si ea a fost discutata in comisiile de specialitate, in conditiile in care "fertilizarea in vitro este o tehnica medicala care nu are legislatie in Romania".

"Am un copil mare si astept nepoti", a explicat aceasta, spunand ca afirmatia sa a fost scoasa din context, dar intr-adevar, considera ca un copil este un "bun de la Dumnezeu".

Deputata PSD a reamintit si zicala referitoare la copii "Cine are sa-i traiasca, cine nu sa nu-si doreasca", argumentand ca in opinia sa ar trebui sa fie sustinuti financiar "cei tineri si cuplurile in care unul dintre parteneri este steril".

"Tehnica de prelevare a unor ovule este o tehnica foarte laborioasa", a mai mentionat aceasta spunand ca este "oarecum impotriva" aplicarii acestei metode in Romania, pentru ca "donatoarele de ovule sunt niste femei de obicei putin informate" si, de multe ori, dupa ce li s-au prelevat ovulele "de multe ori raman sterile".

In plus, Lucretia Rosca a reamintit ca bugetul Sanatatii este "atat de mic si acopera atat de putine nevoi" incat, in opinia sa, banii ar trebui alocati altor programe, cum ar fi cele pentru copiii bolnavi de leucemie, care nu sunt sustinuti financiar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#deputat fertilizare vitro, #lege fertilizare vitro, #Lucretia Rosca fertilizare vitro , #deputat