Ziare.com

Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 21:48

   

Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati
Proiectul de lege prin care se aduc modificari Statului judecatorilor si procurorilor si Legii CSM, printre care si definirea notiunii de exercitare a functiei cu rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de de acces in functie a fost respins luni de Camera Deputatilor.

Proiectul de act normativ a primit 119 de voturi "pentru", 91 impotriva si 7 abtineri, in conditiile in care pentru adoptarea lui ar fi fost nevoie de 166 de voturi, avand caracter organic.

Reprezentantii Opozitiei, printre care Aura Vasile (PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), nu au fost de acord cu dezbaterea si votarea acestui proiect din cauza lipsei unui raport din partea comisiilor de specialitate.

Mai mult, Alina Gorghiu(PNL) a sustinut in cadrul dezbaterilor ca proiectul nu este bine construit.

"Vorbeste doamna Barna despre buna reputatie la intrarea in profesie, nu exista definit juridic conceptul de buna reputatie. Oameni buni! Eu daca vreau sa ma raportez la ceva, sa adopt un comportament normal, responsabil, care sa fie acela definit de legiuitor ca buna reputatie, nu am carui comportament sa ma circumscriu, pentru ca el nu este definit de lege, este un criteriu subiectiv la intrarea in profesie", a subliniat Gorghiu neajunsurile din legea de modificare a Statului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM.

Tot referitor la proiect, Gorghiu a mai facut referire, printre altele, "la posibilitatea sanctionarii judecatorilor in cazul in care nu adopta hotarari in conformtate cu deciziile ICCJ in cazurile recursurilor in interesul legii sau deciziilor CCR".

Deputatul a mai criticat si faptul ca, potrivit proiectului, un inspector poate verifica un judecator.

"Proiectul vorbeste despre considerarea si constatarea abaterii (...) in cazul in care hotararile nu sunt de exemplu temeinic motivate si rationamentul judecatorului este unul gresit. Cum poate sa aprecizeze un inspector daca rationamentul unui magistrat este sau nu gresit? Ce facem? Rejudecam toate hotararile irevocabile din dosare?", s-a intrebat Gorghiu.

Ministerul Justitiei, cel care a initiat proiectul, sustine ca pentru ca reglementarea in materia raspunderii disciplinare a magistratilor sa poata raspunde in mod adecvat diverselor situatii practice este necesara extinderea sferei abaterilor disciplinare, astfel ca s-a decis includerea in aceasta categorie a unor fapte prin care se incalca indatoririle specifice functiei ori se aduce atingere prestigiului functiei detinute si care in prezent nu sunt sanctionate, ori nu sunt sanctionate sub nomen juris propriu.

Astfel, principalele masuri propuse prin proiectul de lege vizeaza extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementeaza sanctiunile disciplinare aplicabile judecatorilor si procurorilor, inclusiv prin introducerea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie pe o perioada de pana la 6 luni, definirea notiunii de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de acces si mentinere in functie.

In privinta acestui proiect, Senatul are rol decizional, Camera fiind primul for sesizat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1654 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu zau ,madam Gorghiu !

Dar criteriile de "interventie" la judecatori , de influentare a deciziilor lor ... cum se cheama asta ?

Ce va mai place voua liberalilor , sa faceti numai dupa interese si sa nu dati socoteala nimanui de nimic .

In 2012 sloganul va fi :

o noua Constitutie in care judecatorii si procurorii sa fie alesi de electorat si sa raspunda pt porcariile facute .
Sa nu mai existe alde Huza , Taiatu si toti astia care au impropietarit escroci .

In anii 2008 - 2012 , USL si-a batut joc de vointa romanilor .
Ia sa vedem cum reactioneaza ei acum , la alegeri !

 

asta cu

vointa poporului ma dat pe spate,dupa cea scos Igas din vointa poporului de la 300 reprezentanti la 600,si din 17000000 romani conform referendumului la 22000000 pe listele electorale, am ipresia ca tu ai uitat placa pusa,pdl nu e poporul e doar un profitor de moment.

varza mai trebuie plitocita

altfel se-n pute

 

Pacat

dragutica cucoana dar mai potrivita pt la CRATITA, fara un criteriu definit de lege.

 

In Romania exista trei categorii

care sfideaza buna cuviinta , regulile de bun simt care trebuie sa caracterizeze o societate civilizata:
- cei cu palatele cu turnulete, doldora de aur si plini de bani care incaseaza de ani si ani ajutoare sociale de la stat;
- judecatorii, care si-au facut fara niciun temei un statut de zei, deasupra oricarsi obligatii de a merita acest statut;
- parlamentarii, care consuma cu tupeu banii unui popor saracit, neavand alta grija decat aceea de a-si purta lor de grija. Nulitati aduse de vant, inconstiente si egoiste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor