Certuri non-stop in USL - acum pe descentralizarea: Ponta, tras la raspundere de alesii PNL

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 14:53
3224 citiri
Certuri non-stop in USL - acum pe descentralizarea: Ponta, tras la raspundere de alesii PNL

Un nou scandal tulbura apele in USL - de aceasta data, marul discordiei dintre liberali si social-democrati este decentralizarea.

Presedintii liberali de Consilii Judetele i-au transmis prim-ministrului Ponta o scrisoare deschisa, in care acuza ca modul in care ministerele conduse de social-democrati aleg sa faca descentralizarea.

Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj, a acuzat la Digi 24 ca, inainte ca proiectul descentralizarii sa inceapa, s-a inceput un adevarat proces de devalizare a structurilor care urmeaza sa treaca la autoritatile judetene si cele locale. In acest sens, Uioreanu a reclamat ca masinile de la agentiile de mediu din judetul Cluj au fost trecute la Garda de Mediu, institutie care urmeaza sa ramana subordonata Guvernului.

In scrisorea deschisa, Uioreanu ii reproseaza lui Ponta ca a fost sustinut pe deplin in asumarea raspunderii pe Legea descentralizarii, "indiferent de carcotelile unora sau altora" si "chiar daca am avut unele nemultumiri legate de institutiile pe care urmeaza sa le preluam".

Si in scrisoarea deschisa, Uioreanu reia ideea ca "a inceput un adevarat proces de devalizare".

"Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe sest si extrem de rapid de la actualii administratori spre agentiile si institutiile care raman in subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agentiilor Judetene de Protectie a Mediului au fost transferate, printr-o simpla semnatura, spre Garda de Mediu, structura care ramane la ministerul de resort. Probabil ca mai sunt situatii similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunostinta", sustine Uioreanu.

Cum iti schimba viata descentralizarea lui Dragnea

Liberalul se intreaba, retoric, daca trebuie sa se astepte ca in zilele urmatoare sa fie transferate calculatoarele, intreaga tehnica IT si mobilierul.

Cine-si doreste sa esueze descentralizarea?

"Exista, oare, persoane care au interesul ca institutiile descentralizate sa nu mai poata functiona astfel ca oponentii politici sa poata spune ca acest proces este un esec si ca autoritatile judetene si locale nu sunt capabile sa gestioneze si coordoneze serviciile si institutiile care trec in subordinea lor? Indraznesc sa sper ca nimeni din USL, fie el membru al Guvernului sau simplu activist, nu-si doreste asa ceva!", continua liberalul.

Acesta il roaga pe Ponta sa dispuna revocarea dispozitiilor existente si care prevad devalizarea acelor structuri pe care urmeaza sa le preia autoritatile locale si judetene si sa interzica emiterea unor ordine guvernamentale similare.

Ponta a prezentat descentralizarea in Parlament: Asumarea, din cauza sabotajului lui Basescu

"Sunt convins ca va doriti, cel putin la fel de mult ca si noi, presedintii de consilii judetene, ca acest prim pas in descentralizare sa fie unul de succes, iar administratia locala din Romania sa functioneze eficient. Nu este corect sa transferati institutii fara patrimoniu si sa ne obligati sa cheltuim bugetele judetelor si municipiilor pentru achizitionare de autoturisme, tehnica IT sau mobilier pentru a asigura functionalitatea noilor subordonate", adauga Uioreanu.

Formula de incheiere aleasa de liberal, care este si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, este "cu speranta ca solicitarea mea va avea rezultatul scontat, raman al dumneavoastra".

Guvernul si-a asumat, la mijlocul lunii noiembrie, raspunderea asupra proiectului legii descentralizarii, in fata Parlamentului.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#decentralizare scandal USL, #Uioreanu scrisoare deschisa Ponta , #descentralizare