Ziare.com

Opinii: Sa ne intoarcem la problemele mari. Educatia

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:26

   

Opinii: Sa ne intoarcem la problemele mari. Educatia
Ca multe alte domenii si educatia este la rascruce. Neglijata 20 de ani, functioneaza inca in tiparele mostenite de la regimul comunist. Centralizare, in loc de descentralizare, aceeasi curricula prafuita si inadecvata pietei muncii, nemotivarea prin salarizare, politizarea managementului, transformarea universitatilor in fabrici de diplome vandute pe bani cui isi permite, neclarificarea conceptelor mari care agita lumea educatiei mai peste tot.

Diagnoza si ierarhia realizate de organisme internationale, concluziile comisiei condusa de Mircea Miclea, aprecierile ONG-urilor autohtone au scos la iveala toate aceste neajunsuri, spulberand valul de ipocrizie si mistificare care acopera, de multi ani, educatia romaneasca.

Acum suntem in momentul in care presedintele, premierul, ministrul Educatiei sunt de aceeasi parte a baricadei si isi propun, in sfarsit, reformarea sistemului educational.

Ca orice sistem social si cel educational este conservativ si inertial. Este si bine si rau. Bine, pentru ca nu plonjeaza in aventuri cu sfarsit necunoscut. Rau, pentru ca atunci cand este nevoie, se opune schimbarii pentru a-si conserva interesele.

In vara anului trecut s-a dat o lupta la baioneta intre dna Andronescu, ministru in functie si promotorii solutiilor Miclea, mult mai radicale si mai apropiate de ce-i trebuie educatiei astazi. A rezultat un hibrid, nici reformist nici retrograd, respins de Curtea Constitutionala, o sansa pentru a lua-o de la capat.

Acest lucru incearca sa-l faca tanarul ministru Daniel Funeriu, scolit mai mult prin Europa si Japonia, premisa pozitiva a imensei provocari la care s-a angajat.

Iata principalele probleme care se asteapta a fi rezolvate de catre noile legi si de legislatia secundara care le urmeaza.

Eficientizarea sistemului

Nu poti pompa bani intr-un sistem, fara sa te intereseze rezultatele, calitatea lor si daca merita banii investiti. De exemplu, exista foarte multi studenti si profesori care "se joaca" de-a facultatea, nu trec pe la cursuri si cumpara examene si diplome, in complicitate cu profesori. S-o faca daca vor, dar pe banii lor, nu pe ai nostri! Iar emitentii unor astfel de diplome sa fie descalificati de piata muncii!

Verificarea calitatii

Statul aduna bani prin taxe si impozite de la cetateni, devenind responsabil in fata contribuabililor de nenocivitatea si calitatea produselor si serviciilor din piata. Inclusiv a serviciilor educationale. Pana acum nu s-a achitat de sarcina in cazul serviciilor din educatie. Din lipsa de educatie nu se moare. Doar se culeg capsuni in Spania. Atata timp cat evaluarea este de "prima" parte, adica o fac furnizorii de servicii educationale, nu se va schimba nimic, ca doar nu-si vor da cu firma in cap aratand adevarul. Evaluarea trebuie sa devina de "terta" parte, adica sa fie realizata de persoane neplatite de catre sistemul educational.

Reforma curriculara

Se vorbeste de multi ani, dar se fac doar ajustari "cosmetice". Este necesara o noua filosofie a proiectarii curriculei, care sa se bazeze pe: descentralizarea unei parti importante, flexibilitate, adecvare la particularitatile de varsta si la piata muncii, atractivitate, transdisciplinaritate, accesibilitate, continuturi neacademice, digitalizare si multe altele.

(Re)formarea profesorilor

Reprezinta factorul decisiv in procesul schimbarii. Singura solutie este autoformarea continua, stimulata de salarizarea diferentiata, corelata cu performanta si rezultatele muncii fiecaruia. Orice alte solutii reprezinta paleative fara rezultate notabile. Doar perspectiva unui salariu mai bun, ca rezultat al progresului scolar al elevilor, inregistrat si masurat credibil prin evaluari externe poate duce la reformarea mentalitatii si prestatiei corpului profesoral, la atragerea de profesionisti in sistemul educational. Altfel, pleaca in sistemul privat si acei cativa profesionisti care au ramas atrasi de frumusetea si importanta meseriei de dascal. Iar invatamantul va deveni refugiul celor respinsi de alte sisteme mai "pretentioase".

Recredibilizarea examenelor de absolvire

Diplomele obtinute de absolventi sunt din ce in ce mai putin credibile in piata muncii. Care piata nu este suficient de exigenta, nu face diferenta intre emitentii de diplome. Ca statul angajator nu face distinctie este oarecum de inteles, ar insemna sa recunoasca ca nu-si face datoria in privinta asigurarii calitatii serviciilor educationale. Dar de la angajatorii privati este de astepat o exigenta mai mare.

Schimbarea modului de cheltuire a fondurilor destinate infrastructurii

In special in perioada guvernarii Tariceanu s-au pompat bani in infrastructura scolara fara cap si fara asigurari ca nu sunt furati, prin transferuri de la bugetul central catre administratiile locale. Care administratii nu raspund decat in fata alegatorilor, la viitoare alegeri, cand deja s-a furat cam tot ce se putea. Ca nu sunt realese, mare paguba, conturile grase le asigura un trai confortabil in tarile calde.

S-au reconditionat scoli fara elevi, iar costurile unor grupuri sociale, garduri, reparatii curente s-au ridicat la pretul unor vile cu etaj.

Revalidarea in conditii credibile a titlurilor universitare si doctorale

In Romania doar cine n-a vrut sau n-a avut bani nu si-a "tras" un doctorat, un titlu de profesor, orice putea duce la salarii grase, obtinute fara munca. Plagiate, nepotisme, management familial si pe pile, toate tarele regimului comunist s-au prelungit pana in zilele noastre. "Beneficiarii" acestei stari de lucruri erau in parlament, in guvern, in ministere, de ce ar fi vrut sa schimbe ceva. S-a dus buhul, amatorii de diplome "chilipiruri" (italieni, francezi), vin in Romania, dau banu si iau diplome.

Cum putem separa graul de neghina? Astept si eu raspunsul de la noile reglementari anuntate de ministru.

Sarcina actualului guvern este imensa. Sa schimbe in cateva luni ce nu s-a schimbat in 20 de ani. In primul rand mentalitati.

Va reusi, nu va reusi, sansele sunt cam fifty-fifty. Sau poate sunt eu un optimist incorigibil.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
65 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De 20 de ani o tot balanganim cu reforma in invatamant si pasii facuti sunt nesemnificativi!

Solutia?
Invatamant primar obligatoriu si bugetat de pana la 8 clase.
Invatamant tip colegiu sau liceal tot bugetat dar pe baza de rezultate la invatatura, in concurenta cu un invatamant selectiv privat, bugetat partial de stat, functie de rezultate si competente.
Scoli profesionale de meserii si ucenicii la locul de munca private, statul stimuland acele microintreprinderi care califica tinerii la locul de munca, sarcina ce poate fi preluata si de ONG-uri private.

Si un invatamant universitar totalmente privat cu taxe, in competitie cu un invatamant de stat bugetat strict pe baze de rezultate.
Statul va avea in vedere acordarea de stimulente si burse de merit pentru elevii si studentii cu potential.

In rest totul ramane in faza de discutii interminabile si bani irositi fara rost.
Invatamantul particular e singura cale de aducerea acestuia la normalitate. Numai sa se vrea, ca se poate!

 

Educatia are intr-adevar mare nevoie de reforma

Boc a promis ierarhizarea universitatilor si programelor de studii pentru ca invatamantul romanesc sa fie compatibil cu cel european. Avem mare nevoie de lucrul asta. La fel cum avem nevoie de descentralizarea sistemului si de un mai mare accent pus pe competente. Iar daca se va intampla asa, vom avea multe de castigat.

 

asa este

In privinta respingerii reformei de catre profitori. Nu vor accepta niciodata sa-si piarda privilegiile. Dar si Boc si PD-L isi vor pierde credibilitatea, daca nu fac ce promit. Dl Basescu nu prea mai are ce pierde, dar PD-L da, daca nu vrea sa iasa din istorie pe usa din dos.

Acolo inca se impart posturi...

Au trecut tineretul & sportul la educatie. Foarte bine!

Ia intrebati: CINE SEMNEAZA ACUM LA TINERET & SPORT?

Raspunsul o sa il primiti in episodul viitor, ca asta inca se filmeaza.... (dar se stie ca sunt 2 secretari de stat, 1 presedinte de autoritate si cel putin 2 vicepresedinti, toti calare pe tineri si sportivi).

http://atitudini.wordpress.com/

Zau ?

Educatia nu a fost o problema pe timpul lui Ceasca dar Occidentul a hotarit sa ne IMBECILIZEZE . De ce ? ca sa nu mai emigram decit ca ,CAPSUNARI ! adica sclavi de cea mai joasa speta. Sa nu le mai luam joburile bine platite.
In urmatorii 20 ani vom scoate de pe bancile scolilor o generatie de LOBOTOMIZATI,nepregatiti sa infrunte viata decit cu sapa in mina pe pamintul altuia si la mila acestuia. Nu exista vointa politica si nici bani ca sa facem ceva cit de cit performant. Cercetarea e la pamint,industria HI-TECH inexistenta,locuri de specializare interne asijderea.....etc.etc.
Ca stim sa facem GARGARA pe aceasta tema.....este notoriu.

De unde pana unde

Care occident ne-a obigat sa practicam "prostitutia" intelectuala in invatamant, mai ales in superior...
Ne-am facut-o noi insine.

Moldovene

sigur tu nu esti lobotomizat??

Occidentul este cel mai multumit sa angajeze oameni gata formati in care nu au investit financiar nimic !!

Importul de minti luminate a fost politica de stat in SUA si Germania!! Tu consideri aceste tari subdezvoltate??

Tatae, fugi la culcare!

"de ce ar fi vrut sa schimbe ceva."

Tatae, matale n-ai invatat de semnul intrebarii?
Moldoveanul are dreptate, mai Cronos! Iar tu-ti dai cu stangu-n dreptu' ... "Importul de minti luminate a fost politica de stat in SUA si Germania!" Deci s-au produs si la noi "minti luminate", chiar inainte de propusele reforme.

HMMMM???

eu n-am zis ca in Romania nu ies si oameni f bine pregatiti!!??

Dar asta nu este meritul sistemului!! Ci este un efort individul !!??

Ce am remarcat este ca inclusiv acum (cind sitemul este practic la pamint) cei care vor sa plece din tara, invata si chiar termina f bine pregatiti. De asta sunt in voga meditatiile!!??

Oricum, pentru sanatatea psihica a d-voastra ramaniti la convingerea ca occidentul este principalul vinovat de distrugerea invatamantului romanesc !!

Ar trebui schimbata denumirea acestui MINISTER in MINISTERUL TAMPITILOR.....

Dupa cum bine stim cu toti, Toavrasul care a fost ofiter de Securitate si turnator la Securitate cu dosar nr 3990/9.11.1973, Traian Basescu - in mandatul trecut a facut tot posibilul ca aceasta industrie sa scoata numai TAMPITII dupa cum a spus la sfarsit de mandat...
De ce acel CRETIN mai bine spus *** care se trage din TRAIAN si care a condus GUVENRUL dupa iesirea P.S.D.-ului de la GUVERNARE - nu este tras la raspundere pentru acea ORDONANTA care impune numirea in functiile de conducere POLITIC , iar specialisti sunt abuziv indepartati....
DIPLOMELE pot fi comparate si identice cu PERMISELE de CONDUCERE....
Acusica il vedem si pe BERCEA INTERLOPUL la conducerea unui departament din M.F.P.
Doar cit este sa-i fabrice o diploma cu studii suprioare.....in special a traficului de persoane....

Am vazut in transmisiune directa ce s-a intamplat la olimpiada de engleza de la CLUJ....

Este foarte critic ce se intampla....il felicit pe acel parinte ....

ERA SI CETATEAN AMERICAN!!

Ei stiu sa-si ceara drepturile!!!

@UN_TARANIST

Si ce facem cu copii saraci dar cu inteligenta si talent. Nu pot urma cursuri scolare si universitare din lipsa banilor?

@s-v

"Statul va avea in vedere acordarea de stimulente si burse de merit pentru elevii si studentii cu potential."

Am redat ce-am scris in comentariul precedent.
De fapt nu am atins detaliile, dar cu nsiguranta sunt multe cai de a ajuta acei copii cu potential intelectual si doritori de a invata carte.
In tarile asezate materia cenusie e cautata cu precadere indiferent din ce clase sociale provine, sunt companii care pe baza de contract suporta costurile unor elevi de exceptie.
Totodata prin invatamant privat nu inseamna ca rolul statului se opreste, sunt multe moduri de a facilita invatamantul familiilor in nevoi materiale.

Stiti ca in actuala situatie a invatamantului doar 1% din copiii din mediul rural mai absolva o facultate?
Orice e gratuit, e intotdeauna mai scump!

Multa lume

Crede la fel. Dar as lua-o pe etape. Preuniv. gratuit iar universitarul de stat restrans la 20-30.000 de locuri finantate integral de stat, inclusiv cheltuieli de intretinere si de studiu. Admiterea pe aceste locuri cu examene de admitere dure si credibile.

Sunt necesare masuri dure

Din pacate, sistemul nostru universitar a devenit unul mafiot. Grupuri de interese, in numele autonomiei universitare si in cardasie cu indivizi din unele comisii de evaluare a titlurilor si diplomelor universitare, au condus la degradarea permanenta si fara precedent a invatamantului universitar. Raul facut ani de zile este foarte greu de indreptat fara masuri dure. Primul pas ar fi reevaluarea tuturor titlurilor universitare dupa criterii occidentale, mergand pana la degradarea celor care nu indeplinesc criterii minime de performanta. Numai dupa aceasta etapa sa se treaca la evaluarea universitatilor si a programelor de studii. Exista in universitatile noastre indivizi care au ajuns, la o varsta de nici 40 de ani, conferentiari si profesori avnd o productie stiintifica egala cu zero. Mai mult, o parte din ei conduc si doctorate.

 

Mai este o problema

Cum revalidam titlurilor deja obtinute, multe luate pe bani si pile.

ar putea fi simplu dar .... strucuturile mafioate deja create il va face fff dificil.

Ce ati zice ca ptr inceput sa realizati un REGISTRU UNIC AL CADRELOR UNIVERSITARE. Puneti cap coada toate cadrele universitare din Ro indiferent de grad dar fara a cunoaste pozitia lor (preparator , lector, asisten , conf, prof). Vedeti cu cine "defilati" in realitate nu pe hirtie si pentru CITE UNIVERSITATI AVETI CADRE COMPETENTE deci competitive pe plan international. Pentru universitarii care in max 1 an de zile nu vor reusi sa se alinieze criteriilor impuse de minister( in concordanta cu criteriile UE) sa desfaceti contractul de munca pentru INCOMPETENTA!!!
Credeti ca cineva in Romania are "sange" sa faca asa ceva??? Eu nu cred!!

@cronos

E un raspuns mai jos, referitor la revalidare. Poate ar merge asa.

succes

De acord cu diagnosticul. Si intr-adevar eradicarea structurilor mafiote si a coteriilor de incompetenti din Universitati trebuie sa fie o prioritate. Dar o reverificare a tuturor titlurilor este o munca de Sisif, cale sigura spre esec. Trebuie mijloace smart, care sa ajute la rezolvarea problemei. Despre acestea insa, nu pe forum.

Si totusi

Cei care purced de buna voie la o astfel de validare ar avea un ascendent la salarizare, angajare si accederea in functii de conducere. Nu obligatoriu si deodata pentru toti. Sa apara o discriminare pozitiva pentru acei posesori de titluri care au ales, de buna voie, sa si revalideze.

Discutiile pe forumuri au calitatea sa arate sefilor, inclusiv din educatie, ca nu mai pot prosti lumea...
Mai stim si noi cate ceva.

stiti cum s-a eradicat poliomielita??

Vaccindu-i pe toti!!
Eu cred ca d-voastra face o confuzie majora. Aceste persoane sunt angajate ale MINISTERULUI INVATAMANTULUI!!! Nu ii tine nimeni cu forta!!Respecta reguliele impuse de minister raman daca nu....out, pagupa-n ciuperci, au averi cit sa traiasca cu familia inca 2 vieti.

Nu toti

Mai sunt si in invatamantul privat, chiar mai multi. Acestia scapa?

NU scapa NIMENI!!

Toate dosarele de conf si prof din cite stiu sunt validate de minister!!!
Ministerul poarta TOATA RESPONSABILITATEA aparitiei onaniilor universitare in Ro. El si-a asumat responsabilitatea numirii unui individ prof, universitar sau doctor in stiinte!!! El a aprobat proiectele de cercetare etc, etc. Ministerul a gresit, el sa repare

@Cronos

Este corect in principiu. Dar e prea mult de munca si nu se asigura obiectivitatea. Care ar fi criteriile? Care sa fie oamenii? Mai bine cu jutorul unor colective de aceeasi specialitate din universitati de top 100. Nu ar mai acuza nimeni de nimic.

nevoia de realism

Dl. Funeriu va trebui sa incerce sa valorifice la maximum fereastra de oportunitate pe care o are acum, asa limitata cum este. Pentru aceasta este foarte important sa-si aleaga bine obiectivele, si sa le urmareasca cu fermitate. Daca se imprastie in prea multe directii, va constata ca nu reuseste sa avanseze suficient inainte de coagularea rezistentelor la schimbare

 

Din pacate

Nu se poate face reforma pe portiuni. S-a incercat pana in prezent fara succes. Se creeaza transee de rezistenta care anuleaza si succesele repurtate in alte portiuni.

Am mai spus si cu alta ocazie despre situatia din invatamant

Vorbiti de REVALIDARE si bine spuneti, dar va-ti intrebat cum se poate face acest lucru.

Din pacate cei care vor revalida sunt cei care au plagiat si care si-au construit o cariera didactica prin sistemul de pile si relatii.

Invatamantul nu mai poate fi reformat din interior.

 

e posibil sa se faca reevaluare

pentru asta se poate apela la o agentie non-guvernamentala.
Daca un drept este obtinut prin frauda, acesta se poate retrage. Este nevoie dor de vointa. Din partea cui sa vina aceasta?

De vointa si putinta

Si acea agentie non-guvernamentala este formata tot din romani scoliti in sistemul nostru. Si cand ar trebuie cel putin 70% din titluri retrase, chiar considerati ca se poate face acest lucru.

Exista

Agentii de evaluare a calitatii educatiei in tari din UE (in Germania sunt 5) si functioneaza bine. Ar trebui aduse si la noi. In locul ARACIS care a evaluat 18 univ. si la 14 le-a dat nota maxima: grad ridicat de incredere. Unde mai pui ca ar costa, probabil, mai putin decat ia ARACIS

ARACIS =

TOTI REFUTATII DIN INVATAMANT!!

Practic boii ii acrediteaza pe tauri....

La fel

Sunt si cei din minister. Atunci cine sa faca revalidari? Confirmati ce spun eu. Tot suntem in SEIS, spatiul european de inv. superior, sa apelam la agentiile lor pentru inceput. Care este problema?

da....

sa se cruceasca si ei de prof universitari tip morega sau turcu alcoolica.

Eu am un principiu
ATUNCI CIND CRITERIILE SUNT CLARE EVALUAREA O POATE FACE SI UN COPIL!!

Iar in caz de fals... la racoare!!

Daca se vrea, se poate si in Romania !!!

Chiar daca

avem criterii clare, ele pot fi "pervertite", atunci cand evaluatorii sunt "unsi"...

Puneti-l sa semneze ca in cazul in care evaluarea este dispropotionata (comparativ cu valoarea reala a produsului) i se va desface contractul de munca si va plati o amenda egala cu de doua ori valoare proiectului/produsului aprobat

Nu cred isi vor mai permite multi sa se compromita!!

Citi evaluatori "unsi" ati vazut trasi la raspundere!!

STIMATE DOMN DACA SE VREA CU ADEVARAT SE POATE DAR NU S-A VRUT !!!

Impersonalul

"Se vrea". Trebuie personalizat. Trebuie acuzati oameni, cu nume si prenume. Chestia cu nu "se vrea" n-are efect.

interesant

de pilda cine a fost deacord ca Morega sa fie conferentiar, profesor universitar si doctor in stiinta. E o slealhta de vroe 7-8 indivizi imorali care ar merita sa dispara din sistem.
lafel si cei care i-au conferit doctoratul si titlurile alcoolicei Turcu.
De pilda in colaborare cu mass media s-ar putea identifica agramatii univeritari si apoi verifica si exclude din sistem pe cei care i-au vazut genii contracost sau avantaje!!

DACA DE VREA SE POATE!!!

Nu

Revalidarea se poate face "peer review" cu colegi din universitati recunoscute pe plan international (din top 100). Nici n-ar trebui sa coste prea mult, dar ar aduce foloase mari.

Sigur ca se poate

Si eu am facut parte dintr-o comisie la licenta si ceilalti 3 colegi notau asa ca sa le iese pasenta si uita asa bazandu-se pe discriminarea pozitiva toti studentii au luat note foarte mari, iar ierarhizarea a fost data peste cap. Indiferent ce asi fi facut lucrurile au iesit asa cum au dorit tovarasii care notau dupa ureche.

In acest spirit orice decizie care se ia, trebuie sa corespunda orientarii celor 75% care bat campii.

In acest moment nu se poate lua nici o decizie, dar mai ales sa se aplice acea decizie care ar reforma invatamantul.

Chiar daca ne dam noi de ceasul *** pe acest forum, tot nu realizam mare lucru.

Realizam

Ca ne luminam unii pe altii si nu mai inghitim smecheriile unora si altora

DA ! CRED CA ESTE

singurul beneficiu pentru moment.

Din pacate presupune un sacrificiu prea mare pentru cei care se opun sistemului.

universitatile

NU vor mai fi niciodata la fel de eficente ca in vremurile noastre. Dati-mi voie sa am mari rezerve fata de reformarea lor atata timp cat nu sa rezolvat nici macar situatia CU SPIRU HARET dar sa reformezi un intreg sistem e asa o iluzie

 

Ar fi o solutie

Salarii decente, ca totusi sa-si faca meseria cu tragere de inima, stimulente pentru cei care vor sa faca mai mult pentru invatamant si aplicarea codului penal la litera tot ca stimulent.

 

solutii la rece

La noi nuse va rezolva niciodata problema asta. Evreii dupa razboi au rezolvat rapid cu nazistii pentru ca s-a acuzat direct responsabilii, iar rai au ramas rai si pedepsiti iar bunii au ramas la putere. Verificarea calitatii e simpla prin feed bakul gratis al comunitatii internationale - deocamdata e neagativ, menajat, tipic unei comunitati impotente. Eficientizarea sistemului este imposibila, e ca o locomotiva cu aburi ce i se cere sa mearga cu baterii electrice. Aduci bateriile dar nu ai unde sa le pui. Reforma curriculara este o copie ce amplifica defectele celor originale. Pina cind cneva nu gindeste si se uita doar la interese adapteaza ce is e pare lui ca e mishto, nici reforma nu iese. (Re)formarea profesorilor este imposibila. E asa cu ai cere poporului sa nu se uite la tv. Sint contaminati si vor face orice sa fie la fel rata la banca. Sune-mi cine sa-i tutorizeze? Cine sa-i judece? Recredibilizarea examenelor de absolvire - e facuta deja in strainatate cu nota negativa - ca roman o iei de multe ori de la capat sau ramii la stadiul de culegator.
Schimbarea modului de cheltuire a fondurilor destinate infrastructurii e o ultima etapa relativ usor de gestionat. Revalidarea in conditii credibile a titlurilor universitare si doctorale este imposibila -cine corecteaza diplomele acum, cine poate da afara un conf sau prof cu dosar beton dar panarama de stiintific? Schimbarea mentatitatii in cazul actual e posibila prin darwinism politic controlat doar daca e nevoie de portile din W si disparitia generatiilor jenante.

 

Dlui Vlase - omu' de-acolo, din fotoliu...

Nu cred ca aveti pretentia sa va cred discursul montat ca un parchet din lemn de plastic.
Intrecand-o pe acea veritabila Prooroaca ce se produce vinerea pe laB1 TV,
dvoastra luati premisa alinierii astrale Presedinte-Premier de bun augur pentru reformare.
Va subminati cu candoare toata constructia ulterioara:

1) Presedintele a facut reforma statului: cu Udrea, Videanu, Berceanu si Blaga. Si cu Oprea.
2) Premierul a facut si el reforma statului: tot cu Udrea, tot cu Videanu, tot cu Berceanu,
si tot cu Blaga. Si tot cu Oprea.

Miclea, daca era baiat cu sange si cu caracter se baga ministru.
Asa, la comisii si comitete, la rapoarte si strategii vad ca sunt toti tari.

Unii vor sa faca reforma incepand cu cercetarea,
altii cu profesorii, altii cu scolile, cu elevii,
cu programa, cu examenele...
cu nu mai stiu ce.
Si in timp ce se discuta intens subiectul, asa de vreo 20 de ani, au scapat pe "piata" cateva serii de tineri debili si dezorientati cu care in curand Romanica noastra ar trebui sa-si produca pib'ul.
Generatia "emo".
Norocul batranilor ca Dl. Vlase: mucoshii astia sunt usor de manipulat.
Suuuper !

 

Scoala, societatea si "doctoranzii"

Invatamintul nostru, ca si restul tarii este bolnav...Bolnav rau de tot, nu asa... Niciodata ca acum,n-am avut atitia "doctori" pe m.p. Pe care-l auzi, este doctor in ceva...Indiferent in ce, dar "doctor"...Se dau titlurile ca la aprozar...Pe ochi frumosi, pe bani, pe relatii, toti sint "doctori"...Daca-i iei la bani marunti, nu stiu nici cum ii cheama...Am ascultat la radio, o farsa facuta unei d-ne directoare de la un Liceu de Arte (undeva,prin Ardeal)...Tinarul reporter-umorist ii spune ca este de la Inspectorat si are sarcina de a-i transmite d-nei directoare, ca toti baietii trebuie sa se ...epileze inghinal, impotriva viruzului AH1...D-na respectiva, cuminte, atenta, isi noteaza si chiar repeta ceea ce =i spune baiatul de la radio. Intrebata daca si dinsa se epileaza inghinal, doamna raspunde foarte sigura : "DA, cu lama"...Insistind reporterul intreaba :"Doamna, stii ce inseamna inghinal?" La care d-na directoare, raspunde :"Da, la sub-brat"...Alte comentarii ce sa mai fac ? Copiii de la tara vor fi cei mai vaduviti de scoala.Saracia este mare, posibilitati parintii nu au...O sa devenim o tara de analfabeti...Si, uite ca fara sa vreau, ajung la dl.T.B. Dumnealui NU poate vorbi despre invatamint, atita vreme cit nu a fost capabil sa-si indrume fiica spre scoala...Oricine poate vorbi, dar nu domnia Sa.

Facem ce facem si ajungem la TB

Pacat. Problema e a noastra a tuturor si a urmasilor nostri. Trebuie s-o rezolvam dincolo de vremelnici conducatori. Altfel ce lume le lasam?

Apar in curand proiecte de legi in dezbatere publica. Haideti sa facem propuneri argumentate, le trimit ministrului, care este tanar si permisiv la argumente.

Si care ar fi solutia?

Ce solutii credeti ca ar fi bune? Ca nu se intelege. Eu am inteles ca ar fi oportun sa ne impuscam unii pe altii, sa ramana Romanica goala de continut.

Draga S-V,

Si solutia sugerata de tine este posibila.
Inainte de asta insa,
poate resusim sa gasim niste oameni cu caracter.
Nu de solutii ducem lipsa.
Doar vezi bine ca pana si Dl Vlase e capabil sa manipuleze idei.
Oamenii care sa implementeze aceste solutii lipsesc.
Ideile sunt ca si banii: au valoare atata timp cat credem in ele. Aurul care sa garanteze valoarea banului
lipseste. A fost furat. Nu-mi dau seama cand.
Traim in epoca "Falsificatorilor de Bani".

Oameni de caracter

De unde sa-i luam? Doar nu se cloneaza. Nici nu stiu daca sistemul este de vina sau gena poporului roman. Ce-i de facut? Nu stiu.

Draga S-V

Trebuie vazut/gandit dincolo si mai presus de disperarea momentului.
Reforma trebuie sa inceapa cu cei mici. De la baza piramidei, nu din varf.
Clasele 1-8: aici trebuie inceput.
Intre 6 si 14 ani sunt cele mai mari sanse pentru un copil.
Toti sunt egali. Aici e miracolul:
papionul si camasa alba stau bine pe toti.
Scolile 1-8 trebuiesc toate transformate in "centre de excelenta".
Pazite cu strictetze.
Dotate cu larghetze: hardware dar si resurse umane.
Daca e sa fie reforma la profesori: trebuie inceput cu cei de la 1-8.
Daca e sa fie reforma la examene: aici, 1-8.
La curiculum, la disciplina, la orice.
E cel mai simplu sub toate aspectele.
Toti piticii astia nevinovati trebuiesc tratati cu tot respectul.
Si invatati ce-i respectul.
De sine, si pentru ceilalti.
Cu alte cuvinte: nu avem caractere, deci trebuie sa ni le crestem.
Stiu ca nu e o solutie de moment. Rapida.
Dar e singura pe care o vad serioasa si pe termen lung.
Restul, cercetarea si alte vrajeli, se rezolva din mers (si, de ce nu, cu politzia).

Acum

Se discuta de 1-9, inv. general obligatoriu. Gasiti pe
www.educer.eu un proiect de reformare curriculara. Mai greu e la oameni, la mentalitati. Se schimba mai greu, dar, cum spuneam in articol, motivatia salariala este singura care functioneaza.

"IMANUEL

Cel care semneaza "S-V", este chiar domnul Vlaston...Observa te rog, ca raspunde aproape dupa fiecare comentariu facut de cineva....

Unele observatii !

In general sunt de acord cu cele scrise de dl Vlaston.
In privinta evaluarii invatamantului evaluarea interna si cea externa trebuie responsabilizata. "Forta" politica trebuie sa inceteze. Stiu ca sunteti profesor de matematica si cred ca sunteti de acord cu mine (profesor de fizica) ca matematica unui PSD -ist nu este mai matematica dacat cea a unui PD-L-ist. Evaluarea trebuie facuta pe criterii cu responsabilitatea tuturor factorilor implicati - fie el primar sau consilier judetean care ar putea produce serioase disfunctii datorita "parerilor" lui. In privinta (re)formarii profesorilor este necesar sa manifestam echilibru mai ales in localitatile mici.De asemenea, trebuie sa fie un sistem de atragere a "talentelor" neprobate in domeniul educatiei.

 

De acord

Haideti sa ne implicam in propuneri si observatii la legile educatiei, care stau sa apara. Nu avem dreptul sa stam deoparte. Exista cai si mijloace sa facem presiuni, noul ministru este permisiv la argumente.

Fratii mei,

Suntem clar modificati la gene astfel ca numai o clipeala nu rezolva nimic.
Nici fundatiile gen Vlase, si nici opiinile gen Negoro nu ajuta:

1) S-au scris la legi in Romanica noastra de nici Moise nu s-ar mai descurca printre ele;
inca odata, nu de legi ducem lipsa, ci de politzia legii, de aplicarea legii;
si apoi, cine ne garanteaza ca odata veniti "altii" nu o sa se schimbe din nou legile ?
nu marii reformatori ai zilei tocmai asta fac acum ?
nu ei schimba legi pe care, culmea, tot ei le-au facut ?

2) Opinia Dl Negoro cum ca
"In privinta (re)formarii profesorilor este necesar sa manifestam echilibru mai ales in localitatile mici"
este toxica in dulcele stil modificat genetic romanesc:
nici prea fierbinte, dar nici prea rece
(O sa fim scuipatzi din acea Gura tocmai pe chestia asta).
Din contra: trebuie taiat in carne vie.
Fara rabat de la calitate. Standardele trebuiesc sa fie aceleasi pt toti.

trebuie sa recunoc ,

ca autorul articolului se dovedeste a fi un excelent jurnalist,face cinste colegilor de breasla!cred ca pe viitor am sa "vinez"articolele dumneavoastra,pacat ca dispun din ce in ce de mai putin timp,dar va apreciez!

 

Multumesc

De incurajari. Ma motiveaza sa continui.

Apropo, n-o fac pentru bani, nu sunt platit in nici un fel, de nimeni, pentru asta.

Implementare

Acesta este capitolul la care stam foarte prost in toate domeniile. Stim foarte bine ce trebuie facut si recitam zilnic in presa sau la televizor setul de masuri care trebuie pus in practica, dar cind vine vorba de IMPLEMENTAREA acestor reguli noi, incepem sa cautam metode de ocolire a lor sau sa tragem nejustificat de timp pentru a amina cit mai mult posibil punerea lor in preactica.
D-le profesor faceti parte din sistem, de ce nu luati initiativa?

 

Solutia

Sta in legi dure si legislatie secundara la fel, adecvata si dura, nu pervertita. Romanii respecta legile, in general, o curricula adecvata trebuie respectata, salarizarea diferentiata trebuie respectata, daca exista o metodologie clara de evaluare a progresului scolar, o respectam. Problema este ca pana in prezent guvernantii au "scaldat-o", ori n-au stiut (cazul Adomnitei), ori au facut ce-au zis grupurile de presiune si interese nelegitime, altele decat ale beneficiarilor si platitorilor de servicii educationale.

Daca acum s-a schimbat paradigma manageriala, tot ce pot face sa o sustin si aplaud, atunci cand merita. Altfel n-am acces la cercurile de decizie.

Solutia revalidarii titlurilor didactice e SIMPLA!

E atat de simpla solutia "deparazitarii" in invatamantul superior! Si fiindca e simpla e si eficienta! Urmariti:
1. In noua lege a Educatiei titlurile didactice actuale (lector, conf, prof) primesc o alta denumire, DIFERITA TOTAL de cea de azi.
2. Se stabilesc CRITERII NOI de ocupare. (Pot fi pastrate chiar si cele introduse de Miclea si "diluate" de Hardau).
3. Cadrele didactice titulare vor aplica pentru NOILE TITLURI. (Cine are cu ce...)
4.Se infiinteaza noi comisi. In actul de constituire al lor sa se prevada si penalizari (mergand pana la excluderea din invatamant!) pentru membrii acestora care nu vor fi corecti.
Ce ziceti?

 

Suna bine

Comisiile acestea, de revalidare si reatestare sa nu fie formate din "specialisti" romani. Pentru ca nu-si pot invinge instinctul provocat de apartenenta la "gasti", "clanuri", coterii, familii, etc.

Din pacate, nu cred ca exista suficienti specialisti romani credibili, "nelegati" de avantaje si interese obtinute pana in prezent. Avantajul comisiilor straine este ca verdictul lor nu poate fi contestat, e greu de crezut ca intra in jocuri de interese nelegitime.

suna foarte bine

Daca o sa se faca curatenie in universitati va fi prima adevarata revolutie culturala romaneasca si o sa fie pomenita si in istorie cel putin un secol. Ministrul Funeriu spune ca nu mai avem timp sa o taraganam, si are maaare dreptate. Nu mai poate proteja nici mumiile lipite de scaun, nici servitorii formati pe linga tron, nici beizadelele trimise urgent la specializare in srainatate pentru perfectionat urgent dosarul. Cu oameni oamnei veniti din diaspora, curatati la flacara multicolora a strainatatii, calitzi prin munca de jos cit si prin munca in adevarate laboratoare a mintii, nu au ce sa mai fie influentati cita vreme li se da locul cuvenit. Asa se va identifica in lume o civilizatie romaneasca originala cu valori autentice. Vor fi schimbari educationale ce vor face sa ajunga pina si toaletele, garile sa arate altfel, soferii din trafic educati civilizati. O mass media curata are sa promoveze calitatea si profesionalismul. Spitale adevarate, nu cu doua viteze, fara medici care sa faca actul medical conditionat de bacshish. Diplomati de valoare care sa reprezinte Romania si nu aventuri sezuale de interes personal. O educatie care in final va fi profitabila tuturor, nu doar politicienilor sustinuti de gasti obscure. O economie ce va asigura un trai civilizat. O economie bazata pe profesionalisti si nu pe avocati sau bancheri si comercianti speculatori. Nu parveniti intelectuali capabili sa recite din memorie citate din cioran si sa faca ecuatii chimice inutile. Spuneti-mi cu ce ne afisam in lume la ora actuala si am sa fiu si eu mindru ca m-am nascut in ro. Acum nu mai avem decit sportivii cotati de straini obsedati exact ca chinezii mindri de a avea medalii, in rest nimic. Venim cu vechituri sau cu nostalgii de demult. Nu foloseste la nimic educatia daca stam pe credite si nu traim bine. Na ca ma apucat revolutia culturala si nu ma asculta nimeni.

Pentru Imanuel !

Am spus ca trebuie sa fim echilibrati pentru simplu motiv ca in unele localitati mediul nu este la inaltimea criteriilor pe care dorim sa le introducem. Dau tot timpul exemplul cu un profesor de matematica care a absolvit faculatatea cu media 10 (din pacate in judetul meu sunt 9 cazuri - nu neaparat la matematica). A fost repartizat la un liceu de prestigiu - culmea cu castigatori de olimpiada nationala si premiati la internationala; a fost obligat de familie sa se intoarca in satul lui.Inainte de intoarcere a dat definitivatul si l-a abslovit cu 10. Dupa ca a ajuns "acasa" s-a apucat de baut. A devenit o epava au trebuit facute anchete si in final a fost dat afara. In satul de "acasa" nu a existat decat "cultura stiintifica" a bauturii. Daca nu doreai sa participi la "activitati" erai considerat dusman. Biblioteca era si este cu puncte puncte (... gresit). In final o comunitate numeroasa a ramas fara profesor de matematica in ciuda numeroaselor reduceri. Fenomenul detasarilor "in interesul invatamantului" a facut ca scoala sa nu aiba prof. matematica - "era interesul invatamantului". Si uite asa din criterii in criterii cu "scapari" de tipul "interesul invatamantului" reformam invatamantul. La scoli din rural fiind incadrati absolventi de licee.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor