Avortul, piatra de incercare a lui Obama

Autor: Ana Ilie
Vineri, 22 Mai 2009, ora 23:56
2747 citiri
Avortul, piatra de incercare a lui Obama

Ca si cum nu avea suficiente probleme de rezolvat, presedintele SUA, Barack Obama, si-a propus, mai nou, sa rezolve si una din cele mai spinoase probleme din politica si societatea americana: chestiunea avortului.

Obama a format un grup de lucru la Casa Alba, aducand alaturi avocati ai ambelor linii de argumentatie - pro si contra avortului. Le-a cerut sa ajunga la o intelelegere cu privire la modalitatea prin care guvernul poate sa reduca numarul avorturilor, scrie Christian Science Monitor.

Propunerile grupului ar trebui sa fie gata pana in toamna.

Si Congresul ia in considerare, in aceeasi perioada, o propunere legislativa care ar face mai usor ca o femeie sa duca o sarcina pana la capat pentru a-si da copilul in adoptie.

Toata aceasta agitatie in jurul chestiunii ce polarizeaza societatea americana de zeci de ani este binevenita. Chiar daca grupul de la Casa Alba nu ajunge la nici un rezultat palpabil, Obama are macar meritul ca a incercat sa modifice tonul manios cu care s-a discutata pana acum aceasta chestiune.

Si momentul ales sa deschida "cutia Pandorei" este potrivit, intrucat un nou sondaj Gallup releva ca o mica majoritate a americanilor sustin ca pozitia lor politica fata de aceasta chestiune este "pro viata".

Se constata asadar o schimbare de mentalitate, datorata avansului medicinei, care a premis copiilor prematuri sa fie mentinuti in viata la etape din ce in ce mai mici.

Este, deci, indiscutabil faptul ca Obama a sesizat sentimentul de disconfort pe care continua sa il aiba americanii fata de avort, chiar daca sunt de acord cu legalitatea acestui act.

Obama sustine ca problema avortului nu este legata doar de libertatea unie femei de alege. Este si o chestiune morala si etica ce afecteaza femeile, familiile lor si societatea.

Presedintele este de acord si a cerut chiar includerea in contractele de munca ale celor care muncesc in domeniul sanatatii a unei "clauze de constiinta", in eventualitatea ca nu doresc sa ia parte la avorturi.

Intr-un discurs tinut la Universitatea Notre Dame, Obama a precizat ca rolul principal al guvernului in aceasta chestiune este sa ajute femeile sa evite o sarcina nedorita.

El a tinut sa sublinieze ca nu este nevoie, pentru a ajunge la o cale comuna de actiune, ca vreuna dintre parti (pro si contra avortului) sa renunte la pozitia sa. Obama a oferit insa alternativa:

"Cand ne deschidem inimile si mintile catre cei care nu gandesc la fel ca noi, sau nu cred in ceea ce credem noi, atunci descoperim cel putin posibilitatea unui punct comun.

Atunci incepem sa ne spunem: Poate nu vom fi de acord cu privire la avort, dar putem cel putin sa fim de acord ca aceasta decizie care iti sfasie inima nu este luata de femei cu usurinta. Are si dimensiuni morale si spirituale", sugereaza Obama.

Este probabil un pric prea ambitios sa creada ca guvernul poate reduce substantial numarul de sarcini nedorite si ca poate le convinge pe femeile care nu fac avort si decid sa duca sarcina la termen sa-si dea copilul spre adoptie.

Obama dovedeste insa ca are talentul de negociator si pasiunea pentru a incerca sa faca ceva in privinta cele mai spinoase chestiuni din politica americana.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....