CES, o pacaleala periculoasa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Mai 2010, ora 12:32
8226 citiri
CES, o pacaleala periculoasa

Spectacolul oferit in direct, la televizor, de sedinta Consiliului Economic si Social contine, ca intr-un esantion reprezentativ, principalele cauze ale situatiei dramatice in care a ajuns Romania.

Am vazut o ineficienta totala, lipsa de viziune, zarva inutila, lipsa de logica, de reguli certe si asumate. Am vazut cum se pot intalni trei parti si se pot ciocni patru pareri.

Singurii care au reusit sa emita cateva pareri cat de cat articulate au fost cativa reprezentanti ai patronatelor, insa vocile lor au fost acoperite de urletele sindicalistilor.

Din aceasta cacofonie s-a nascut, dupa cateva ore de discutii aprinse si inutile, o decizie stupida si periculoasa.

In CES s-a adunat o majoritate doar pentru a cere redactarea unei noi scrisori de intentie intr-o saptamana. Este un obiectiv nefezabil, prin care consiliul n-a facut decat sa paseze Guvernului responsabilitatea inapoi, dar amanarea poate costa scump.

Nici nu avea cum sa fie altfel, pentru ca acest organism, altfel necesar si existent inclusiv la nivel european, este in Romania o forma fara fond.

Gresita este, din start, componenta CES: o treime - reprezentantii Guvernului, o treime ai sindicatelor, o treime ai patronatelor. Ce cauta guvernul in acest organism menit sa avizeze actele Guvernului? Cu alte cuvinte, Executivul se avizeaza singur.

Apoi, sindicatele din Romania nu reprezinta, asa cum ar fi normal, angajati si din mediul privat, si de la stat. Marile noastre centrale sindicale sunt aproape exclusiv bugetare, asa ca reprezinta exclusiv interesele bugetarilor.

Ati vazut vreo mare demonstratie in sprijinul angajatilor din mediul pivat dati afara pe capete? Sau vreo demonstratie in sprijinul angajatilor de la privat care s-au trezit, de azi pe maine, cu salariile injumatatite?

In timp ce numarul somerilor din mediul privat crestea spectaculos de la luna la luna, sindicatele bateau cu pumnul in masa ca vor indexari de salarii si prime de vacanta pentru bugetari.

In aceste conditii, reprezentativitatea reala a sindicatelor este sub semnul intrebarii, mai ales atunci cand interesele angajatilor din mediul privat si ale bugetarilor sunt divergente.

E drept, aceasta abratie rezulta si din structura bolnava a fortei de munca din Romania, cu mult prea multi bugetari platiti de un stat expandat.

Asa ca interesele salariatilor de la privat sunt reprezentate, in mod paradoxal, mai degraba de patroni. Dar patronatele au reusit performanta de la veni la sedinta CES cu doua puncte de vedere diferite si sa se certe intre ele in fata ziartistilor. Unii voiau alta scrisoare catre FMI, altii voiau o avizare cu amendamente a actualei scrisori.

Mai observam ca CES este un model de risipa a banului public. Cei 45 de membri ai sai incaseaza lunar cate o mie de lei. Lunar statul arunca pe gream 45 de mii de lei, pentru ca prestatia Consiliului este un model de ineficienta si nu numai acum.

CES a fost creat de Cabinetul Nastase, dupa model UE, dar PSD a avut grija sa-i lase o curte micuta de joaca. Mai calca uneori pe la sedinte cate un secretar de stat ca sa raspunda repede la cateva intrebari, si asta numai dupa indelungate si insistente solicitari ale CES.

In timpul guvernului Tariceanu, nici atat nu s-a mai intamplat. N-a mai auzit nimeni de CES, pana cand s-a blocat cu totul pentru ca luni de zile n-a fost in stare sa-si aleaga un presedinte.

Si, iata ca in anul de gratie 2010, in iminenta unor masuri de austeritate fara precedent si a unei explozii sociale, iata ca Traian Basescu si guvernul Boc au redescoperit CES-ul pentru a-i arunca in brate cartoful fierbinte al taierilor bugetare.

Deciziile consiliului sunt, desigur, consultative, si nimeni nu impiedica guvernul sa treaca peste ele. Dar e mai bine sa imparti responsabilitatea unor astfel de masuri sau sa poti spune, cum va fi probabil cazul acum, ca patronatele si sindicatele au avut ocazia sa vina cu solutii si nu au reusit sa articuleze nimic coerent.

Pana la urma, decizia s-a intors acolo unde ii e locul: la Guvern. Este o decizie care trebuie asumata politic, cu toate consecintele ei, insa ceva imi spune ca exact acest lucru nu vrea PD-L.

Cert este ca daca scrisoarea de intentie nu ajunge la FMI saptamana viitoare, pierderea urmatoarei transe de bani este aproape certa, ratingul de tara al Romaniei se va prabusi, iar pentru plata pensiilor si a salariilor, intregi sau ciuntite, Guvernul se va imprumuta de la banci, cu dobanzi fabuloase. O fi mai bine?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CES sedinta scandal, #CES scrisoare intentie FMI, #CES Traian Basescu , #dezbatere