Prezentul etern al erei digitale

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 15:12
2318 citiri

In era digitala nu mai exista decat prezentul etern alcatuit din suma informa a unor zile intersanjabile. Prezentul etern al erei digitale este modelat de mecanismul pe care retelele sociale il creeaza, instituind un spatiu al hedonismului si al controlului. Prezentul etern al erei digitale se lumineaza pe ecranele tactile ale telefoanelor si are ca unic orizont efemeritatea postarilor si a like-urilor ce le insotesc.

In acest prezent etern orice simt de orientare cronologica a disparut, iar tot ceea ce mai conteaza este privirea de acum si de aici. Perspectiva si nuanta sunt abolite, de vreme ce trecutul este absorbit in pasta prezentului, prin successive recitiri si amputari. Cat despre viitor, el este prelungirea, utopica si perfecta, a prezentului in care suntem prizonieri.

Tehnologia nu elibereaza, ci incatuseaza, permitand inregimentarea ascunsa sub faldurile glamour ale egalitatii sociale si ale progresului. Tehnologia gestioneaza acest prezent etern, in limitele caruia comunicarile, gesturile, asocierile, datele, obisnuintele sunt, toate, stocate si monitorizate.

Ca in orice distopie care se respecta, distopia prezentului etern este animata de scopul care se poate fi ghicit de cei care refuza indoctrinarea. Iar telul prezentului etern este acela de a remodela insasi natura umana, incadrand-o in limitele atent trasate de cei care, in evul digital, edifica spatiul public insusi. Conformismul, supunerea entuziasta, orbirea hedonista sunt semnele acestei maladii care ii contamineaza pe contemporanii nostri. Adevarata pandemie a vremurilor noastre este tropaitul de rinoceri senini pe care il putem discerne in jurul nostru. Pentru locuitorii prezentului etern, gandirea unica este singura modalitate pe care o pot imagina. Cei ce contrazic dogma inceteaza sa mai existe.

Citeste si https://ziare.com/nicolae-ceausescu/comunism/sistemul-de-control-total-al-securitatii-si-deghizarea-represiunii-prin-instrmentarea-dosarelor-de-dizidenta-in-infractiuni-de-drept-comun-1656540

Nimic original in aceasta ambitie a erei digitale. Inainte de retelele sociale si de paternalismul intruziv al statelor noastre secolul XX a incercat, gratie totalitarismului, sa atinga acelasi obiectiv al conditionarii pavloviene. Pagina de internet care se rescrie perpetuu nu este decat varianta adaptata la timpurile noastre a intrarii din "Marea enciclopedie sovietica" Stergerea / amputarea trecutului este parte din gramatica familiara a tiraniilor ideologice.

Prezentul etern este un pat procustian, interzicand diversitatea, pluralismul si scepticismul. Ceea ce triumfa este o cultura a unanimitatii agresive, asemeni torentului de aplauze ce curgea, candva, din megafoanele dictaturilor. Spiritul critic este suspect, de vreme ce el accepta existenta unui trecut si a unui viitor ce urmeaza a fi descoperit, prin liber-arbitru. Libertatea de exprimare a prezentului etern este castrata si domesticita, in numele unui eugenism intelectual destinat sa purifice umanitatea.

Iesirea din prezentul etern al erei digitale presupune regasirea unui sentiment al individualismului, dar si al afinitatilor elective. Unanimitatea galagioasa si gregara poate fi inlocuita de respiratia libertatii, a artei, a dragostei, a credintei, a prieteniei. Omul este cu mult mai mult decat un cont pe o retea sociala. El este, asa cum nota Burke candva, parte din lantul de generatii care nu se poate intrerupe. Cultivarea a ceea ce ne uneste, organic, este alternativa la inregimentarea prezentului etern.

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro

Citeste si https://ziare.com/politica/partid/inainte-de-1989-romanii-stateau-la-cozi-pentru-carnea-care-ajungeau-rar-im-magazine-ministerul-de-interne-supraveghea-comertul-cu-carne-1656738

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara "Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual" (2004), "O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici" (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), "Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), "Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga" (2008), "Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor" (2009), "Apararea libertatii (1938-1947)" (2010), "Teodoreanu reloaded" (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), "Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala" (Humanitas, 2011), "Junimismul si pasiunea moderatiei" (Humanitas, 2013), "Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii" (2015), "Comunism inc." (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al sau este un eseu despre Revolutia din Octombrie: "Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism" (Humanitas, 2017).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Control vamal comun la frontiera dintre Ucraina și Polonia. Liderul de la Varșovia: ”Granița ar trebui să unească, nu să divizeze”
Control vamal comun la frontiera dintre Ucraina și Polonia. Liderul de la Varșovia: ”Granița ar trebui să unească, nu să divizeze”
Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie control vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună, cu scopul de a facilita circulaţia...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...