Ticluirile impietririi in proiect - De la cititori

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 15:55
2404 citiri
Ticluirile impietririi in proiect - De la cititori

Pe cand Gabriel Liiceanu inca nu mergea de-a busilea impresionat de gesturi demagogice, scria ca prostia ca incremenire in proiect este "persistenta intr-o eroare de anvergura", este o idee care vizeaza "o distorsiune, o grimasa a gandirii, o judecata stramba care isi are explicatia in temeiuri afective, intr-o experienta anume de viata, intr-o optiune gresita de care, pentru ca este a ta, nu te mai poti desprinde".

Aceasta incremenire afecteaza atat indivizii, cat si grupurile, fie ele organizate sau nu. Pe indivizi ii putem identifica prin putinatatea, rigiditatea si chiar fixismul (ca negare a variabilitatii) ideilor pe care le lanseaza.

Grupurile, pe de alta parte, se manifesta, in functie de modul lor de agregare, diferit. Multimile, care sunt aglomerari ad-hoc de indivizi, au o singura idee cuplata cu un scop singular. Organizatiile, partidele politice de exemplu, sunt insa mai complexe, agregand scopuri si mijloace diverse intr-un proiect vizand societatea in ansamblul ei.

Intr-un text publicat pe Ziare.com, desi autorul pare a imputa celor ce vad ca solutie la senzatia actuala de degringolada politica si guvernamentala o "dictatura reordonatoare", pacatuieste la randul sau de sindromul "impietririi in proiect".

Si anume, ideea ca o dictatura militara temporara, care sa restabileasca ordinea si legalitatea si care sa gestioneze o tranzitie spre o noua si proaspata guvernare civila democratica nu se poate realiza in Romania din urmatoarele cauze: a) armata romana nu mai reprezinta un corp de elita, ca in cazul Turciei lui Kemal Ataturk, ci avem doar urmasi de-ai lui Mos Teaca; b) nu ne lasa "Evropa" si NATO; c) nu suntem Spania lui Franco sau China.

Am putea adauga si Argentina sau Chile, unde juntele militare au linistit cu forta bruta puseele socialiste pro-sovietice, dar au dus si la dezvoltare economica.

In acelasi timp, condamnand dictaturile in general deoarece "adancesc criza si contradictiile in statele in care se instaureaza", autorul pune eronat semnul egal intre dictatura si socialism (vezi guvernele socialiste ale Europei moderne), propunand in schimb infiinarea unui nou partid politic.

Spune dumnealui, "un partid de oameni tineri intru spirit, mai onesti si mai competenti, mai europeni decat generatiile infestate de mazga comunismului si postcomunismului impur, un partid, nu facaturi inventate de tot felul de veleitari, un partid care ar putea recupera si pe cei cativa politicieni onesti si respectabili din actuala clasa politica".

Ce nu se vede dincolo de marmura fasonata a ipostazierii "noului partid de tineri, curat si uscat" este cum va arata sistemul de partide din acel moment incolo? Vor mai exista partidele "veleitarilor imbacsiti" sau le desfiintam printr-o "dicatura a necesitatii morale"? Si daca vor mai exista, cum e cu solutia salvatoare?

Tineri neimbacsiti de "mazga comunismului" avem si acum, dar nu se observa vreo imbunatatire a mediului politic prin simpla lor existenta. Din contra, ii vedem reproducand aidoma metehnele seniorilor la umbra carora s-au oplosit.

Rezolvarea problemei nu imi pare solutia miraculoasa a panaceelor, ci dezvoltarea organica a intregii societati, prin educatie permanenta, prin invatarea respectului de sine si fata de ceilalti, prin abandonarea mercantilizarii oricui si a orice, prin renuntarea la fatalism de-a lungul unor cicluri generationale.

Caci partidele politice au chipul aidoma societatii in care se actioneaza. Ca si imbogatirea peste noapte, constructia unui viitor peste noapte nu face mai mult cheag decat cutia de lapte degresat din raftul unui supermarket.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#dictatura militara temporara, #educare popor , #dezbatere