Viorel Catarama, banii si spleenul

Autor: Mihnea Rudoiu - scriitor
Sambata, 22 August 2020, ora 00:00
7007 citiri

Viata pare sa predispuna, inexorabil, omul plictiselii. Mai devreme sau mai tarziu, vine si il inhata. Da cu el de pamant si-l preface intr-un terci rutinat. Si, atunci, omul cauta alternative sau, cum zice Camus, "se dedica cultivarii obisnuintelor".

Viorel Catarama si-a facut un obicei din a candida, a fi respins, a depune contestatie, iar a candida...si, intr-un final, a obtine niste rezultate care sa-i dea de inteles ca, atunci cand candidatura i-a fost respinsa, i s-a facut un bine pe care intelepciunea varstei ar fi trebuit sa il recunoasca pe loc si, alta data, sa se potoleasca.

Dar el se incapataneaza, de fiecare data, sa mearga pana in panzele albe ca sa-si poata juca pana la capat - cu demnitatea pensionarului care se zbate nevolnic sa fie ales presedintele asociatiei de locatari de la el de pe scara, desi vecina de la doi ii pune mereu bete-n roate -, rolul perdantului de cursa lunga.

Si ocazii care sa-l ajute sa-si duca la perfectiune rolul se tot ivesc. Pentru ca, intr-o democratie, chiar si una romaneasca, mereu apare ceva unde sa poti candida. O primarie, o presedintie... Mi-l si imaginez cum, la intervale regulate, isi lustruieste CV-ul pe Linkedin-ul electoral si apoi cauta neostoit locuri eligibile de unde sa poata face bine cu orice pret tarii. Ce an e asta? Aoleu, douazeci douazeci, sunt alegeri locale. Si, infrigurat, dar insufletit de un optimism bizar, pune repede mana pe telefon. Buna ziua, Biroul Electoral Central? Viorel Catarama la telefon. Exaaact, cel cu Elvila, doamna. Am auzit ca s-au scos niste posturi de primar in toamna. M-ar interesa si pe mine un loc vacant. Ia spuneti, ce ati recomanda potrivit statutului meu de antreprenor de succes? Poftiti, la Fieni?

Cand, la final de alegeri, locurile de purtatori de esarfa de matase tricolora se sisteaza si e trimis politicos sa mai astepte o tura, verifica internetul in cautare de noutati si-si da cu parerea. Hmmm, ia uite, un virus, cica face prapad pe planeta. Nu serios?! Ce abureala ieftina, isi zice domnul Viorel razand cu pofta, ce speculatii hazardate si teorii imberbe! Ce il amuza si mai mult e ca tot universul se lasa prostit de mascarada asta, presedinti de state, medici, somitati, sute de mii de morti... Si atunci, domnul Viorel, printr-o demonstratie imbatabila de rigoare stiintifica, ca sa le arate celor care care poarta un cap ilegal pe umeri ca nu e de mirare ca-l poarta astfel, cere barbateste sa se autoinfecteze cu coronavirusul. Efectul devastator al acestei vesti? Covid-19 fuge rupand pamantul. Punct ochit, punct lovit.

Viorel Catarama e exemplul cel mai izbitor ca banii nu sunt salvarea din calea plictiselii. Romanul chinuit, resemnat, accepta plictisul pentru ca nu are de ales: ii lipseste cascavalul sa-l dilueze, sa-l faca incolor, inobservabil... Dac-as avea bani, gandeste el, cum are domnu' Catarama, atunci sa vezi pe mine veselie, distractie si paranghelii! Doamne, ce viata jmekera as avea! Si apare dezinvolt fix domnu' Catarama care-i da cu leuca-n cap viselor imposibile, aratandu-i ca, inclusiv cand va castiga la loto potul cel mare, isi va lua o mare teapa, intrucat spleenul il va haitui la fel de abitir, iar restul vietii sale de bogatan si-l va petrece facand chestii la fel de stupide si inutile ca atunci cand nu avea o letcaie in buzunar.

Mihnea Rudoiu a absolvit Academia Tehnica Militara si Facultatea de Stiinte Politice. A debutat la Editura Humanitas cu romanul "A toi, cuando tu no estas" si, de-a lungul timpului, a colaborat la reviste si platforme online precum Dilema Veche, Cultura, Vice si Republica. E pasionat de calatorii si are o slabiciune pentru cinematografia franceza. A fost observator ONU in Sudan si Congo

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#viorel catarama, #Teoria conspiratiei, #coronavirus, #pandemie, #Biroul Electoral Central , #dezbatere