CE, luata la rost de europarlamentari - de ce nu interzicem cianurile in minerit?

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:15
2203 citiri
CE, luata la rost de europarlamentari - de ce nu interzicem cianurile in minerit?

La initiativa eurodeputatelor Daciana Sarbu (PSD) si Renate Weber (PNL), 16 europarlamentari din diferite tari europene cer CE explicatii de ce nu implementeaza rezolutia PE privind interzicerea cianurilor in minerit.

Intr-o scrisoare comuna, deputatii solicita CE explicatii cu privire la lipsa de reactie a acestui for fata de rezolutia PE privind interzicerea cianurilor in minerit, atitudine care, sustin ei, incurajeaza Guvernul Romaniei sa poarte discutii despre aprobarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana.

"Suntem dezamagiti de lipsa de reactie a Comisiei Europene si credem ca efectul acestei atitudini a fost chiar incurajarea dezvoltarii mineritului cu cianuri in UE. Sfidand rezolutia Parlamentului European, care solicita statelor membre sa nu sustina astfel de proiecte, Guvernul Romaniei este gata sa aprobe constructia, la Rosia Montana, a unui proiect minier bazat pe cianuri, care ar prezenta o amenintare serioasa la adresa mediului", afirma eurodeputatii in cadrul apelului, potrivit unui comunicat al delegatiei PSD in PE.

Daciana Sarbu si Renate Weber au fost co-autoare ale rezolutiei anti-cianuri adoptate de Parlamentul European in mai 2010, cu sprijinul tuturor grupurilor politice.

"Dupa cum stiti, rezolutia, sustinuta de o larga majoritate de europarlamentari de la toate grupurile politice, subliniaza riscurile grave ale tehnologiilor bazate pe cianuri si exprima ingrijorarea noastra in legatura cu potentialul unor accidente. Mai mult, caracterul transfrontalier al acestor riscuri este, in opinia noastra, argumentul principal pentru necesitatea de a se actiona la nivelul intregii UE.

Parlamentul European a exprimat o solicitare foarte clara catre Comisie, de a veni, pana la finalul anului 2011, cu o propunere de interzicere completa a utilizarii tehnologiilor miniere bazate pe cianuri in Uniunea Europeana", atrag atentia semnatarii scrisorii.

"Suntem profund ingrijorati de faptul ca, in absenta unei propuneri de interdictie din partea CE, asemenea proiecte miniere care prezinta riscuri ridicate pentru mediu continua sa fie aprobate. Cu tot respectul, va cerem sa ne explicati de ce Comisia Europeana nu a raspuns pozitiv solicitarii Parlamentului European in privinta unei interdictii generale a utilizarii cianurilor in minerit si de ce, in ciuda caracterului transfrontalier al riscurilor implicate, Comisia nu a propus masurile adecvate, la nivel european, pe care noi le consideram necesare", solicita eurodeputatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daciana Sarbu Weber cianuri, #Weber Sarbu CE cianuri , #europarlamentar