Cearta in Parlamentul European, din cauza muncitorilor romani

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:23
5743 citiri
Cearta in Parlamentul European, din cauza muncitorilor romani

Libera circulatie a muncitorilor europeni in interiorul Uniunii Europene, cu precadere a celor romani si bulgari, a generat discutii aprinse in Parlamentul European, miercuri, printre cei implicati fiind si Hannes Swoboda si Viviane Reding.

Astfel, unii dintre europarlamentari au cerut impunerea unor restrictii, in timp ce altii au criticat atitudinile xenofobe, subliniind beneficiile aduse de muncitorii din tarile UE economiilor in care activeaza, scrie Mediafax.

Printre cei care au tinut sa sublinieze avantajele aduse de muncitorii straini a fost si comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care a afirmat ca acestia aduc "beneficii si economiilor tarilor din care au plecat, dar si economiilor din tarile gazda".

In schimb, ea a avertizat insa ca trebuie sa fie luate in serios abuzurile, pentru ca acestea pot sa distruga libera circulatie.

Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu

De asemenea, liderul socialistilor europene, Hannes Swoboda, a spus ca libera circulatie a muncitorilor nu reprezinta o problema in Europa, ci unele dintre guvernele tarilor UE.

"Inteleg ca in actuala criza economica milioane de persoane si-au pierdut locurile de munca, locuintele, sperantele pentru un viitor mai bun, pentru ei si pentru copiii lor. Ei cauta raspunsuri, cauta ajutor. Guvernele nationale care permit exploatarea oamenilor, platirea lor cu un venit sub limita decentei, ele sunt problema si ele ar trebui sa dea raspunsuri oamenilor.

E usor sa arati cu degetul spre Bruxelles (...) Da, migratia saraciei e o problema, dar asta pentru ca saracia e o problema, nu migratia", a precizat Swoboda.

"Dezbaterea la care asistam este dureroasa pentru ca este o reminiscenta a timpurilor dinainte de UE, cand natiuni si minoritati erau atacate", a mai spus Swoboda.

In schimb, europarlamentarul francez Marine Le Pen a afirmat ca imigrantii din UE, dar si din afara Uniunii, precum si rromii sunt cei care "au reaprins nemultumirile si euroscepticismul" in Franta.

Europarlamentarii romani: Cine greseste, plateste. Este inadmisibil sa fie contestat dreptul fundamental al liberei circulatii

In ce ii priveste pe europarlamentarii romani, democrat-liberalul Marian-Jean Marinescu a sustinut ca dezbaterea privind libera circulatie a muncitorilor este sustinuta de politicieni populisti, dar si de cei care cred ca vor castiga mai multe voturi daca devin populisti.

"Nu ceri sa se limiteze un drept fundamental si nu blamezi popoare pentru ca un numar foarte mic de beneficiari incalca legea. Cine greseste, plasteste. Cred ca este timpul ca dezbaterea ridicola din Marea Britanie sa inceteze (...) Guvernele ar trebui sa se preocupe mai mult de crearea de locuri de munca pentru propriii cetateni", a explicat Marinescu.

De asemenea, europarlamentarul PNL Renate Weber a tinut sa afirme ca dezbaterea de miercuri va fi ultima din Parlamentul European pe tema libertatii de miscare, "pentru ca este inadmisibil ca acest drept fundamental sa fie contestat".

"Mi-as dori ca politicienii europeni, de la premierul David Cameron la ministrul de Interne (francez) Manuel Wals si pana la eurodeputatul Elmar Brok, sa se comporte responsabil si sa nu mai alimenteze prin discursurile lor intoleranta si xenofobia", a spus Weber.

La europarlamentarul german s-a referit, inca o data, si social-democratul Catalin Ivan, care a spus ca era pregatit sa mearga la biroul lui Elmar Brok pentru a-si lasa amprentele.

"Am inteles de la domnul Brok ca s-ar putea sa nu mai fie nevoie sa ne ampretam. Noi, colegii social-democrati din PE eram pregatiti sa trecem pe la biroul domniei sale sa ne lasam amprentele. Dar, daca e nevoie, stie unde sa ne gaseasca", a spus Catalin Ivan.

Nu in ultimul rand, europarlamentarul bulgar Dimitar Stoianov a fost si mai radical, el mentionand ca firmele straine sunt cele care au determinat migratia celor din economiile fragile postcomuniste: "Sa puneti capat furturilor din tarile noastre si atunci romanii si bulgarii nu se vor mai duce" sa munceasca in alte tari ale Uniunii Europene.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#cearta Parlamentul European muncitori romani, #imigratie muncitori romani, #europarlamentari dezbatere muncitori romani, #Reding imigranti romani, #Swoboda imigranti romani , #europarlamentar