PE a adoptat initiativa europarlamentarului Catalin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase in afara UE

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 18:50
11550 citiri
PE a adoptat initiativa europarlamentarului Catalin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase in afara UE
Foto :FAcebook/ Catalin Ivan

Plenul Parlamentului European a adoptat joi, la Strasbourg, raportul prezentat de europarlamentarul Catalin Ivan, intitulat "Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani si activelor de la tarile terte in cazuri de frauda", anunta Catalin Ivan intr-un comunicat.

"La nivel european, trebuie luata decizia ca faptele de coruptie sa nu se prescrie niciodata. Si peste 10, si peste 15, si peste 25 de ani, daca aflam de fapte de coruptie, sa recuperam averile provenite din asemenea fapte, indiferent ca le-am aflat la a doua sau la a treia generatie. Cei care fura din bani publici, sa stie ca nu pot scapa niciodata de ochiul vigilent al legii", subliniaza europarlamentarul roman despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru.

In cadrul raportului prezentat, la care europarlamentarul lucreaza de peste doi ani, Catalin Ivan a spus: "Acest raport trebuie vazut din trei perspective: in primul rand, o perspectiva sociala - aproape 70% din cetatenii UE spun ca tarile lor sunt afectate grav si foarte grav de coruptie.

Apoi, dintr-o perspectiva economica, pentru ca intre 700 si 1800 de miliarde de euro reprezinta valoarea banilor spalati la nivel mondial. Din pacate, nu avem o cifra la nivelul Uniunii Europene. Intre 2 si 5 la suta din produsul global brut reprezinta bani spalati.

In al treilea rand, dintr-o perspectiva politica - in acest moment, nu exista, la nivel european, vointa politica, in niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase in afara Uniunii Europene sa fie solutionata.

Nu exista vointa politica intrucat in multe tari europene, politicienii si-au obtinut averile din afaceri ilegale, au ajuns in functii importante in statele respective si au spalat aceasta provenienta a banilor castigand alegeri prin mecanismele democratice pe care le stim, iar acum controleaza guverne, controleaza parlamente, dau legi care protejeaza coruptia in state membre ale UE".

Catalin Ivan a subliniat ca intrebarile pe care si le pun cei 70% dintre cetatenii europeni sunt "UE lupta intr-adevar cu coruptia? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al coruptiei?".

Raportul vine in completarea unor pasi deja facuti de UE si propune cateva lucruri concrete:

1. La nivelul Uniunii Europene sa existe o harta de risc a legislatiilor statelor membre, acele "scapari" - caci ele sunt gandite bine - prin care banii sunt scosi in afara spatiului UE.

2. Sa se creeze baze de date interconectate, cu date colectate intr-un mod standardizat, cu o comunicare reala intre statele membre UE, astfel incat sa cunoastem in timp real informatii din toate statele membre. Exista state in UE in care avem doua sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunica intre ele. Daca nu comunica intre ele la nivel de stat membru, cum o sa comunice la nivel european?

3. Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce cu statele terte atunci cand se pune in discutie recuperarea averilor ilegale. In acest moment, UE are doar patru tratate semnate - cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia si cu Liechtenstein. Este foarte, foarte putin.

4. Parchetul European sa fie in centrul acestui mecanism pentru ca UE sa poata vorbi pe o singura voce in privinta recuperarii averilor ilicite scoase in afara Uniunii.

5. La nivel european, trebuie sa luam decizia ca faptele de coruptie sa nu se prescrie niciodata. Si peste 10, si peste 15, si peste 25 de ani, daca aflam de fapte de coruptie, sa recuperam averile provenite din aceste fapte de coruptie, indiferent ca le-am aflat la a doua sau la a treia generatie. Cei care fura din bani publici, sa stie ca nu pot scapa niciodata de ochiul vigilent al legii.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#recuperare averi ilicite PE, #Catalin Ivan initiativa PE , #europarlamentar
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Poza japonesula
japonesula
rank 1
bravo, mai ales a lu swarzemberger si neamu lui de hoti