Ziare.com

PE a adoptat initiativa europarlamentarului Catalin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase in afara UE

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 18:50

   

PE a adoptat initiativa europarlamentarului Catalin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase in afara UE
Plenul Parlamentului European a adoptat joi, la Strasbourg, raportul prezentat de europarlamentarul Catalin Ivan, intitulat "Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani si activelor de la tarile terte in cazuri de frauda", anunta Catalin Ivan intr-un comunicat.

"La nivel european, trebuie luata decizia ca faptele de coruptie sa nu se prescrie niciodata. Si peste 10, si peste 15, si peste 25 de ani, daca aflam de fapte de coruptie, sa recuperam averile provenite din asemenea fapte, indiferent ca le-am aflat la a doua sau la a treia generatie. Cei care fura din bani publici, sa stie ca nu pot scapa niciodata de ochiul vigilent al legii", subliniaza europarlamentarul roman despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru.

In cadrul raportului prezentat, la care europarlamentarul lucreaza de peste doi ani, Catalin Ivan a spus: "Acest raport trebuie vazut din trei perspective: in primul rand, o perspectiva sociala - aproape 70% din cetatenii UE spun ca tarile lor sunt afectate grav si foarte grav de coruptie.

Apoi, dintr-o perspectiva economica, pentru ca intre 700 si 1800 de miliarde de euro reprezinta valoarea banilor spalati la nivel mondial. Din pacate, nu avem o cifra la nivelul Uniunii Europene. Intre 2 si 5 la suta din produsul global brut reprezinta bani spalati.

In al treilea rand, dintr-o perspectiva politica - in acest moment, nu exista, la nivel european, vointa politica, in niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase in afara Uniunii Europene sa fie solutionata.

Nu exista vointa politica intrucat in multe tari europene, politicienii si-au obtinut averile din afaceri ilegale, au ajuns in functii importante in statele respective si au spalat aceasta provenienta a banilor castigand alegeri prin mecanismele democratice pe care le stim, iar acum controleaza guverne, controleaza parlamente, dau legi care protejeaza coruptia in state membre ale UE".

Catalin Ivan a subliniat ca intrebarile pe care si le pun cei 70% dintre cetatenii europeni sunt "UE lupta intr-adevar cu coruptia? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al coruptiei?".

Raportul vine in completarea unor pasi deja facuti de UE si propune cateva lucruri concrete:

1. La nivelul Uniunii Europene sa existe o harta de risc a legislatiilor statelor membre, acele "scapari" - caci ele sunt gandite bine - prin care banii sunt scosi in afara spatiului UE.

2. Sa se creeze baze de date interconectate, cu date colectate intr-un mod standardizat, cu o comunicare reala intre statele membre UE, astfel incat sa cunoastem in timp real informatii din toate statele membre. Exista state in UE in care avem doua sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunica intre ele. Daca nu comunica intre ele la nivel de stat membru, cum o sa comunice la nivel european?

3. Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce cu statele terte atunci cand se pune in discutie recuperarea averilor ilegale. In acest moment, UE are doar patru tratate semnate - cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia si cu Liechtenstein. Este foarte, foarte putin.

4. Parchetul European sa fie in centrul acestui mecanism pentru ca UE sa poata vorbi pe o singura voce in privinta recuperarii averilor ilicite scoase in afara Uniunii.

5. La nivel european, trebuie sa luam decizia ca faptele de coruptie sa nu se prescrie niciodata. Si peste 10, si peste 15, si peste 25 de ani, daca aflam de fapte de coruptie, sa recuperam averile provenite din aceste fapte de coruptie, indiferent ca le-am aflat la a doua sau la a treia generatie. Cei care fura din bani publici, sa stie ca nu pot scapa niciodata de ochiul vigilent al legii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 10981 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Exceptional ! Mafiotii toti din UE, inclusiv mafiotii psd-isti vor

tremura pentru averile lor furate de la noi din taxele platite de noi, care sunt plasate in alte state din afara UE ... Pe ei, pe misei, luati-le averile furate de la noi !

 

Ar trebui si la noi

Ar trebui adoptata si in parlamentul romaniei o asemea lege

 

De către parlamentul...

PSD-ALDE? Haida-de,păi le-ar fugi colegii de partid!
probabil,pe ăștia ii va aduna-chiar disidenții PSD-in noua păcăleală umanistă a lui Voiculescu.După o indelungată așteptare de spălare,Felix s-a hotărat să-și schimbe sigla: de la Voiculescu PUR 1991 la PC Marghiloman- progresistul (1915) in 2000.Atunci,se ințelegea că vor conservarea comunismului,dar nu chiar...Acum s-a decis:iar umanism Felix cu banii voștri!Are și nume la președenție...Așa e Firea lui!Zic și eu,bănuitor...

Haoleo drakneo, iti taie camarazii iarba sub picioare !

Ce facem puisor, cui i-o lasi pe Irinuca?
Nici Borcea nu poate sa le ia chiar pe toate...
Stii cum esze la astea tinere: No money, no funny!

 

Ivan și intrebarea:"UE luptă...

...intr-adevăr cu corupția",cand nu se are in vedere modul corupt de imbogățire,dominarea acestor corupți-că au bani- in guverne,plecarea banilor de pe piața UE...
Uite d-le și un social democrat CE ȘTIE ce fac unii colegi- bineințeles,nu numai socio-demo și culmea,e roman!

 

bravo, mai ales a lu swarzemberger si neamu lui de hoti

sau aia nu intra in discutie?

 

Criză perpetuă de imagine PSD-ALDE

Alegand stoparea anticoruptiei, puterea si-a blocat pe multă vreme viitorul politic. Si intern, si extern.

mai ales banii furati de interlopu mafiot Dragnea!

trebuiesc recuperate si lingourile si tablourile si banii banditului interlop Valcov!

Foarte bine !

Pe noi ne intereseaza sa fie recuperati toti banii de la cei ce au jefuit bunurile Romaniei : Voiculescu, Nastase,Dragnea, Adamescu,Udrea, Bica si multi, multi altii...

Pe noi,cei mulți,așteptand schimbarea reală,

Mai intens de cat..."In așteptarea lui Gaudot".
Dar ei,cei puțintei,au prin copiile de la putere, apărători vajnici in drumul spre CAPITALISMUL incropit prin dar stat la privat,prin corupție putere-amici drăguți,ori chiar prin capitalizare salarii și alte premieri intre ei,ai celor aleși...și pentru noi,de NOI!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor