Cristian Preda: Am cerut PE invalidarea mandatului lui Ovidiu Silaghi

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 20:55
2026 citiri
Cristian Preda: Am cerut PE invalidarea mandatului lui Ovidiu Silaghi

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca a trimis presedintelui PE, Martin Schulz, si presedintelui Comisiei de afaceri juridice (JURI) o solicitare ca mandatul lui Ovidiu Silaghi sa nu fie validat, pe motiv ca un urmarit penal nu poate respecta reputatia PE.

Preda sustine ca europarlamentarii trebuie informati in legatura cu intentiile fostului ministru roman al Transporturilor: eurodeputatii "trebuie sa stie ca, validand mandatul lui Silaghi, accepta interpretarea" acestuia, care foloseste calitatea de membru al PE "ca un scut in fata justitiei din Romania".

Cererea de invalidare a mandatului lui Ovidiu Silaghi se bazeaza pe o serie de prevederi din Regulamentul de procedura al PE. Articolul 1 din Anexa 1 a Regulamentului mentioneaza faptul ca eurodeputatii trebuie sa respecte cateva "principii generale de conduita: actiunea dezinteresata, integritatea, trasnparenta, constiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea si respectarea reputatiei Parlamentului".

Cristian Preda cere in PE sa nu fie validat mandatul lui Silaghi

Totodata, comisia de verificare a validitatii mandatelor "ar trebui sa puna intrebari privind sarirea mai multor pozitii din lista PNL" de la europarlamentarele din 2009, a mai precizat Cristian Preda.

Partidul National Liberal a obtinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig, pe 14.

Mandatul unui europarlamentar intra in vigoare dupa ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Inainte de a putea participa la lucrarile Legislativului de la Strasbourg, eurodeputatul trebuie sa declare in scris ca nu detine o functie incompatibila cu cea de deputat in Parlamentul European, se arata in Regulamentul de Procedura.

Pe de alta parte, verificarile comisiei pot dura mai multe luni. In cazul in care aceasta constata o incompatibilitate, mandatul este invalidat.

AEP a transmis catre Parlamentul European notificarile pentru ocuparea de catre liberalii Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, inainte ca demisiile din Camera Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial, au declarat joi surse oficiale. Ulterior, demisiile au fost publicate in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, ministrului Justitiei cererile de urmarie penala pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, si Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat, vineri, 6 septembrie, presedintelui aviz pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.

Citeste si:
PSD anunță că va depune propria moţiune de cenzură dacă cea trimisă de USR PLUS va fi respinsă de Curtea Constituţională
PSD anunță că va depune propria moţiune de cenzură dacă cea trimisă de USR PLUS va fi respinsă de Curtea Constituţională
Partidul Social Democrat va depune propria moţiune de cenzură în cazul în care Curtea Constitutională a României (CCR) va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR PLUS şi...
USR PLUS solicită CCR să dezbată rapid sesizarea privind moţiunea de cenzură. "Termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat"
USR PLUS solicită CCR să dezbată rapid sesizarea privind moţiunea de cenzură. "Termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat"
USR PLUS a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
conti
rank 5
Cristian Preda: Am cerut PE invalidarea mandatului lui Ovidiu Silagh