Europarlamentari PSD si ALDE: Romania a facut sacrificii pentru UE, Oettinger sa isi retraga afirmatiile, frizeaza absurdul

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 12:12
4929 citiri
Europarlamentari PSD si ALDE: Romania a facut sacrificii pentru UE, Oettinger sa isi retraga afirmatiile, frizeaza absurdul
Foto: Arhiva Pixabay

Europarlamentarul PSD Razvan Popa a transmis ca Romania a facut "sacrificii" pentru a apara proiectul european, motiv pentru care comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, trebuie sa isi retraga afirmatia in care a nominalizat tara noastra printre statele care-si doresc distrugerea UE.

"Romania este o tara profund pro-europeana, atat la nivelul clasei politice, cat si la nivelul societatii, fapt cunoscut clar la Bruxelles. Acest lucru a fost demonstrat in mod repetat de-a lungul anilor, Romania fiind tocmai unul dintre statele care au incurajat constant consensul in cadrul Uniunii Europene si care au facut sacrificii pentru a apara proiectul european.

Este o greseala afirmatia facuta de comisarul Oettinger. Ar trebui sa isi retraga declaratiile si sper ca o va face in cel mai scurt timp. Uniunea Europeana are nevoie de unitate, nu de astfel de afirmatii incorecte", spune europarlamentarul PSD Razvan Popa, intr-un comunicat de presa.

Negrescu: Incurajeaza sentimentele eurofobe

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a transmis miercuri ca declaratiile comisarului european Gunther Oettinger potrivit carora anumite tari, printre care si Romania, ar dori sa puna piedici Uniunii Europene, "nu pot decat sa incurajeze sentimentele eurofobe".

"Am constatat astazi, cu ingrijorare, faptul ca a inceput campania electorala la nivel european. Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, si-a anuntat intentia de a fi candidatul dreptei pentru sefia Comisiei Europene. Prin acest anunt, Germania a anuntat probabil si viitorul sau reprezentant in Comisia Europeana. Actualul comisar german, Gunther Oettinger, a reactionat evocand faptul ca anumite tari, printre care si Romania, doresc sa puna piedici Uniunii Europene.

Consider ca astfel de declaratii nu pot decat sa incurajeze sentimentele eurofobe si, mai mult decat atat, sa induca cetatenilor europeni ideea ca statele din Estul si Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de esuarea proiectului european. Intr-o perioada caracterizata de efortul comun de a identifica raspunsuri la provocarile existente la adresa proiectului european, in care avem nevoie de mai multa coeziune, consider ca astfel de declaratii nu pot decat sa afecteze unitatea statelor membre", a transmis ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, pe Facebook.

Acesta transmite ca Romania are una dintre populatiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeana, nu are partide extremiste in Parlamentul national sau in Parlamentul European, sprijina toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeana si adoptarea, pe cale de consecinta, a viitorului buget european.

Citeste si ce a zis Ministrul de Externe: Reactia lui Melescanu dupa ce guvernarea de la Bucuresti a fost acuzata, de la varful CE, ca vrea sa distruga UE

Reactie si de la ALDE: frizeaza absurdul

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a scris miercuri, pe Facebook, dupa ce comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, a nominalizat Romania printre tarile care-si doresc distrugerea UE, ca oficialul "este un obisnuit al declaratiilor controversate, alarmiste si fara niciun fundament". Potrivit acesteia, unele din afirmatiile pe care comisarul european pentru Buget le-a facut de-a lungul vremii frizeaza "absursul".

"De exemplu, in timpul dezastrului nuclear de la Fukushima, din 2011, Oettinger, pe atunci comisar pe Energie, vorbea de apocalipsa si de faptul ca japonezii nu mai detin control pe nimic. In 2014, referindu-se la guvernul francez care nu respecta regulile bugetare ale UE, il compara cu un infractor criminal, pe activistii pentru neutralitatea internetului ii cataloga drept talibani, dar absurdul a atins cele mai inalte culmi intr-o declaratie publica, in calitate de politician german, cand a spus ca muncitorii de 60 de ani trebuie platiti mai prost decat cei de 30 de ani, pentru ca sunt mai putin productivi si mai putin inventivi", a apreciat Renate Weber.

Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, afirma ca proiectul UE este in "pericol de moarte", adaugand ca "unii din interiorul Europei vor sa slabeasca sau sa distruga" proiectul, oficialul mentionand in acest sens "Romania, Polonia, Ungaria si Guvernul Italiei", potrivit Politico.eu.

"Din punctul meu de vedere, proiectul este in pericol de moarte", a declarat oficialul.

"Unii din Europa vor sa o slabeasca sau sa o distruga - Polonia, Ungaria, Romania, Guvernul Italiei", a continuat Oettinger.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#reactie PSD declaratii Oettinger, #reactie ALDE declaratii Oettinger , #europarlamentar
Comentarii