Europarlamentarii PDL se contrazic: Anuntarea candidaturii in 2014, obligatorie sau nu?

Vineri, 10 Mai 2013, ora 07:32
3419 citiri
Europarlamentarii PDL se contrazic: Anuntarea candidaturii in 2014, obligatorie sau nu?
Foto: politicalocala.ro

Alegerile europarlamentare din 2014 preocupa deja partidele politice din Romania, insa in cazul PDL parerile privind obligativitatea depunerii unei notificari privind intentia de a candida sunt impartite: democrat-liberalii spun fie ca acest lucru nu este obligatoriu, fie ca este neaparat necesar in vederea europarlamentarelor.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a depus, pe 25 aprilie, o notificare referitoare la dorinta sa de a candida la alegerile europarlamentare din 2014, cu exact un an inainte de inceperea campaniei si in ultima zi de depunere a acestor notificari.

Cristian Preda si-a anuntat oficial candidatura la europarlamentare

In replica, colegul sau din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, a afirmat ca aceste candidaturi pentru alegerile europarlamentare se depun "cu 2-3-4 luni inainte".

"Era un fel de notificare, dar nu de depunere de candidatura. Nu e ceva obligatoriu. Are rolul, asa cum scrie in Statut, de a se vedea cine are intentia eventual de a-si depune candidatura, dar nu e ceva obligatoriu. (...) E trecut in Statut, intr-adevar, asa este, sa notifici eventual, daca vrei, dar asta nu inseamna ca cine n-a notificat atunci, pana la data respectiva, nu poate dupa-aia sa candideze.

Pentru ca pot aparea militanti care fac treaba pana atunci, pe langa cei care sunt acum la Parlament, ca doar pot sa apara si altii din partid, nu neaparat numai cei care au fost deja parlamentari. Notificarea asta se face la organizatiile judetene, nu la sediul central - 'eu as vrea sa candidez'", a declarat Marinescu, pentru Ziare.com.

Ce criterii trebuie indeplinite de candidatii la europarlamentare

Acesta a precizat ca nu stie sa se fi facut o statistica a democrat-liberalilor care vor sa candideze. Intrebat daca isi doreste sa candideze in 2014, europarlamentarul a raspuns: "Da, eu intentionez sa candidez, dar mai e pana atunci un an, intr-un an se poate intampla orice".

"Unii suntem preocupati sa ne facem treaba acolo si sa facem in acelasi timp si treaba aici, cu partidul, sa-l ridicam, sa-l reorganizam, altii sunt preocupati de foarte putin, nu neaparat de candidatura. N-am auzit colegii mei sa discute foarte tare acest lucru, eu nici nu i-am intrebat.

Eu cred ca ce trebuie sa facem in acest moment este sa ne facem treaba acolo, la Parlamentul European - indiferent daca mai candidezi, nu mai candidezi, daca te mai vrea partidul, nu te mai vrea - ca asta este datoria noastra, ca de-aia am fost alesi, si dupa-aia sa ne facem treaba si aici, ca oi vrea tu sa candidezi, dar trebuie sa obtina partidul si un scor bun. Deci asta trebuie sa facem in aceasta perioada", a explicat liderul europarlamentarilor PDL.

Cat priveste criteriile pe baza carora vor fi aprobati candidatii, Marian-Jean Marinescu a precizat ca acestea se vor aproaba in BPN al partidului, care decide lista si cine e pe ea. Printre aceste criterii se numara experienta ca europarlamentar, dar si cunoasterea unei limbi straine.

De ce pierde Romania un loc in PE si cate posturi poate castiga PDL la europarlamentare

In schimb, Cristian Preda a explicat, pentru Ziare.com, ca notificarea respectiva reprezinta "o procedura care e prevazuta in Statut si ea e legata de pregatirea alegerilor, indiferent ca e vorba de alegerile pentru Parlamentul Romaniei sau de cele pentru Parlamentul European".

Intrebat daca depunerea instiintarii referitoare la o eventuala candidatura la europarlamentare este obligatorie, eurodeputatul PDL a raspuns: "Sigur, este o obligatie".

Totodata, el a precizat ca nu sunt prevazute situatii exceptionale pentru cei care nu isi depun instiintarea respectiva pana cu un an inainte de inceperea campaniei pentru alegerile europarlamentare, "dar evident ca BPN poate sa improvizeze ceva".

"Eu am tinut insa sa respect in litera, nu doar in spirit, regulile scrise in Statut. De cand am tot fost amenintat cu excluderi, sanctiuni etc., sunt un foarte bun cunoscator al tuturor regulilor si va pot garanta ca lucrurile asa stau.

Am solicitat, de altfel, atunci cand am facut public gestul pe care l-am facut, sa mi se spuna cati dintre colegi au depus asemenea notificari, pentru ca evident este un element de interes public cati membri - ca e vorba despre cei care sunt in acest moment alesi, ca e vorba despre altii care nu sunt alesi, dar si-ar dori sa participe la aceasta competitie, s-au inscris in mod regulamentar, dar nu am primit evident niciun raspuns", a subliniat europarlamentarul.

"Eu banuiesc ca foarte multi nu cunosc prevederile statutului si tocmai de-asta cred ca trebuie dusa in acest moment o batalie pentru o cultura organizationala diferita. Mie mi s-a reprosat de atatea ori ca incalc Statutul, fara ca vreodata sa se explice in ce fel, care este motivul, care e articolul incalcat. Si in cazuri precum cel pe care il evoc eu, lucrurile sunt exact pe dos - cei care nu respecta regulile si care nu fac publice rezultatele unui demers precum cel despre care vorbim sunt chiar cei care conduc in acest moment BPN. E viceversa", a mai explicat fostul prim-vicepresedinte PDL.

Cristian Preda a amintit ca, la alegerile europarlamentare din 2009, a intrat in partid cu trei luni inainte de campanie si s-a facut o dispensa in cazul sau.

"Evident ca daca apar, asa cum s-a intamplat acum patru ani, oameni care intra in organizatie cu 5-6 luni inainte, se subintelege ca in cazul lor sunt justificate dispensele. Daca este vorba despre cineva care sa aduca un plus. Dar exceptia nu trebuie transformata intr-un pretext pentru incalcarea intotdeauna a regulilor. Faptul ca la un moment dat se acorda o dispensa nu-i exonereaza pe toti membrii actuali de respectarea regulilor in vigoare, evident nici pe cei care la un moment dat au fost beneficiarii unei dispense. Lucrurile sunt foarte rationale", a mai spus Cristian Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#europarlamentari PDL notificare candidatura, #Cristian Preda notificare candidatura, #Marian Jean Marinescu notificare candidatura, #Marinescu candidatura europarlamentare, #Cristian Preda candidatura europarlamentare , #europarlamentar