Ziare.com

PSD incearca sa faca o intelegere cu Comisia Europeana ca sa scape de MCV - Interviu

de Emilian Isaila
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 11:51

   

PSD incearca sa faca o intelegere cu Comisia Europeana ca sa scape de MCV - Interviu
Eurodeputatul roman Siegfried Muresan (PMP) este negociatorul sef al Parlamentului European in ce priveste adoptarea bugetului Uniunii pentru anul 2018. Bugetul a fost votat de parlamentari intr-o forma care nemultumeste Consiliul European, institutia care reuneste sefii statelor membre. Urmeaza trei saptamani de negociere pentru a se ajunge la forma finala.

Siegfried Muresan (foto) stie foarte bine cum functioneaza birocratia europeana si a raspuns la mai multe intrebari despre ce poate castiga Romania de la UE in 2018 si ce poate pierde daca PSD merge inainte cu atacul si deteriorarea Justitiei.

In criza declansata de prabusirea Guvernului Grindeanu, ati fost nominalizarea PMP pentru pozitia de prim-ministru. Mai doriti sa fiti premierul Romaniei?

Uitandu-ma la actualul guvern, pot spune ca oricine ar putea sa fie un prim-ministru mai bun decat Mihai Tudose. Fiecare zi pe care Mihai Tudose o petrecere la conducerea guvernului va avea consecinte negative pe termen scurt si lung pentru Romania. Este un guvern care a pierdut increderea atat a oamenilor cat si a partenerilor nostri internationali.

La inceputul anului, opinia publica internationala a vazut cum sute de mii de persoane au iesit in strada pentru a apara sistemul de justitie si statul de drept impotriva incercarilor guvernului de a slabi institutiile de aplicare a legii. Comunitatea internationala distinge in acest moment intre popor si clasa politica care e la putere in Romania.

Am observat ca atunci cand domnul Mihai Tudose s-a aflat la Bruxelles, si presedintele Comisiei Europene domnul Jean-Claude Juncker, si presedintele Consiliului European domnul Donald Tusk si si presedintele Parlamentului European domnul Antonio Tajani au evitat sa apara la conferinta de presa alaturi de premierul Romaniei.


Mihai Tudose s-a suparat pe eurodeputatul Siegfried Muresan atunci cand acesta din urma a declarat ca premierul Romaniei nu a fost bagat in seama de niciun lider european in timpul vizitei la Bruxelles, foto Hepta.ro


Domnul Mihai Tudose v-a certat atunci pentru remarca facuta ca niciun lider important de la Bruxelles nu a vrut sa se afiseze alaturi de domnia sa.

In loc sa ma certe pe mine, mai bine si-ar da seama in ce situatie se afla si ar incerca sa o corecteze. Acest prim-ministru nu a efectuat nicio vizita oficiala in nicio capitala europeana de la inceputul mandatului. A fost doar la Chisinau, la o zi dupa ce guvernul din Republica Moldova a modificat legislatia electorala in ciuda avizului negativ dat de Comisia de la Venetia. A fost acolo o cardasie de stanga intre guvernul de la Chisinau si cel de la Bucuresti, dar, in rest, nu a fost primit in nicio alta capitala europeana.

Cum poate fi blocat pachetul de legi ale Justitiei care a ajuns in Parlamentul Romaniei fara a fi asumat de catre ministerul de resort si avizat de catre ministrul Tudorel Toader?

Oamenii trebuie sa stie ca ceea ce a incercat sa faca Florin Iordache in timpul Guvernului Grindeanu, incearca si guvernul actual PSD prin intermediul ministrului Toader, la presiunile lui Liviu Dragnea. Nu la vedere, nu brutal, nu prin ordonanta de urgenta, ci prin modificari legislative, votate de majoritatea parlamentara PSD-ALDE.

Realitatea este ca politicienii au exact atata putere asupra oamenilor cat le permit oamenii sa aiba asupra lor. Cetatenii trebuie sa invete sa le dea un spatiu de manevra extrem de mic politicienilor. Politicienii trebuie sa se teama sa ia decizii nepopulare, decizii impotriva oamenilor. Stiu ca e mai simplu de spus decat de facut, dar pur si simplu trebuie sa ne uitam zi de zi la ce face politicianul pe care l-am ales, ce face in circumscriptia noastra electorala, in judetul nostru si in tara.

A pune presiune pe politicieni doar in momente de mare criza e insuficient. Degeaba facem ce trebuie in noaptea in care un guvern se pregateste sa dea ordonante speciale prin care desfiinteaza o infractiune, degeaba iesim la vot intr-o singura zi si-l oprim pe Victor Ponta sa ajunga presedintele Romaniei, daca un an mai tarziu nu ne prezentam la vot. Implicarea in toate randurile de alegeri si, mai ales, implicarea zi de zi, pentru a pune presiune constanta pe oamenii politici, aceasta e solutia. In momentul de fata, politicienii din Romania nu simt presiunea oamenilor.

Poate face ceva Parlamentul European astfel incat aceasta initiativa politica impotriva Justitiei, atat de contestata de magistratii din Romania sa fie stopata?

Progresele inregistrate de Romania in ultimii zece ani nu ar fi fost posibile fara implicarea masiva a partenerilor nostri, a Parlamentului European, a Comisiei Europene, a unor state membre. E evident ca orice alt stat al Uniunii Europene e interesat ca in Romania situatia politica sa fie stabila, legile sa fie respectate si sa se aplice. In conditiile de libera circulatie a persoanelor, a serviciilor si a marfurilor, prabusirea statului de drept in Romania i-ar afecta si pe ceilalti membrii ai Uniunii.

Ce incerc sa spun e ca interesul din partea unor state europene pentru domnia legii in Romania reprezinta un interes legitim, la fel cum si Romania e interesata de stabilitate si domnia legii in tarile partenere.

Daca PSD merge pana la capat cu modificarea Legilor Justitiei, mai poate cere acest partid sau reprezentantii lui din guvern ridicarea MCV?

Cel mai bun instrument pe care UE il are in momentul de fata este MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare). Acest sistem nu este reprezentat doar de cele doua rapoarte pe care le vedem noi, ci este un intreg angrenaj institutional prin care partenerii europeni vin si evalueaza justitia din Romania, vin si evalueaza mersul procuraturii, al CSM, al curtilor de judecata.

Guvernul PSD incearca sa acrediteze la Bruxelles ideea ca Romania nu va putea detine presedintia Uniunii Europene in 2019 daca monitorizarea pe Justitie este in vigoare. Aceasta idee e una gresita si reprezinta un risc pentru oamenii cinstiti din Romania daca guvernul va incerca sa pacaleasca institutiile europene.

Sigur, poti detine presedintia UE si cu MCV-ul activ. Ideea pe care guvernul PSD incearca sa o acrediteze ca MCV e o pata de rusine e falsa si sper ca reprezentantii Comisiei Europeana sa nu cada in aceasta capcana. Schimbarile in bine din justitia din Romania inregistrate in ultimii zece ani nu sunt ireversibile.Ce va fi schimbat in bugetul Uniunii Europene in 2018 in comparatie cu 2017?
Parlamentul European a votat un buget mai mare decat au cerut sefii statelor membre ale Uniunii Europene, iar acum urmeaza o perioada de negocieri pentru reconcilierea sumelor. Crearea locurilor de munca, principalul obiectiv al politicilor europene, foto Ziare.com


E vorba de un buget de 160 de miliarde de euro, bani pe care am propus sa-i folosim in acele domenii care sustin cresterea economica, crearea de locuri de munca, pentru ca vreau sa precizez ca locurile de munca nu sunt create in sectorul public, nu sunt create in administratia statului, politicienii care spun altceva sunt populisti. Nu putem fi toti functionari.

Datoria politicianului este sa creeze acel cadru in care sectorul privat are incredere, iar investitorii isi pot dezvolta afacerile, isi pot extinde activitatea, pot cerceta, inova, pot angaja noi oameni datorita unor rezultate financiare favorabile, iar aceasta dezvoltare sporeste veniturile angajatilor.

In bugetul pe 2018 exista mai multi bani alocati pentru crearea locurilor de munca in comparatie cu acest an?

Cand a prezentat propunerea de buget in luna mai, Comisia Europeana a venit cu o crestere de sapte procente in domeniul cercetarii si dezvoltarii, doar cu astfel de investitii in cercetare si dezvoltare, Europa poate deveni mai competitiva, poate produce lucruri noi. Investitiile in cercetare si dezvoltare duc in mod direct la crearea de locuri de munca.

Proiectul "Laserului de la Magurele" este unul care va beneficia de aceasta crestere a bugetului pentru anul 2018. Vreau sa existe mai multi bani pentru asemenea proiecte prin care sa finantam cercetatori de elita din Europa. Anul trecut, doi laureati ai Premiului Nobel au primit bani din fondul Orizont 2020, anul viitor, alti doi laureati Nobel vor fi finantati pentru ca ei si echipele lor sa-si continue cercetarile.

Sunt si multi cercetatori romani, in special de la universitatile tehnice, care beneficiaza de fonduri. Vreau sa investim mai mult si in infrastructura, iar Comisia Europeana a propus o crestere de 8% a sumelor pentru mari proiecte de infrastructura. E vorba de cele transfrontaliere, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii energetice, a infrastructurii digitale, feroviare si rutiere. Proiecte de care nu beneficiaza un singur stat, ci e vorba de beneficiile aduse pentru cat mai multi cetateni europeni.


Siegfried Muresan, eurodeputat roman, a negociat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 atat cu Comisia Europeana, guvernul UE, cat si cu Consiliul European, adunarea sefilor statelor membre, foto Ziare.com


Ce impact vor avea asupra cetatenilor romani aceste cresteri bugetare pe care au fost propuse atat de Comisia Europeana cat si de Parlament?

La fondurile de dezvoltare o crestere de sapte procente inseamna un plus de 700 de milioane de euro. Tocmai pentru a creste mobilitatea si calitatea educatiei, am propus sa investim mai mult si in proiectul de burse pentru studenti Erasmus. Comisia Europeana a venit in proiectul de buget cu o marire de 10% a finantarii programului fiindca nu e doar un mod prin care studentii isi petrec o perioada de timp la studii in al stat european, dar este si un ajutor oferit celor care beneficiaza de acest program in a gasi oportunitati pe piata muncii.

Statistica arata ca 65% dintre angajatori apreciaza mult si foarte mult la candidati experienta internationala a tinerilor. In urma unei burse Erasmus, un tanar are mult mai multe sanse la angajare, mai ales cand e vorba de obtinerea primului job. Foarte multi studenti din Romania au invatat la universitati celebre din Europa, accesand acest program. Mai multe burse Erasmus inseamna, de fapt, mai multe sanse pentru tineri pe piata muncii. Tinerii devin mai competitivi.

Pe langa aceste cresteri pe care Comisia Europeana le-a trecut in buget inca din luna mai, iar din pozitia de negociator sef din partea Parlamentului am propus si sustinut aceasta crestere, noi, in Parlamentul European, am propus si o serie de cresteri suplimentare peste cele facute de Comisia Europeana. De exemplu, pentru cercetare, am propus o crestere suplimentara de 65 de milioane de euro in programul Orizont 2020, iar din aceasta suplimentare, 10 milioane de euro merg la intreprinderi mici si mijlocii, iar, in Parlament, am decis sa cerem suplimentar inca 35 de milioane de euro pentru programul Erasmus. Acolo unde am vazut ca cererea este mare, de exemplu cum e acest program, am propus noi cresteri in Parlamentul European peste cele propuse de Comisie.

De ce Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene atat de scazuta?

Prima problema este urmatoarea: in Romania, administratia nu stie de cati bani e nevoie. Si va dau un exemplu, in anul 2015, guvernul condus de Victor Ponta a estimat la inceputul anului ca va absorbi 6,6 miliarde de euro din fonduri europene. A reusit sa absoarba 2,2 miliarde de euro. Acest lucru e grav din cauza faptului ca nu avem credibilitate la nivelul UE in ce priveste prognozele si, in consecinta, nimeni nu stie cati bani sa puna de-o parte pentru plati efective pentru Romania.

Polonia are o precizie de 90%. Este o nepricepere la nivelul guvernului in ce priveste realizarea acestora. Niciun guvern din Romania nu a facut prognoze precise deci este clar ca este o problema structurala a administratiei publice. Solutia este urmatoarea, reprezentantii guvernului ar trebui sa discute cu state care reusesc sa faca aceste prognoze corect, sa vada ce masuri aplica ei si sa incerce sa invete de la ei.

Eu am cerut Comisiei Europene ca incepand cu anul 2021 sa ofere statelor un cadru unitar pentru realizarea acestor prognoze. Sa creeze o metodologie pe care s-o respecte toata lumea. Acest lucru este si in interesul statelor membre, dar si in interesul Comisiei Europene care va controla mai bine fluxurile de cereri de finantare si plati din bugetul Uniunii.

O alta problema este aceea ca pana in urma cu cateva saptamani nu am avut acreditate autoritatile de management necesare decontarii facturilor proiectelor aprobate. In primavara acestui an, Polonia avea acreditate 25 de autoritati de management din 27, Ungaria noua din zece, Romania avea doua din zece. Acum, pe durata verii am reusit sa le acreditam pe toate, iar cadrul legal pentru realizarea unei mai bune absorbtii exista in acest moment.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12063 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un articol prea lung pentru a fi eficace. Dar absolut toate aspectel

abordate in articol sunt tratate corect, cu explicatii adevarate si juste. Ce este de retinut, pentru noi, simpli cetateni sunt frazele urmatoare:

"Realitatea este ca politicienii au exact atata putere asupra oamenilor cat le permit oamenii sa aiba asupra lor. Cetatenii trebuie sa invete sa le dea un spatiu de manevra extrem de mic politicienilor."

 

Apulica 11 Ma faci sa rad ..."Ati mai intilnit pina acum....

....un roman mai anti-Romania"??
O mica lista ia de AICI si da la toti Bengosii
Ilici kgb
Adrian Nastase
Tradiceanu 5 neveste
Basescu o nevasta si 5 amante
Albanezul de Gorj
Penalul PoRRkar de TeloRRman
Majoritate Parlamentarilor adica aproximativ 90%
Bengosu ,P.ilULA george2 Handroidul ciudeteanu PRAZilian toti RRomaii maneliști si lista mai poate continua dar atat Hartie nu exista sa completa pe toți ce sunt anti-Romania
^Pana si tu o faci...sau nu te duce capul mai departe !

 

foarte bine ! trubadurii , pastaia , castana si oala cu smantana !

------------------------------

 

Ziare.Com by DNA

Să mulțumim bunului Dumnezeu că indivizi ca Siegfried Muresan nu o să ajungă niciodată premieri!

blegosu'2007

Va inteleg perfect punctul de vedere!
Gasca mafiotilor corupti din politichia damboviteana are cosmare cauzate de perspectiva preluarii guvernarii tarii de catre persoane civilizate,educate in spirit occidental,oneste si capabile ,al caror prototip este dl.Muresean!
Dvs.aveti nevoie de guverne compuse din incapabili,inclinati spre compromisuri menite sa le deschida campul larg spre furturi,nepotisme,atacarea statului de drept prin promovarea de legi care sa spele de infractionalitate pe infractori si care sa legifereze jaful national!Teo

parca ai zis ca ai interzis aici pe ziare.com ?

de ce minti ?
de fapt , ce intrebari aberante ti-am pus ?
vezi ca , titrobilul a fost captusit in ceasul cu cuc !
maine , sa-ti dai ceasul inapoi cu 100 de ani ca Lenin vrea sa te vada !

@schmit

Dati-mi un singur nume de amanta ,dintre cele cinci pe care pretindeti ca le-a avut pres.Basescu!
Sa nu incercati sa o mentionati pe dna Udrea,deoarece ar deveni evident ca vorbiti mahalagisme izvorate din mentalitatea Antenei 3!
Stiti bine ca o ancheta jurnalistica profesionala a stabilit,in urma discutiilor avute cu cei mai apropiati colaboratori ai pres Basescu au concluzionat ca intre acesta si dna Udrea au existat exclusiv relatii de colaborare politica!
De altfel,si ex colaboratori admonestati de dl.Basescu au avut taria de caracter sa recunoasca acest lucru!
Dna Udrea este un caz tipic de mahala a mass media romanesti
care nu au putut sa-i ierte acesteia loialitatea politica fata de pres.Basescu,rara avis in societatea romaneasca!
Prin mahalagismele referitoare la relatiile extraconjugale ale pres,Basescu este jicnita dna Maria Basescu,ca pe parcursul celor 10 ani de prezidentiat ai sotului a avut o atitudine demna de o adevarata prima doamna!Teo

intr-o tara ca Romania , politica nu mai are un

rol important !
lucrurile sunt prea clare !
competenta nu poate schimba un sistem !
e nevoie de foarte mult timp si sacrificiu !
sistemul a fabricat oameni care nu au timp si nu vor sa se sacrifice ! restul e polologhie de nivel teoretic !
toti vor "sa li se dea" , "sa li se ofere" si inca imediat iar cu aceasta capcana sistemul functioneaza si din interior si din exterior !
nimeni nu o sa aprecieze nici adevarul , nici realitatea , dimpotriva , sunt pregatiti sa turteasca tot pentru o promisiune desarta sau un minim de confort provizoriu !

Nu stiu cum o fi la Basescu, dar la altii

se cunoaste:
- la Ponta se cunoaste
- la Bogdan Olteanu se cunoaste
- la Tariceanu se cunoaste
- la Pandele se cunoaste
- la Dragnea - se cunoaste
- la alti deputati, senatori , sefi de CJ , primari - toti dau iama in tineret - unul chiar a criticat o minora (dupa, nu inainte !) sa se mai duca si pe la scoala.

Ce spune aici Dl Siegfried ; e o problema : multi nu au iesit la vot pentru ca nu au mai avut incredre in actualul spectru politic.
Si Dl Basescu , imediat ce a ajuns senator a inceput sa-si ceara scuze de la Voiculescu , de la Nastase .... mai avea putin si le facea pantofii.
Urata iesire , al 2 lea mandat nu-l va mai apuca .

Votati o noua clasa politica , cu oameni de caracter !

Ati mai intilnit pina acum....

....un roman mai anti-Romania ca acest Muresan? Poate doar M.Macovei si L.Tokes sa-l intreaca!

 

Da

Toata sleahta PSD-Alde, cu postacii lor cu tot!
Alta intrebare!

iar ai intrat cu "saiuzul" prin boscheti !

au venit multi "romani" de la Moscova cu Iliescu si s-au implantat cu totii in psd !

Interzis pe Ziare.Com by DNA !

Tanti, niciodată nu am spus că am interzis pe Ziare.Com by DNA, cand postez cu titlul "Interzis pe Ziare.Com by DNA" mă refer la știri care nu apar, sunt total interzise pe această pagină unde cenzura este la ea acasă! Bine că nu mă intrebi de ce "by DNA"?!?😊😊😊
Domnule Isăilă, o singură intrebare ați omis: ce a făcut acest individ concret pentru Romania de cand este europarlamentar, oare de ce?
P.S. Oricum ne unim cu URSS, ce mai contează ..., disperaților ...😊😊😊

Cit vor fi penali in parlament si guvern....

Toti parlamentarii,ministrii,secretari de stat,primari,prefecti sau presedinti de consilii judetene care sunt cercetati de justitie sa isi dea demisia.Cind nu vor mai fi politicieni corupti si penali atunci sa inceteze si MCV.

 
 

 

IonPr@zilianu ! ? Nu stie cine e pmp si Siegfried Mureșan???

ai un deficit mare de cultura generala....
Siegfried Mureșan NU este RRom Manelist din Partidul lui
Draknea asta cu siguranta!!
dar cine esti tu ??? si din ce parte a tarii te tragi de ai un asa bagaj redus de cunostinte???
Vi din Teleorman ?? Caracal? sau zona alaturata??
Nu te cheama Ion ? ci Marin ??

Alo!

E de la Braila, nu se vede-Ion Br? A scris omu si la nick!
De fapt, s-ar putea sa fie chiar...absolvent de faculta privata...
Da voi la cine va gandeati?!

Fonduri europene...

Cred ca este un aspect pozitiv al faptului ca fondurile europene nu pot fi folosite de Romania sub inteleapta conducere a psd, pentru ca daca aceste fonduri ar fi accesate, s-ar duce o parte pe apa Simbetei (cum s-au dus cele pentru autostrazile care se prabusesc deja), iar cealalta parte in buzunarele vajnicilor membri si sustinatori psdalde. Daca nu sint folosite, cel putin nu intaresc psdaldeul.

 

Atunci va scapa pesedeul de MCV,

Exact cand noi, poporul, vom scapa de pesede!
Amin!
PS Stiu ca pare o gluma, dar va invit sa meditati un pic la ce am spus...

 

Organismele kolhozului

au crescut ca gogoasa din povesti si au atins in acest moment apogeul incapacitatii de a gestiona kolhozul.Nici cei ce populeaza pe bani grei aceste organisme nu mai stiu cati sunt si cu ce se ocupa.Si ca sa-si faca de lucru inventeaza tot felul de directive,mecanisme de verificare,etc,care sa le asigure functiile proprii.Comunitatile omenesti au aceleasi reguli de functionare ca oricare colectivitate si actioneaza pe principiul autoreglarii.Impunerea cu forta a unor reguli poate duce la efecte contrare,cum s-a intamplat in Ungaria si Polonia.Norocul acestor indivizi care bantuie prin Bruxelles si vorbesc in numele romanilor este ca nu umbla prin tara ca ar fi cu capetele sparte tot timpul.
Sa vedem cum va gestiona acest individ in numele kolhozului o criza iminenta in zona Har-kov,o sa-i parasca iar pe romani la kolhoz.

 

Domnu injiner Hamurabi,

Mai usor cu principiile!
Pe principiul autoreglarii s-a instalat nazismul in Germania si comunismul in Rusia. Nimeni din exterior nu a intervenit, si au ajuns sa stapaneasca prin crima si teroare juma de Europa fiecare.
Folositi termeni si expresii care va depasesc cu mult cunostiintele ingineresti, fara suparare...
PS Problemele din Ungaria si Polonia nu sunt cauzate de vreo actiune de la Bruxelles, din contra, sunt determinate de lipsa oricarei reactii de acolo!!!
D-aia se lafaie pesedeaua pe la noi, se joaca de-a justitia...ca nu pun aia saua pe noi cum ar trebui: respectati standardele UE, ramaneti in uniune. Nu vreti, nu va plac? Afara! Sa vezi atunci nenicule ce mai bocete, ce mai jale pe unii...bocceluta in bat si drumu spre penitenciar...hmmm...asa ar trebui.

Sa avem pardon,

in Klemmland justitia se joaca cu partidele,cu populatia in general,si nu invers.Nu prea ma intereseaza pe mine ce partid conduce Klemmlandul atata timp cat o asociatie profesionala ,cea a parchetarilor,impune legile care-i convin.Ce ne facem daca si soferii isi fac reguli si legi sa umble beti la volan ,pe orice parte a drumului doresc.Fiecare cetatean este,si TREBUIE sa raspunda,pentru greselile sale.Deocamdata in Klemmland justitia si SRI sunt state in stat.Si nu sunt semne sa se imbunatateasca situatia,daca un presedinte de consiliu judetean fuge de politie si nu este arestat preventiv pentru 24 de ore sa i se limpezeasca capul de bautura consumata.

Lool nimeni din jur nu a intervenit

Gasesti o gramada de videouri super documentate cu finantarile care le-au primti si nazistii si bolsevicii si comunistii lui Stalin.

Razboaiele/revolutiile/ armatele se fac cu foarte multi bani de la cei cu banii. Era un mare istoric englez nu mai imi amintesc numele, care a avut acces la arhive englezesti si americane si vorbea despre transferul de tehnologie, miscarile de resurse etc.

Aristocratia/regalitatea au prijinit(in ce masura e de discutat) pe nazisti de frica bolsevismului care se raspandea rapid spre vest, sub care stim cum a sfarsit aritocratia/regalitatea ruseasca.

DACA JUNKER CEDEAZA,

Putin preia Romania fara cheltuieli din buzunarul rusilor!

 

NOROCUL ROMANIEI

este ca, la acest moment de cumpana, o mai avem pe Doamna Monica Macovei in Parlamentul European!

 

Adica pe dumneavoastra.

Eu nu cred ca e o sansa sa fie tot fostii procurori ceausisti pe acolo si prin justitie.

Freedom

Gresiti, si cu Rusia si cu Germania...revolutiile pot porni cu bani, dar reusesc numai in lipsa lor!
1) Germania a cazut in gheara nazismului tocmai din cauza saraciei, cauzata in principal de conditiile aspre impuse dupa WW I. Uite ce bine a reusit dupa WW II, cand cineva a intervenit-planul Marshall-au invatat americanii lectia istoriei!
2) Rusia a cazut sub talpa bolsevicilor din cauza politicienilor de atunci (in frunte cu tarul), care nu au inteles ca oamenii nu mai vor sa traiasca in Evul Mediu...
Nu draga domnule, Soros nu traia pe atunci, inca nu se nascuse!
Teoriile conspirationiste nu pot inlocui stiinta, chiar daca la a3 ori ghitza teve zic altfel!
De ce Yugoslavia s-a destramat si Romania nu? Credeti ca cineva din afara a intervenit? OK, daca a fost asa de ce nu a reusit si la noi? Stati de vorba cu un croat, sloven, kosovar...si veti vedea limpede cauze si vinovatii.
Si nu exista o cauza comuna, asa cum credeti...adica banii unora care vor sa se joace de-a Doamne-Doamne.
Si in criza din Catalonia spun unii ca e mana rusilor. E posibil sa fie amestecati, dar trebuie sa fii subtire tare la neuroni sa crezi ca piticu atomic singur a produs asa ceva...Mai degraba as spune ca boala apare totdeauna intr-un organism slabit, de aia se imbolnavesc si natiunile.
Nu cineva din afara, ci raul din interior duce la prabusire, de aia zic sa mergeti la vot si sa-i pedepsiti pe cei care v-au mintit.
Altfel, sa nu avem soarta Yu...Deja se vantura ideea separarii Transilvaniei de Regat...
Suntem nebuni? Ne distrugem tara?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor