Ramona Manescu cere CE sa interzica groapa de gunoi radioactiv a bulgarilor

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 16:26
1866 citiri
Ramona Manescu cere CE sa interzica groapa de gunoi radioactiv a bulgarilor
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PNL Ramona Manescu cere Comisiei Europene sa dispuna o analiza a impactului pe care l-ar avea amplasarea unui depozit de deseuri radioactive al Bulgariei, la doar patru kilometri distanta de Dunare si de granita cu Romania.

"Conform documentelor oficiale, mai mult de 30.000 de oameni vor fi afectati in urma amplasarii acestui depozit in imediata vecinatate a celor 23 de localitati in care acestia traiesc. Nu putem accepta ca 350 de mii de tone de deseuri nucleare sa fie depozitate la Kozlodui pana in anul 2075 si sa puna in pericol viata romanilor care traiesc in aceasta zona.

Daca guvernul Romaniei nu este in stare sa se opuna categoric acestui proiect criminal, cred ca Executivul European trebuie sa opreasca acest demers", spune Ramona Manescu, in cadrul unui comunicat remis Ziare.com.

"Consider ca este vital ca fiecare stat membru sa elaboreze politici si programe prin care sa se asigure ca deseurile nucleare sunt gestionate si depozitate definitiv in conditii de siguranta, mai ales dupa ce am fost martorii dezastrului de la Fukushima. Initiativa guvernului bulgar incalca legislatia europeana in vigoare si din acest punct de vedere cred ca proiectul ar trebui interzis", a mai aratat eurodeputata.

Bulgaria vrea sa construiasca un depozit pentru deseuri radioactive la Kozlodui

Joi, 300 de ecologisti romani au protestat la Bechet, fata de construirea unui depozit de deseuri nucleare langa Kozlodui. Ecologistii au cerut stoparea construirii sau mutarea proiectului in alta locatie.

In plus, parlamentarii doljeni au anuntat ca vor cere UE stoparea finantarii acestui proiect pana la rezolvarea diferendului romano-bulgar.

Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...