Votul pentru confiscarea averilor, amanat in PE - raportorul e Macovei

Joi, 21 Februarie 2013, ora 14:57
4039 citiri
Votul pentru confiscarea averilor, amanat in PE - raportorul e Macovei

Comisia pentru libertati civile si justitie a Parlamentului European (LIBE) a amanat votul pentru propunerea Comisiei Europene de modificare a legislatiei pentru confiscarea extinsa a averilor dobandite din infractiuni care tin de criminalitatea organizata, trafic de droguri si terorism.

Amanarea s-a produs din cauza tensiunilor din randul liberalilor europeni. Grupul acestora a cerut amanarea din cauza faptului ca raportorul din umbra pe care tot ei l-au nominalizat, europarlamentarul italian Sonia Alfano, a avut cu totul alta pozitie decat majoritatea colegilor sai liberali.

Raportorul din partea Parlamentului European pentru aceasta propunere este europarlamentarul roman Monica Macovei. Aceasta a explicat, intr-o declaratie de presa, ca "orice pas inainte e bun" in privinta confiscarii extinse a averilor si ca negociaza in continuare cu celelalte grupuri pentru a obtine un consens. In acest moment, socialistii europeni sustin acest proiect, nu si liberalii europeni. Ea a explicat faptul ca, daca nu se ajunge la o intelegere, fiecare amendament va fi votat separat.

Confiscarea in civil e punctul cel mai controversat din acest proiect de directiva europeana. In multe legislatii nationale din tari UE, confiscarea extinsa se face doar dupa o condamnare.

Macovei (PDL) a explicat si faptul ca nu s-a cerut si confiscarea extinsa pentru coruptie, intrucat doar infractiunile mentionate sunt cele considerate repetitive.

Confiscarea extinsa prevede confiscarea bunurilor provenite din activitati infractionale care nu au legatura directa cu infractiunea pentru care persoana este condamnata. Cu alte cuvinte, nu este dovedita legatura directa intre infractiunea care conduce la condamnare si bunurile care sunt confiscate.

Care e procedura

Dezbaterea privind confiscarea extinsa la nivelul tuturor tarilor europene pentru infractiuni de crima organizata sau terorism a pornit dupa o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, in care s-au confiscat banii care proveneau din trafic international cu droguri, chiar daca persoana respectiva nu a fost condamnata penal.

In aceste conditii, in 2011, Parlamentul European a votat o rezolutie prin care a cerut Comisiei Europene sa elaboreze o directiva, care a ajuns apoi la PE. Acolo s-au facut o serie de amendamente, iar in multe cazuri s-au facut unele amendamente de compromis. Comisia LIBE a mers mai departe decat varianta Comisiei, care prevedea doar confiscari in cazuri limitate.

Votul va fi in martie, in LIBE. Ulterior, Macovei se va aseza la discutii cu Consiliul si Comisia pentru o varianta definitiva, in ceea ce se numeste formula "trialogului".

Se estimeaza ca la sfarsitul anului 2013 poate fi trimis pentru a fi adoptat in plenul Parlamentului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Macovei confiscare extinsa, #amanare vot confiscare extinsa , #europarlamentar
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Monica vrea sa confiste averile pedelistilor.
Poza badea_cartan
badea_cartan
rank 5