CCR a stabilit data la care va discuta initiativa "Fara penali" de revizuire a Constitutiei

Luni, 18 Februarie 2019, ora 15:44
4328 citiri
CCR a stabilit data la care va discuta initiativa "Fara penali" de revizuire a Constitutiei
Foto: Facebook/Fara penali in functii publice

Curtea Constitutionala a stabilit data de 26 martie cand sa discute asupra constitutionalitatii initiativei civice Fara Penali, in cadrul controlului anterior dezbaterii parlamentare, anunta CCR.

Curtea va trebui sa verifice daca initiativa cetateneasca indeplineste conditiile tehnice (numarul de semnaturi) si limitele revizuirii Constitutiei.

"Dupa aproape cinci luni de tergiversari, Camera Deputatilor a predat Curtii Constitutionale listele semnate de cei peste un milion de romani care sustin initiativa cetateneasca Fara Penali in functii publice.

Nota informativa prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputatilor un numar fals al semnaturilor m-a determinat sa asist la intocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a ma asigura ca nu lipseste absolut nicio semnatura. Nu credeam ca va fi nevoie, dar in aceste conditii nu ne-am putut baza pe buna credinta a persoanelor implicate.

Astazi insa am reusit sa bifam inca un pas care sa duca initiativa mai aproape de declansarea referendumului", a precizat sapatamana trecuta presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

Acuzatii grave

USR a mentionat ca, "la comanda politica a lui Liviu Dragnea", angajatii Secretariatului General au trecut in nota informativa care urma sa fie trimisa Curtii Constitutionale un numar de 591.097 de semnaturi, desi USR a depus in Parlament 931.249 semnaturi, dintre care 825.624 validate de primarii.

Dupa pronuntarea CCR, initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat, urmand ca apoi sa se organizeze un referendum decizional care trebuie sa aiba cvorum si vot majoritar, reiese din comunicat.

Initiativa Fara Penali in functii publice propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

I.S.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Nu as lipsi sub nici o forma la votul in favoarea referendumului