#Fara penali - USR a depus in Parlament toate semnaturile necesare. Urmeaza avizul CCR (Video)

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 19:57
10065 citiri
#Fara penali - USR a depus in Parlament toate semnaturile necesare. Urmeaza avizul CCR (Video)
Foto: captura video Facebook/Cristian Ghinea

USR a depus, vineri, la Parlament a doua transa de semnaturi pentru initiativa #Fara penali in functii publice, peste 780.000 in total, indeplinind astfel conditiile impuse de lege pentru declansarea referendumului.

"Uniunea Salvati Romania a depus astazi la Parlament inca o transa de 446.000 de semnaturi pentru initiativa Fara Penali in functii publice. In total au fost depuse 781.000 de semnaturi, din toate judetele tarii. Initiativa a reusit sa indeplineasca cele doua conditii impuse de lege: peste 500.000 de semnaturi valide si minimum 20.000 de semnaturi din 21 de judete. Obiectivul USR este declansarea referendumului Fara Penali in functii publice. USR are responsabilitatea de a lupta pentru ca vocea celor un milion de oameni au semnat sa ajunga in Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al USR.

Vineri dimineata, sute de mii de semnaturi adunate din toata tara in cadrul campaniei #Fara penali in functii publice au ajuns la Palatul Parlamentului, dupa prima transa de circa 300.000, depusa joi.

Cutiile cu documente au fost aduse de o caravana de masini in care se aflau senatori si deputati USR, dar si membri sau voluntari, caravana care a pornit de la sediul central al partidului si a strabatut strazile Capitalei pana la Palatul Parlamentului, primind, din loc in loc, semnale de sustinere din partea trecatorilor.

Rand pe rand, cutiile in care se aflau mii de liste cu semnaturi din diverse judete, printre care Constanta, Dolj, Suceava, Bihor, Alba, Ilfov, Prahova, Maramures, Bacau sau Giurgiu, si din doua sectoare ale Capitalei au fost descarcate la Palatul Parlamentului.

"A fost un efort foarte mare si sunt foarte, foarte bucuros. Cred ca peste 30 de zile am stat in strada. Am cunoscut oameni dintre cei mai diversi, au fost deschisi, au semnat pentru initiativa", a declarat unul dintre membrii USR.

Deputatul Cristian Seidler preciza vineri dimineata ca la finalul zilei vor fi fost depuse in total circa 700.000 de semnaturi din milionul adunat in cadrul campaniei, restul fiind inca la primarii, care ar fi trebuit sa le valideze in conformitate cu legea.

Urmeaza ceilalti pasi: Procedura prealabila de avizare de catre Curtea Constitutionala, dezbaterea si votarea in Parlament a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei si desfasurarea referendumului national.

Initiativa cetateneasca propune revizuirea Constitutiei si introducerea urmatorului paragraf: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Citeste mai multe despre aceasta initiativa pe site-ul special dedicat farapenaliinfunctiipublice.ro.

O initiativa politica similara, de asanare a clasei politice, s-a incheiat exact cu un an in urma in Franta, unde presedintele Emmanuel Macron a promulgat legile moralitatii, care prevad, printre altele, ca niciun politician cu cazier judiciar nu mai poate fi ales, iar parlamentarilor le este strict interzis sa isi angajeze membrii familiei, in schimb sunt obligati sa dea socoteala pentru indemnizatiile primite.

Citeste mai multe despre: Ce poate invata Romania din legile moralitatii promulgate de Macron.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...