#Fara penali s-a blocat in Camera Deputatilor: Se desfac dosarele legate cu sfoara si se copiaza fila cu fila. Pana prin februarie

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 07:36
15772 citiri
#Fara penali s-a blocat in Camera Deputatilor: Se desfac dosarele legate cu sfoara si se copiaza fila cu fila. Pana prin februarie
Foto: Facebook/Fara penali in Functii publice

Initiativa "Fara penali in functii publice" este blocata de aproape doua luni in Camera Deputatilor, condusa de Liviu Dragnea. Motivul invocat oficial este ca listele cu cele peste 850.000 de semnaturi trebuie copiate, conform legii, iar in ritmul in care se lucreaza operatiunea s-ar putea incheia prin februarie.

De fapt, legea este facuta in asa fel incat orice initiativa cetateneasca sa poata fi stopata dupa bunul plac al Puterii, existand chiar si riscul ca 1, 2, 5 milioane de semnaturi sa fie adunate degeaba, daca scopul urmarit de cetateni nu este in concordanta cu interesul vremelnicei majoritati parlamentare.

Sa nu uitam ca asa s-a intamplat si cu referendumul din 2009 (consultativ, dar valabil si validat), prin care milioane de romani au cerut un Parlament unicameral cu doar 300 de parlamentari. Rezultatul? Legea a fost modificata in asa fel incat, in loc sa avem un Parlament mai suplu, avem unul de-a dreptul obez, cu 465 de senatori si deputati.

De data aceasta este vorba despre o initiativa cetateneasca, sustinuta de aproape un milion de romani, prin care se cere introducerea in Constitutie a urmatorului alineat: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii", dupa cum se arata pe site-ul farapenaliinfunctiipublice.ro.

Pana acum au fost parcursi 6 din cei 9 pasi prevazuti in legislatie pana la referendum, dar de peste 50 de zile procedura s-a blocat in Camera Deputatilor. Avocatul Mihai Badea, presedintele comitetului de initiativa, ne-a explicat cum stau lucrurile si ne-a povestit cum se desfac acum dosarele legate cu sfoara (conform legii), pentru a se putea copia fila cu fila, confirmandu-ne ca exista riscul real ca blocajul sa continue pe termen nedefinit, cata vreme nu sunt prevazute termene clare.

Cooperativa "Munca in zadar"

"Discutia am avut-o de mai multe ori pana acum. Ieri am fost din nou sa vad care mai e situatia pentru ca doamna Mihalcea (secretarul general al Camerei Deputatilor - n.red.) spunea ca sunt aproape de finalizare si urmeaza sa le depuna la Curtea Constitutionala pana la finalul anului. Insa doamnele de acolo mi-au spus cu totul altceva: ca estimeaza ca vor termina la finalul lunii februarie", ne-a declarat Mihai Badea.

Avocatul ne-a mai spus ca, inca din data de 26 octombrie, dupa depunerea la Parlament a tuturor dosarelor, s-a facut cerere catre secretarul general al Camerei Deputatilor sa depuna listele la Curtea Constitutionala.

"Dar in lege se mentioneaza ca Parlamentul trebuie sa isi pastreze un exemplar. Fiind o lege din 1999, exemplarul trebuie sa fie xerox. Cei de la SGG au hotarat sa se faca copii scanate si intr-un fel am inteles decizia, e inutil sa pastrezi o copie fizica - e o risipa de hartie, de spatiu, de timp, de orice (de fapt, e inutil sa se pastreze orice fel de copie, in conditiile in care originalele ajung la CCR si acolo raman, oricum acele liste nu mai pot fi contestate nicaieri).

Am gasit acolo doua doamne, care in acel moment erau la o cafea, si vreo 7 copiatoare in acea camera. Una mi-a spus ca au copiat cam un sfert, cealalta cam jumatate. Am intrebat care dintre ele erau gata, mi-au aratat cutiile facute si parea, intr-adevar, cam un sfert.

Intr-un fel le inteleg, sunt doar doua doamne, una sta la calculator si cealalta le scaneaza. Pagina cu pagina. Si nu uitati ca dosarele sunt legate cu snur. Nu poti sa tragi hartiile si sa le pui la foc automat", ne-a mai spus Mihai Badea.

Intrebat care e rostul legarii dosarelor cu sfoara (operatiune la care voluntarii campaniei au muncit din greu), avocatul ne-a raspuns sec: "Asa prevede legea".

"Si noi chiar am pierdut ceva timp ca sa stabilim cum le legam. Unii propusesera sa le legam ca la instanta, cum face grefierul. Dar le-am spus ca asta nu e o idee buna, pentru ca asta presupune sa le cosi, cu acele ace mari. Si atunci am gasit un mod extrem de simplu de a le lega si de a sigila nodul pe ultima coperta", ne-a dezvaluit avocatul.

Citeste mai multe despre: #Fara penali a atins pragul de 1 milion de semnaturi: Se lucreaza la ... legarea dosarelor cu sfoara, conform legii.

Cele 3 milioane de semnaturi pentru Familia Traditionala au mers mai repede

Intrebat daca este de parere ca li se pun bete in roate, Mihai Badea ne-a spus: "Eu nu stiu in ce masura ei uzeaza de aceste prevederi pentru a ne sabota si a amana cat mai mult depunerea listelor la CCR, dar cert este ca lucrurile s-au miscat mult mai repede la Senat cu cealalta initiativa, cea a Coalitiei pentru Familia Traditionala, desi ei au adus 3 milioane de semnaturi, nu 850.000 cat am adus noi".

"Eu sunt convins ca are legatura si cu fondul proiectelor. Al nostru se numeste 'Fara penali in functii publice', al lor se referea la familia traditionala", a adaugat acesta.

Proceduri ad-hoc

Pe de alta parte, legea nu e doar veche (1999), ci si proasta, din cate intelegem.

"Proiectul a avut foarte multe provocari si asta pentru ca legea este extrem de scurta, desi ea vrea sa reglementeze o procedura complicata. Legea asta nu are anexe, nu ti se spune cum trebuie sa arate tabelul cu semnaturi sau diverse alte acte care sunt reglementate in textul ei.

Nu are norme metodologice si pe buna dreptate unii primari ne intrebau ce trebuie sa faca. Noi ne-am ghidat dupa hotararile CCR asupra unor initiative similare. Am vazut acolo din ce motive a anulat Curtea unele dosare si care erori considera Curtea ca sunt impardonabile si care dintre ele puteau fi trecute cu vederea.

Asa am conceput noi un set de reguli pe care le-am si predat unor primarii, pentru ca unii, nestiind ce sa faca, pur si simplu puneau o stampila pe dosar si o semnatura, iar asta inseamna anulare. Si Curtea nu mai verifica fiecare lista in parte, Curtea vrea sa vada cum a atestat primarul", ne-a mai explicat acesta.

Iar daca Parlamentul nu are vreun termen in care e obligat sa trimita listele la CCR, din fericire Curtea are la dispozitie doar 60 de zile in care trebuie sa se pronunte din momentul in care primeste semnaturile si toate celelalte acte.

"Eu estimasem ca vom avea o decizie pana la sfarsitul anului", ne-a mai marturisit Mihai Badea.

Dupa ce trece de CCR, decizia revine tot in mainile lui Dragnea si Tariceanu

Dar chiar si dupa ce Curtea va da unda verde exista riscul ca proiectul sa fie aruncat intr-un sertar ani in sir, adica sa nu se ajunga prea curand la referendum.

"Da, asta este cel mai plauzibil scenariu si in cazul nostru. Dar ar fi o mare greseala sa faca acest lucru, mai ales in pragul unor alegeri.

Parlamentul nu are un termen (cum are presedintele, de exemplu, sa promulge o lege in 20 de zile), cei de la Putere sunt cei care fac agenda, ei sunt cei care decid ce se dezbate.

La fel i-au amanat si pe cei de la CPF mai bine de un an si jumatate (la Camera s-a votat in mai 2017, iar la Senat in septembrie 2018), adica au asteptat momentul oportun pentru ei. Asa ca ne pot tine si pe noi pe loc.

Scenariile posibile sunt ca ei sa respinga initiativa in Parlament, ceea ce noua ne-ar aduce voturi la alegeri, sau sa amane totul pentru urmatoarea legislatura (2021), iar atunci, cu un nou Parlament, speram sa o trecem", a conchis avocatul Mihai Badea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Fara penali copii liste semnaturi, #Fara Penali blocata Camera Deputatilor , #fara penali
Comentarii