Fotografia zilei: Lant uman la Parlament pentru sutele de mii de semnaturi #Fara penali

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 15:12
14181 citiri
Fotografia zilei: Lant uman la Parlament pentru sutele de mii de semnaturi #Fara penali
Foto: Facebook / Tudor Pop

Promotorii campaniei #Fara penali in functii publice au facut un lant uman, vineri, la Palatul Parlamentului, pentru depunerea celei de-a doua transe de circa 300.000 de semnaturi obtinute pentru initiativa cetateneasca.

In total, au ajuns la Curtea Constitutionala pentru avizare, conform legii, circa 700.000 de semnaturi validate de primarii din toata tara, fiind indeplinit si criteriul referitor la numarul minim de judete in care trebuiau adunate peste 20.000 de semnaturi (21).

Daca joi cutiile cu dosare au fost aduse cu dubele, vineri dimineata ele au fost transportate cu masinile personale de la sediul central al USR pana la Palatul Parlamentului, cladire in care isi desfasoara activitatea si Curtea Constitutionala.

Acolo, cutiile au fost descarcate si ulterior transportate inauntru, pentru avizare de catre judecatorii constitutionali. Conform legii, "listele semnate de sustinatori se pastreaza in dosare, pe localitati, snuruite si semnate pentru atestarea continutului".

Ultima zi din aceasta etapa procedurala a fost marcata si de un scandal. Primaria Arad, condusa de liberalul Gheorghe Falca, nu a terminat de validat listele cu peste 20.000 de semnaturi in intervalul de 15 zile de la depunere prevazut de lege, prin urmare ele nu vor mai putea fi folosite, cel mai probabil, neputand fi aduse la Bucuresti in timp util.

Citeste mai multe despre: #Fara penali: La primaria lui Falca e blocata validarea a 21.000 de semnaturi. E ultima zi in care pot fi depuse.

In schimb, in multe judete, chiar si "rosii", adica administrate de PSD, criteriile prevazute de lege au fost indeplinite, spre bucuria miilor de voluntari si membri ai USR care s-au implicat de mai multe luni in acest demers civic.

Urmeaza ceilalti pasi: Procedura prealabila de avizare de catre Curtea Constitutionala, dezbaterea si votarea in Parlament a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei si desfasurarea referendumului national.

Initiativa cetateneasca propune revizuirea Constitutiei si introducerea urmatorului paragraf: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Citeste mai multe despre aceasta initiativa pe site-ul special dedicat farapenaliinfunctiipublice.ro.

#lant uman semnaturi Fara penali , #fara penali