Mihai Sora, despre #Fara penali: In Parlament va fi greu, stiut fiind ca balaurul are multe capete. Dar si noi suntem un milion!

Marti, 21 August 2018, ora 20:47
6761 citiri
Mihai Sora, despre #Fara penali: In Parlament va fi greu, stiut fiind ca balaurul are multe capete. Dar si noi suntem un milion!
Foto: Facebook/Mihai Sora

Mihai Sora, initiator al campaniei "Fara penali in functii publice": Dovada ca romanii se pot uni in jurul unor valori comune.

Scriitorul Mihai Sora, unul dintre membrii grupului de initiativa al campaniei USR "Fara penali in functii publice", spune ca strangerea unui milion de semnaturi reprezinta dovada ca romanii se pot uni in jurul unor valori comune. El spune ca in Parlament va fi greu, "stiut fiind ca balaurul are multe capete".

"Am reusit, dragi prieteni: suntem UN MILION! Un milion de oameni - fiinte ganditoare, majore, alfabetizate si avand o legatura cu aceasta tara - au semnat pentru initiativa cetateneasca #farapenaliinfunctiipublice. Gasesc ca este, de departe, cea mai demna, mai nobila si graitoare victorie a Binelui, a cinstei impotriva hotiei, a rectitudinii morale impotriva jafului si a nelegiuirii. Mai mult decat atat: este dovada - cat se poate de asumata si reala - ca romanii se pot uni in jurul unor valori comune, in jurul unei idei ce poate deveni proiect de tara", a scris Mihai Sora pe pagina sa de Facebook.

El aminteste cum a pornit initiativa: "Cand, in urma cu sase luni, intr-o geroasa zi de februarie, ne strangeam (o mana de oameni: sa fi fost 10 - 20, de toate varstele si profesiunile) in incaperea stramta a unui notariat din Bucuresti, pentru a asterne pe hartie, propozitie dupa propozitie si semnatura dupa semnatura, initiativa noastra, niciunul dintre noi nu avea cum sa stie - din capul locului - cati dintre semenii nostri ne vor urma, cati romani vor interioriza urgenta, necesitatea acestei initiative si cati vom fi la socoteala de pe urma".

Scriitorul precizeaza ca a auzit, in tot acest rastimp, "voci care au galgait juridic": cum ca de ce "penali" si cum adica "functii publice".

"Pentru mine, personal, toate aceste piruete stilistice, scarpinari dupa ceafa ori incruntari ale fruntii nu au nicio relevanta: cel putin nu acum, nu in momentul de fata. Intocmai cum - daca ti-ar arde casa - n-ai sta sa cugeti la bolta instelata ori la sexul papadiilor, ci ai face tot ce-ti sta in putinta sa scoti din flacari fiintele vii si tot ceea ce, atunci, in clipa aceea de groaza, pentru umanitatea din tine chiar conteaza.

Si am vazut, in tot acest rastimp, oameni care, dupa o zi de munca, gaseau cateva ore sa stea la gura unui metrou, adunand semnaturi, oameni care - cu aceste cuvinte la vedere, inscrise pe un tricou - s-au urcat in masini, in trenuri si autobuze, la cules de semnaturi pentru #farapenaliinfunctiipublice. Pare simplu, - si chiar este (va spune cineva care a imbracat un asemenea tricou si a strans semnaturi) . Dar stim cu totii ca lucrurile simple nu sunt, adesea, nici cele mai evidente, nici cele mai banale ori firesti", continua el.

Mihai Sora spune insa ca in Parlament va fi greu.

"Urmeaza, mai departe, ca toate semnaturile deja stranse sa fie validate, iar initiativa sa ajunga in Parlament. Acolo - mai ales acolo, in plenul Camerei Deputatilor si in Senat - va fi greu, stiut fiind ca balaurul are multe capete. Dar si noi suntem un milion!

Un milion de #vavedem, de #ajunge si #neluamtarainapoi. Un milion de #farapenaliinfunctiipublice", incheie scriitorul.

Uniunea Salvati Romania (USR) a anuntat ca initiativa cetateneasca "Fara penali" in functii publice - care propune revizuirea Constitutiei in acest sens - a strans, in cele cinci luni de campanie, peste un milion de semnaturi.

Obiectivul USR este ca pana la finalul anului 2018 sa inainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constitutiei prin care sa se interzica persoanelor condamnate la inchisoare sa candideze la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, daca au savarsit infractiuni in mod intentionat.

Pentru ca proiectul de lege sa ajunga in Parlament sunt necesare cel putin 500.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot din cel putin jumatate din judetele tarii. Potrivit legislatiei, strangerea semnaturilor a fost posibila doar dupa ce a fost obtinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Initiativa urmareste modificarea articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, astfel incat sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Textul propus instituie o interdictie temporara, care ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare.

Aceasta temporizare a fost absolut necesara pentru ca propunerea legislativa sa respecte intru totul Declaratia Universala a Drepturilor Omului, tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#fara penali Mihai Sora , #fara penali