Sute de semnatari ai campaniei Fara Penali, convocati de primarul PSD ca sa dea declaratii

Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 12:51
8035 citiri
Sute de semnatari ai campaniei Fara Penali, convocati de primarul PSD ca sa dea declaratii
Foto: Facebook/ Fara penali in functii publice

Vasile Coman, primarul PSD din Viseu de Sus, judetul Maramures, ii convoaca pe cetatenii care au semnat initiativa cetateneasca "Fara Penali" la primarie, ca sa ateste veridicitatea semnaturilor.

Potrivit paginii de Facebook "Fara penali in functii publice", cei care au semnat initativa sunt pusi sa dea o declaratie scrisa ca, intr-adevar, au semnat acele liste.

USR il acuza pe primarul PSD ca abuzeaza de lege pentru ca pune la indoiala semnatura celor 588 de oameni din Viseu de Sus.

"Primarul din Viseu de Sus, Vasile Coman, exercita presiuni asupra celor 588 de cetateni care au semnat listele #FaraPenali.

Semnatarii initiativei sunt convocati la sediul primariei (vezi imagine stanga) si pusi sa dea o declaratie scrisa ca au semnat acele liste. Astfel, primarul abuzeaza de lege pentru ca a decis sa puna la indoiala semnaturile tuturor celor 588 de semnatari si sa-i cheme pe toti sa ateste veridicitatea semnaturii, intimidandu-i in mod direct pe cetateni.

Acest gest abuziv reprezinta un act de presiune exercitat asupra oamenilor care au decis ca nu mai vor sa fie condusi de infractori", se arata pe reteaua sociala.

De asemenea, cei de la USR mai noteaza ca semnatarii care sunt constransi sau santajati sa semneze "diverse declaratii" pot contacta partidul pentru a primi sprijin juridic, in cazul in care vor sa depuna plangeri penale in acest sens.

"In fata acestui abuz reamintim semnatarilor DREPTURILE pe care le au:

* Primaria nu poate anula decat acele semnaturi pentru care primeste o contestatie scrisa.

* Nimeni nu poate fi fortat sa dea o declaratie impotriva propriei vointe. Validarea semnaturilor nu depinde de recunoasterea in scris a semnaturii. Primaria este OBLIGATA de lege sa constate validitatea ei daca nu s-a primit o contestatie.

* Cetatenii care sunt constransi sau santajati sa scrie sau sa semneze diverse declaratii sunt rugati sa ne contacteze de urgenta pentru a le acorda sprijinul juridic in vederea depunerii unor plangeri penale impotriva celor care savarsesc astfel de fapte", mai precizeaza USR.

De altfel, joi, presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca se incearca sabotarea initiativei, intrucat oamenii care au semnat sunt sunati si amenintati de catre primarii PSD pentru a le solicita sa nege sau sa isi retraga semnaturile.

"Practic, cetatenii sunt sunati in acest moment de catre unii dintre primarii PSD pentru a fi amenintati, chemati sa isi retraga semnaturile sau sa nege semnaturile. Amenintatile pornesc de la retragerea ajutorului social sau de la diverse alte parghii pe care stim foarte bine ca in mediul rural primarii le au asupra oamenilor si sunt teme pe care noi le consideram foarte grave", a subliniat Barna.

Iata aici mai multe detalii, dar si replica venita din Partidul Social Democrat - USR acuza ca primarii PSD ii persecuta pe cei care au semnat pentru "Fara penali". Replica din PSD: Dragnea sa faca plangere

A.D.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 6 octombrie, că el nu știe nimic despre vreo majorare a taxelor în 2023, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost...
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat...