Unda verde pentru initiativa USR "Fara penali in functii publice". CCR a decis ca e constitutionala

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 15:04
18272 citiri
Unda verde pentru initiativa USR "Fara penali in functii publice". CCR a decis ca e constitutionala
Foto: Facebook/Fara Penali in Functii Publice

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei "Fara penali in functii publice", ce apartine USR, este constitutionala.

Proiectul urmeaza sa mearga acum in Parlament pentru dezbatere.

Initiativa "Fara penali in functii publice" propune completarea articolului 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, cu un nou alineat.

Acesta va avea urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

"Victorie! Initiativa Fara Penali in functii publice este constitutionala! Decizia de astazi a Curtii Constitutionala arata inca o data ca initiativa Fara Penali trebuie sa fie in Constitutie. Fara Penali este dorinta a un milion de romani care vor o Romanie indreptata spre dezvoltare, iar primul pas este ca in fruntea tarii sa nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de coruptie.

Ne exprimam increderea ca va fi votata si sprijinita de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetatenilor care au semnat initiativa", scrie USR pe pagina de Facebook.

"Inca un pas important spre o victorie pentru care 1 MILION de oameni au semnat.

Initiativa Fara Penali in functii publice este constitutionala!

Decizia de astazi este un pas important spre victoria pe care un milion de oameni o asteapta. In continuare initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat. Vom cere care aceasta sa fie introdusa pe ordinea de zi sub procedura de urgenta. Ne exprimam increderea ca va fi votata si sprijinita de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetatenilor care au semnat initiativa", a scris si liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.

Semnaturile USR au ajuns la CCR cu i intarziere de 100 de zile

Uniunea Salvati Romania a anuntat, in 12 februarie, ca semnaturile initiativei civice "Fara penali in functii publice" au ajuns la CCR, dupa mai bine de 100 de zile de intarziere.

"Dupa aproape cinci luni de tergiversari, Camera Deputatilor a predat Curtii Constitutionale listele semnate de cei peste un milion de romani care sustin initiativa cetateneasca 'Fara penali in functii publice'. Nota informativa prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputatilor un numar fals al semnaturilor m-a determinat sa asist la intocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a ma asigura ca nu lipseste absolut nicio semnatura.

Nu credeam ca va fi nevoie, dar in aceste conditii nu ne-am putut baza pe buna credinta a persoanelor implicate. Astazi insa am reusit sa bifam inca un pas care sa duca initiativa mai aproape de declansarea referendumului", preciza presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#CCR Fara Penali in Func ii, #Fara penali in func ii publice , #fara penali
Comentarii
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5
Fara penali in functii publice!
Poza MugurDEfluier
MugurDEfluier
rank 5