A doua sansa a Guvernului Boc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 12:17
7194 citiri
A doua sansa a Guvernului Boc

Guvernul a reusit, cu heirupism si inconsistenta, sa dea o grea lovitura unui principiu sanatos - nu poate fi cumulata pensia cu alt venit de la stat - dar are o importanta a doua sansa.

Asa cum a inteles Executivul sa elaboreze celebra ordonanta, aceasta nu avea cum sa treaca de testul Curtii Constitutionale, de la forma, la fondul.

Sigur ca si decizia Curtii este sub semnul intrebarii cat timp sesizarea a fost facuta de un pensionar care ia salariu de la stat, iar in complet mai erau vreo trei astfel de pensionari, chiar daca ei sunt exceptati de la reglementarea contestata (da, de la ordonanta despre care Traian Basescu pretindea ca nu are exceptii).

Fiind intr-o situatie similara, acesti magistrati nu aveau niciun motiv sa dea lumina verde unui precedent care i-ar putea afecta mai tarziu si pe ei. Dar conflictul de interese a fost la fel de valabil si in cazul ordonantei care bloca majorarea salariilor profesorilor, iar daca ii luam bine la scuturat pe judecatori, probabil in multe alte cazuri.

Insuficienta reglementare a conflictului de interese este un alt subiect important, dar chiar si fara aceasta carenta, ordonanta Guvernului era teribil de deficitara.

Si aceste deficiente majore pleaca de la nerespectarea catorva idei de baza. In primul rand, nu poti sa reglementezi pe genunchi un subiect atat de important. Cu alte cuvinte, fara sa ai o evaluare a numarului de persoane afectate, a sumelor care vor fi economisite, a alternativelor care exista in legislatia muncii.

Guvernul nu a calculat nimic din toate acestea si s-a trezit ca, dorind sa loveasca in pensionarii de lux, i-a palit pe oamenii cu cele mai mici venituri. Mai mult, fara pensionari, sistemul putea intra in colaps din cauza lipsei de personal din multe domenii.

Aceste revelatii au adus tot felul de adnotari, tot pe genunchi. Desi ordonanta s-a referit la venituri in general, ceea ce era principial corect, un ordin de ministru a explicitat "functia remunerata" ca fiind una exercitata doar de un salariat, deci interdictia ar viza doar veniturile salariale. Cu alte cuvinte, liber la conventii si drepturi de autor, ca sa nu ramanem cu institutiile goale.

Trecand peste interpretarea cam complicata, ordinul de ministru nu are aceeasi forta ca ordonanta, pentru ca nu are valoare de lege. In plus, conventiile civile nu pot fi incheiate in domeniul muncii decat de catre persoanele fizice autorizate. Deci, pensionarul ori sta acasa, ori intra intr-o procedura complicata, ceea ce poate reprezenta o incalcare a dreptului la munca.

Un al doilea principiu incalcat este cel al retroactivitatii. Pensionarii angajati aveau niste venituri certe, perfect legale, in virtutea carora multi incheiasera o serie de acte juridice, in primul rand credite. Aceste situatii juridice ar fi fost grav afectate de afectarea veniturilor pensionarilor. Cu alte cuvinte, oamenii nu si-ar mai fi putut plati ratele desi se angajasera la ele in conditii perfect legale, iar sistemul bancar ar fi fost lezat si el. Asa ceva nu e nici moral si nici legal.

Apoi, Guvernul nu avea voie sa reglementeze prin ordonanta de urgenta intr-un domeniu care tine de drepturi fundamentale. Pe de alta parte, dintre categoriile cu venituri uriase cumulate erau afectati doar politistii, militarii si diplomatii, in vreme ce magistratii, ministrii si toti alesii intra relaxati la exceptii, ceea ce nu serveste principiului insusi.

Ce ar trebui sa faca acum guvernul daca vrea intr-adevar sa salveze principiul?

In primul rand, ar trebui sa lucreze la cele 5 legi speciale din domeniile unde se inregistreaza marile venituri cumulate. Acolo se poate umbla in primul rand la varsta de pensionare care nu depaseste 50 de ani. Nu exista, apoi, niciun motiv pentru care pensia sa fie socotita in functie de veniturile obtinute in ultima luna inainte de depunerea dosarului sin u in raport cu contributia la sistemul asigurarilor sociale. Acolo sunt marile "nesimtiri".

In al doilea rand, se impune o flexibilizare a legislatiei muncii care sa permita mai multe forme de colaborare pentru persoane fizice "neautorizate", astfel incat contractele de munca ale pensionarilor care vor sa munceasca sa aiba alternative clare, fezabile si simple pentru a nu afecta situatii juridice deja create.

Sigur, principiul necumularii veniturilor de la buget este astfel, intr-un fel, stirbit insa, in timp, numarul cazurilor se va diminua prin ocuparea posturilor de catre persoane mai tinere si prin reforma.

Reforma drastica, in al treilea rand, ar reduce substantial numarul de posturi necesare in multe domenii. De exemplu, daca programele ar fi sistematizate, necesarul de profesori s-ar reduce, cu siguranta. Daca s-ar purcede la reorganizarea administrative-teritoriala a Romaniei, administratia locala ar avea nevoie de mult mai putini oameni si exemplele pot continua.

In al patrulea rand, o asemenea reglementare nu trebuie sa imbrace haina unei ordonante de urgenta, ci a unei legi care sa strabata intreaga procedura, sa treaca prin dezbateri. Asa e constitutional si asa e democratic, chiar daca dureaza mai mult.

Premierul Emil Boc a declarat deja ca va merge pe viitor pe aceasta cale, ceea ce este un prim pas inainte. Aceasta lege ar putea, de exemplu, sa scoata cumulul pensie salariu in afara legii, dar sa ofere alternative sau sa plafoneze veniturile pe care le pot cumula pensionarii salariati. Sunt exemple din tari care au descoperit inaintea noastra roata si apa calda.

Daca viitorul proiect va fi bine fundamentat pe cifre, daca alternativele vor fi viabile astfel incat sa nu lezeze situatiile juridice existente, am putea avea o lege buna si morala care sa diminueze la minimum "dezmatul pe bani publici". El va fi complet eliminat doar dupa si celelalte conditii vor fi indeplinite.

Pana la urma, dincolo de deficitul de imagine suferit, Curtea Constitutionala da Guvernului sansa sa faca acum o treaba temeinica si profesionista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ordonanta Guvern Boc, #cumul pensii salarii, #neconstitutional , #guvern ordonante