Guvernul face sedinta matinala extraordinara. Desi nu figureaza pe ordinea de zi, Dancila spune ca OUG pe Justitie va fi adoptata

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 09:29
9710 citiri
Guvernul face sedinta matinala extraordinara. Desi nu figureaza pe ordinea de zi, Dancila spune ca OUG pe Justitie va fi adoptata
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Guvernul Dancila s-a reunit, luni dimineata, intr-o sedinta extraordinara pentru a adopta o ordonanta de urgenta care sa modifice Legile Justitiei, cele extrem de controversate si de abia promulgate de Klaus Iohannis.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a explicat vineri ca sedinta a fost programata asa devreme, pentru ca in restul saptamanii Viorica Dancila va fi plecata intr-un turneu international in Turcia, Dubai, Abu Dhabi si Kuweit.

Abia duminica informatia a fost publicata si pe site-ul Guvernului.

UPDATE 2 Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca OUG pe Legile Justitiei va fi adoptata luni.

"Aceasta solutie a fost discutata in cadrul intalnirii ministrului Justitiei cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, cat si in intrevederea avuta cu prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cele trei Legi ale Justitiei au fost modificate si modificarile au fost validate de CCR si asigura buna functionare a actului justitiei.

Ceea ce adoptam azi reprezinta o armoniozare a prevederilor legii, astfel incat sa raspunda cat mai bine la buna functionare a actului justitiei in Romania. Justitia din Romania trebuie sa fie garantia respectarii si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar abuzurile nu sunt si nu vor fi tolerate", a declarat Dancila.

UPDATE 1 Pe ordinea de zi a sedintei de guvern, remisa presei luni dimineata, nu figureaza niciun proiect de OUG. Dar poate intra pe ordinea de zi suplimentara.

Pe de alta parte, tot luni, trebuia sa aiba loc prima sedinta a Biroului Permanent National dupa referendumul ratat pentru pentru modificarea Constitutiei, insa sedinta s-a amanat pentru marti.

Ce contine OUG

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia despre continutul viitoarei ordonante de urgenta prin care vor fi puse in acord Legile Justitiei, recent modificate de Parlament, cu recomandarile Comisiei.

Vineri, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Statutul Magistratilor, ultima dintre cele trei legi ale Justitiei care au fost modificate de Parlament, generand un urias scandal si masive proteste de strada. Legea a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat de seful statului, cat si de Inalta Curte si de partide din Opozitie.

Noua lege contine mai multe prevederi controversate, printre care si reducerea atributiilor presedintelui in ceea ce priveste numirile procurorilor sefi, de la PICCJ, DNA si DIICOT. De asemenea, legea prevede ca magistratii se pot pensiona anticipat daca au cel putin 20 de ani vechime, chiar daca nu au implinit varsta de 60 de ani.

In ordonanta pe Legile Justitiei, care va fi discutata luni, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara amanarea pensionarii anticipate a magistratilor (intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor), amanarea incetarii detasarilor in institutii, prevederi privind actiunea in regres sau modul de revocare a membrilor CSM.

Iata principalele modificari facute prin OUG la cele trei Legi ale Justitiei.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Dancila OUG Justitie , #guvern ordonante