Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ne intoarcem in iulie 2012?

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 18:53
3261 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ne intoarcem in iulie 2012?

Sunt din ce in ce mai multe dovezi care demonstreaza, in opinia mea, ca suntem in paradigma legislativa din iulie 2012, intr-o maniera mai soft, mai bine regizata, pentru a nu se "prinde" alegatorii mai putin vigilenti.

Sarabanda OUG-urilor

Cel putin trei OUG-uri, nejustificate, dar neatacate de catre avocatul poporului. Exact ca in iulie 2012.

1. Este vorba de OUG 45/2014, care modifica Legea Alegerilor Prezidentiale intr-un interval de 12 luni pana la alegeri, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia cat si a Curtii Constitutionale a Romaniei care are hotarari, in aceasta privinta.

Dupa parerea mea OUG 45/2014 a fost data pentru a maximiza sansele din alegeri ale puterii actuale.

2. OUG 49/2014, termina macelarirea Legii Educatiei Nationale (LEN), inceputa prin alte patru OUG-uri. Modificarea a 97 de articole esentiale ale LEN termina opera de demolare a reformei din domeniul educatiei, inceputa de guvernarea Boc-Funeriu. Consecintele se vad.

330.000 de elevi au urmat liceul degeaba. N-au luat examenul de bacalaureat sau nu s-au prezentat la el. Bani si energii aruncati pe apa sambetei, atat din partea statului cat si a familiilor tinerilor. In ciuda tuturor protestelor, avocatul poporului, Victor Ciorbea, se face ca ploua. De mentionat ca OUG contine si prevederi declarate deja neconstitutionale de catre CCR.

3. OUG 55/2014, care legalizeaza migratia primarilor si alesilor locali, data tot in sensul maximizarii scorului la viitoare alegeri prezidentiale. Exista inca opinia, larg raspandita si, intr-o masura justificata, ca primarii aduc voturi prin manipularea si mituirea alegatorilor, in special in rural.

Avocatul Poporului, pus in functie sa nu atace la CCR OUG-urile

O alta asemanare frapanta este asigurarea in functia de avocat al poporului a unui personaj care nu ataca OUG-urile la CCR, in ciuda apelurilor repetate, venite de la presedintele tarii, de la societatea civila, de la ONG-uri, de la persoane interesate in bunul mers al tarii. In loc sa apere interesele poporului, cum ii cere si numele, in cazul celor trei OUG, Victor Ciorbea tace, se face ca ploua.

Interventia ambasadelor straine

Exact ca in iulie 2012, ambasadele straine, americana, britanica, posibil si altele pe cai nepublice, avertizeaza guvernul ca astfel de masuri care schimba esential peisajul politic si social nu se dau prin OUG, in momente legate de campania electorala, ci prin dezbateri parlamentare, transparente, prin consultarea populatiei.

Ignorarea atentionarilor ambasadelor straine este un comportament similar cu acela din iulie 2012.

Deputatul Eugen Nicolicea vrea schimbarea Legii care stabileste atributiile CCR

O alta metoda aplicata in iulie 2012 si in martea neagra. Schimbarea legilor de functionare a institutiile fundamentale ale statului, pentru a le face nefunctionale si usor de controlat.

Deputatul Nicolicea a trimis o scrisoare adresata conducerii Camerei Deputatilor prin care Guvernul vrea sa blocheze aplicarea deciziilor CCR privind conducerile ASF, SRR si Curtea de Conturi. Eugen Nicolicea mentioneaza ca deciziile CCR de neconstitutionalitate a hotararilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF si SRR nu pot fi aplicate, deoarece CCR nu are cadru legislativ pentru a se pronunta in legatura cu astfel de hotarari.

In replica, presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat ca hotararile Curtii sunt general obligatorii si nu e nimic de discutat.

Eugen Nicolicea aminteste ca Parlamentului ii revine obligatia sa promoveze o lege prin care sa puna de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale cu dispozitiile Deciziei CC 727/2012.

Ce se va intampla daca Ponta castiga presedintia?

In opinia mea, daca Victor Ponta va castiga Presedintia Romaniei, va urma o sarabanda de legi de amputare a functionarii institutiilor fundamentale, DNA, ICCJ, SRI, ANI, DIICOT, prin care acestea vor fi emasculate pana la nivelul in care sa poata fi controlate de partidul sau partidele aflate la putere, inclusiv prin inlocuirea sefilor acestor institutii.

.

In acest context sunt de amintit declaratiile publice ale lui Victor Ponta:

"Avem guvernarea, dar nu toata puterea", "Atunci cand vom prelua controlul politic la DNA".

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#ordonanta migratie primari, #modificare lege alegeri prezidentiale, #legi Victor Ciorbea CCR , #guvern ordonante