Organismele de gestiune a drepturilor de autor, in pericol de desfiintare

Joi, 03 Iunie 2010, ora 23:30
3547 citiri
Organismele de gestiune a drepturilor de autor, in pericol de desfiintare

Organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor dezaproba o ordonanta de urgenta propusa de fosta conducere a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), care contine prevederi prin care se nationalizeaza gestiunea drepturilor de autor.

Ordonanta guvernului priveste "intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor" si acorda agentiei guvernamentale dreptul de a administra "sistemul informatic national" privind evidenta platii drepturilor de autor si a repartitiei remuneratiilor colectate de organismele de gestiune colectiva.

Reprezentantii organismelor de drepturi de autor (OGC), prezenti joi la o conferinta la sediul ORDA, si-au aratat dezaprobarea fata de polticile de nationalizare sustinute de fosta conducere a Oficiului, deoarece prin ordonanta de urgenta 43/2010 guvernul incurajeaza eliminarea tuturor organismelor de gestiune colectiva din Romania si preluarea responsabilitatilor acestora de catre agentia guvernamentala.

Reprezentantii OGC-urilor prezenti la conferinta mai spun ca prin noile prevederi organismele de gestiune vor fi desfiintate sau vor fi transformate in simple ghisee care sa colecteze remuneratiile. Potrivit OGC-urilor, daca ordonanta va fi pusa in aplicare, Romania va fi prima tara din lume in care drepturile de autor sunt gestionate de catre stat.

Ordonanta de urgenta sustine ca toate cheltuielile pentru crearea si functionarea evidentei nationale sa fie suportate de organismele de gestiune colectiva. "Altfel spus, Guvernul Romaniei doreste sa isi puna in practica politicile de nationalizare pe cheltuiala autorilor de muzica romani", potrivit UCMR-ADA, cel mai vechi organism de gestiune colectiva din Romania.

Directorul UCMR-ADA, Ana Achim, a explicat ca nu poate pune la dispozitia ORDA baza de date a Uniunii, pentru ca astfel ar incalca prevederile contractelor incheiate pentru reprezentarea artistilor internationali.

Noul director al ORDA, Radu Bucur, si-a aratat disponibilitatea de a sprijini si consilia organismele de gestiune. "Nu stiu care a fost intentia ORDA cand a sustinut aceasta ordonanta de urgenta. Pentru a fi pusa in practica are insa nevoie de norme, care vor fi relizate de ORDA alaturi de organismele de gestiune a drepturilor de autor", a declarat Robert Bucur.

Ordonanta 43/2010 a primit aviz favorabil in Senat fara ca OGC-urile sa fie consultate.

Initiativele ORDA au blocat pana acum activitatea OGC-urilor si interesele autorilor, au mai atras atentia reprezentantii organizatiilor de gestiune. De exmplu, controalele anuale ale fostei conduceri ORDA durau 12 luni, cand in mod normal ar trebui sa dureze o luna. In plus, fosta conducere a ORDA emitea catre anumiti utilizatori de opere muzicale adrese pe care acestia le foloseau in instanta pentru a nu mai plati drepturi de autor.

OGC-urile mai acuza ORDA ca, prin fosta conducere, isi incalca deseori propriul statut de functionare, incheind parteneriate preferentiale cu anumite societati, un exemplu fiind parteneriatul cu MediaForest. Fostul director al ORDA, Rodica Parvu, care a ocupat functia timp de 12 ani, a fost inlocuit pe 18 mai cu Robert Bucur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#drepturi autor Guvern impozitare, #ORDA drepturi autor , #guvern ordonante