Guvernul a adoptat reforma DIPI: Va fi structura militarizata ca SRI, SIE si SPP

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 15:31
5248 citiri
Guvernul a adoptat reforma DIPI: Va fi structura militarizata ca SRI, SIE si SPP
Foto: Facebook/Ministerul de Interne

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri ordonanta de urgenta care isi propune reformarea DIPI, serviciul de informatii al Ministerului de Interne, si transformarea acestuia intr-o structura militarizata, asa cum sunt si SRI, SIE si SPP.

Astfel, Executivul a aprobat astazi infiintarea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI), care va lua locul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

"DGPI se va infiinta in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si va functiona ca structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, din aria de competenta a acestui minister", se arata in documentul Executivului.

Citeste si un interviu in care ministrul de Interne vorbeste si despre DIPI

Acest nou departament va avea activitati informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenta al MAI, "ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atributii in domeniul securitatii nationale", precum SRI sau SIE.

Actul normativ adoptat astazi de Guvern stabileste modul in care va fi organizat si va functiona DGPI. Acest departament va furniza informatii factorilor decizionali din MAI, contribuind astfel la integritatea, eficienta si profesionalismul celor care lucreaza in minister, se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii Guvernului sustin ca astfel va creste calitatea activitatii acestui minister in domeniul ordinii publice.

Modul in care va fi organizat DGPI si numarul de posturi alocat acestei unitati vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne.

Conducerea, formata din cadre militare

Echipa de comanda a DGPI va fi formata din specialisti in domeniu, respectiv cadre militare in activitate, iar acest lucru, sustin reprezentantii Guvernului, va garanta impartialitatea si echidistanta din interiorul departamentului.

Directorul general al DGPI va fi numit de premier, la propunerea ministrului de Interne si cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a sustinut o conferinta de presa in care a explicat, printre altele, de ce s-a simtit nevoia militarizarii noului departament.

Tudorache a declarat ca credibilitatea DIPI a avut de suferit in ultima vreme, mai ales in urma scandalului legat de modul in care s-au cheltuit banii serviciului, aflat in prezent in atentia DNA. Ministrul crede ca militarizarea va aduce un plus de credibilitate.

Dosarul lui Oprea scoate la suprafata mizeria bagata sub pres de la DIPI: Dezmat pe bani publici

De asemenea, fiind tot o structura militara, DGPI va putea colabora mai bine cu institutii precum SRI sau SIE, insa competentele acestora nu se vor mai amesteca, asa cum se intampla pana acum.

In plus, DGPI se va afla sub control parlamentar, asa cum se intampla in prezent in cazul SRI si SIE. Precizam ca vechiul DIPI nu raspundea in fata Legislativului.

Astfel, Parlamentul va putea cere ca membrii conducerii DIPI sa prezinte un raport al activitatii serviciului si, in acelasi timp, va avea capacitatea de a face diverse verificari.

D.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ordonanta DIPI aprobata Guvern , #guvern ordonante
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"DIPI:Va fi structura militarizata ca SRI, SIE si SPP". Foarte bine.