Guvernul a modificat legea electorala: Ce se schimba pentru romanii din strainatate

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 19:21
5677 citiri
Guvernul a modificat legea electorala: Ce se schimba pentru romanii din strainatate

Ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern prevede, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, sa fie inscrisi in Registrul electoral cu nume, data nasterii, CNP, tara de resedinta si numarul si data de eliberare a pasaportului.

OUG introduce un alineat nou in Legea 35/2008 la articolul 22 si modifica alte alineate ale acestuia.

Alineatul 1, care in forma initiala definea Registrul electoral, prevede, in urma modificarii ca: Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

Alegeri europarlamentare si referendum constitutional - cati romani ar merge la vot - sondaj INSCOP

O alta modificare stabileste: "Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente.

Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct in Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii".

Prevederi separate pentru cu alegatorii cu domiciului in Romania si cei cu domiciliul in strainatate

Alineatul 5 al articolul 22 este modificat, continand prevederi separate pentru cu alegatorii cu domiciului in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.

Pentru cei cu domiciliul in Romania, datele care vor fi inscrise in Registrul electoral sunt: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; adresa de domiciliu; adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia; seria si numarul cartii de alegator; seria si numarul actului de identitate; data emiterii actului de identitate si data expirarii acestuia.

Un alineat nou este introdus pentru alegatorii cu domiciliul in strainatate, in cazul carora vor fi inscrise in registru: numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui; data nasterii; CNP; tara de resedinta, daca e cazul; precum si numarul pasaportului si data eliberarii acestuia.

Alegeri europarlamentare: Ce scor ar obtine partidele si aliantele - sondaj Avangarde

In legea electorala existau deja si au fost mentinute alineatele 6 si 7 care prevad ca, "odata inscris in Registrul electoral cu adresa de domiciliu, alegatorul poate adresa AEP o cerere pentru inscrierea sa cu adresa de resedinta", precum si ca "cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in tara aflati temporar in strainatate, la cererea lor, se inscriu in Registrul electoral cu datele corespunzatoare cu datele corespunzatoare ultimei adrese de domiciliu sau de resedinta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificari alegeri romani strainatate, #OUG Guvern alegeri strainatate, #ordonanta modificare registru electoral , #guvern ordonante