Guvernul isi asuma raspunderea, cel mai probabil pe 31 mai

Marti, 25 Mai 2010, ora 13:02
3961 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea, cel mai probabil pe 31 mai
Foto: Arhiva

Guvernul va adopta in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta ce prevede masurile de austeritate convenite cu FMI, potrivit unei decizii luate in sedinta de marti a Coalitiei.

Ordonanta va fi trimisa joi la Parlament si, cel mai probabil, asumarea raspunderii se va face in cursul zilei de luni, 31 mai, informeaza Antena 3.

Informatia a fost confirmata de ministrul Economiei, Adriean Videanu. Intrebat de jurnalisti daca miercuri va fi adoptata Ordonanta de Urgenta, Videanu a raspuns: "In principiu da. Restul sunt speculatii, nu are rost sa vorbim despre asta".

In ciuda acestei decizii, Mihai Seitan, ministrul Muncii, le-a spus pensionarilor adunati in fata Palatului Parlamentului ca va incerca sa obtina o concesie si sa fie taiate doar pensiile mai mici de 1.000 de lei sa fie reduse cu 15%.

Acesta a mentionat ca nu poate promite nimic, insa a precizat ca este un sustinator al acestei masuri.

Mihai Seitan a confirmat pentru Realitatea Tv ca ar putea exista discutii in urmatoarele doua zile, pana la asumarea raspunderii, cu privire la un prag sub care pensiile nu se vor taia.

"Vom lua decizia finala in Guvern intr-un termen foaret scurt. Vom analiza proiectul de lege. Avem timpul necesar. O decizie finala va fi luata maine(n.red-miercuri) sau poimaine (n.red-joi) in Guvern", a spus el.

Si UDMR isi mentine ideea ca nu ar trebui taiate pensiile mai mici de 600 de lei. Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat tot marti ca in cazul in care se vor micsora doar pensiile de peste 600 de lei va rezulta un plus de un miliard de lei care ar putea fi obtinut si prin micsorarea cu un procent mai mare a pensiilor mari.

Seitan nu e de acord cu scaderea pensiilor sub 1.000 de lei

Nici Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) nu este de acord cu micsorarea pensiilor.

Presedintele partidului, Marian Sarbu, a declarat, marti, la finalul BPPN, ca este inacceptabila diminuarea pensiei minime garantate si reducerea cu 25% a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la doi ani.

UNPR considera inacceptabila diminuarea pensiei minime garantate

Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat insa, tot marti, ca interesul Guvernului este sa accelereze toate procedurile pentru ca pachetul sa fie cat mai repede operational si sa se aplice de la 1 iunie.

Premierul Emil Boc a propus in sedinta de miercurea trecuta ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe pachetul de masuri anticriza, privind reducerile de pensii si salarii cu 15 si respectiv, 25%.

Boc propune asumarea raspunderii Guvernului pe masurile anticriza

"Propun Guvernului ca modalitatea prin care sa punem in aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare si de sustinere a activititii economice sa fie angajarea raspunderii. Ca si calendar, procedura de asumare va trebui sa permita Guvernului ca masurile sa fie aplicabile incepand cu luna iunie", declara premierul.

In urma mai multor discutii cu sindicatele si patronatelor scrisoarea convenita cu FMI nu a suferit multe modificari, iar asta i-a nemultumit pe cei din urma care au anuntat ca au de gand sa faca greva generala pe data de 31 mai.

"Propun Guvernului ca modalitatea prin care sa punem in aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare si de sustinere a activititii economice sa fie angajarea raspunderii. Ca si calendar, procedura de asumare va trebui sa permita Guvernului ca masurile sa fie aplicabile incepand cu luna iunie.

PSD a decis sa includa in motiunea de cenzura revendicarile sindicatelor (Video)

Si partidele din Opozitie au amenintat ca vor depune motiune de cenzura daca Guvernul Boc isi va asuma raspunderea pe aceste masuri de austeritate.

Jeffrey Franks: Nu i-am vazut niciodata pe Traian Basescu si pe Emil Boc atat de angajati

In cursul zilei de marti presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu partidele care sustin Guvernul Boc ca sa discute despre necesitatea adoptarii masurilor de austeritate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ordonanta urgenta masuri austeritate, #ordonanta urgenta adoptata miercuri , #guvern ordonante