Guvernul va putea emite ordonante si in timpul vacantei parlamentare

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 20:06
2067 citiri
Guvernul va putea emite ordonante si in timpul vacantei parlamentare

Guvernul va putea emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, aceasta fiind una dintre masurile adoptate in sedinta de Guvern de miercuri.

Astfel, au fost adoptate o serie de masuri si acte normative, intre care cele mai importante au fost proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, proiectul de ordonanta de urgenta privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarire a disciplinei financiare si proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, pe perioada vacantei parlamentare din iulie-august 2012, Guvernul va putea emite ordonante pe urmatoarele domenii: finante publice si economie, agricultura si dezvoltare rurala, administratie si interne, transporturi si infrastructura, turism si contraventii.

-30% pentru protocol si deplasari in strainatate

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare conducatorii autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale au obligatia sa dispuna masurile necesare in vederea diminuarii cu 30% a cheltuielilor de protocol si a cheltuielilor cu deplasarile in strainatate in semestrul II al anului 2012, fata de cheltuielile de aceasta natura efectuate in semestrul II al anului 2011.

In plus, autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice central si locale li se interzice efectuarea de cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii daca in ultimii 5 ani bugetari au fost intocmite studii avand acelasi obiect sau daca obiectivul de investitii publice nu va putea fi inclus in programul de investitii publice in anul bugetar urmator.

Creste plafonul pentru Prima Casa

O alta masura adoptata de Guvern a fost cresterea plafonului garantiilor care pot fi emise in cadrul programului "Prima casa" pana la 200 milioane euro. Sumele se aloca de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. cu acordul Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea in sedinta de Guvern s-au mai aprobat proiectul de Hotarare privind aprobarea amendamentului convenit intre Guvernul Romaniei si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare destinat finantarii Proiectului privind reforma sectorului sanitar - faza a II-a, semnat la Bucuresti la 28 ianuarie 2005 si proiectele de Hotarare privind eliberari/numiri de prefecti/subprefecti, dar si proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Totodata, s-au mai aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unui imprumut Companiei Nationale de Cai ferate "CFR" - SA in scopul achitarii obligatiilor de plata datorate furnizorilor de energie electrica, proiectele de Hotarare privind rechemarea/numirea unor angajati din misiunile Romaniei de peste hotare si proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1398/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#guvern ordonante vacanta parlamentara, #masuri adoptate Guvern, #acte normative adoptate Guvern , #guvern ordonante