Ordonanta de abrogare a intrat in vigoare - ce pasi mai trebuie urmati si ce pericole pandesc inca

Luni, 06 Februarie 2017, ora 11:39
6752 citiri
Ordonanta de abrogare a intrat in vigoare - ce pasi mai trebuie urmati si ce pericole pandesc inca

Ordonanta 14/2017, prin care a fost abrogata Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul a vrut sa modifice Codurile Penale, a fost inregistrata duminica seara la Senat pentru dezbatere, dupa ce anterior fusese publicata si in Monitorul Oficial.

Inregistrarea la Parlament si publicarea in Monitor sunt conditiile obligatorii pentru ca o ordonanta de urgenta sa intre in vigoare.

Ordonanta 14/2017 a fost inregistrata duminica la Senat pentru dezbatere in procedura de urgenta. Actul normativ a primit, tot duminica, si avizul favorabil al Consiliului Legislativ, informeaza News.ro.

Ordonanta va trebui adoptata sau respinsa de Senat in termen de 30 de zile, in caz contrar actul normativ urmand sa fie adoptat tacit si sa mearga la Camera Deputatilor, Senatul fiind prima camera sesizata in acest caz.

Senatul are in dezbatere si OUG 13, care tocmai a fost abrogata prin ordonanta adoptata duminica.

Saptamana trecuta, liderul de grup al PSD, Serban Nicolae, a propus, iar senatorii au votat, respingerea procedurii de urgenta cerute de Guvern. Termenele propuse au fost de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constitutionalitate si cea pentru drepturile omului si 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice, urmand ca ulterior ordonanta sa intre si in dezbaterea plenului.

Pericolul inca nu a trecut

Ordonanta 13 ar fi urmat insa sa intre in vigoare in totalitate pe 11 februarie, la miezul noptii, astfel ca ea deja si-ar fi facut efectele la momentul in care ar fi fost discutata in Parlament.

Ramane de vazut acum ce se va intampla cu ordonanta de abrogare. Expertii au avertizat ca aceasta contine articole neconstitutionale, astfel ca ea ar putea fi contestata la CCR si, daca magistratii decid sa o respinga in totalitate, atunci OUG 13 ar intra automat in vigoare.

Totodata, daca Parlamentu o respinge, avem de-a face cu acelasi scenariu. Iar semne ca lucrurile se vor misca in Parlament pana la data la care trebuia sa intre in vigoare toate articolele OUG 13 nu sunt.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni ca institutia pe care o conduce are un program foarte incarcat in urmatoare perioada si nu stie cand va fi luata in discutie Ordonanta 14/2017.

Tariceanu a aratat ca marti va avea loc votul pe bugetul pentru anul 2017, iar pentru miercuri este progtamat votul pe motiunea de cenzura depusa de Opozitie impotriva Guvernului Grindeanu.

"La Senat avem un program foarte incarcat", a precizat Tariceanu, spunand ca "pana pe 14 februarie trebuie sa elaboram avize in comisii pe proiectul de lege privind gratierea", in timp ce comisiile juridice din Parlament trebuie sa inainteze un raport comun, pana pe 28 februarie, cu privire la cererea depusa de PNL pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
un cetatean european
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
Nu mai lungiți pelteaua și dați „Fuga, marș!” la anticipate, sărind