Ordonanta privind concedierile, aprobata, implicarea Guvernului a fost redusa

Luni, 06 Mai 2013, ora 14:14
3309 citiri
Ordonanta privind concedierile, aprobata, implicarea Guvernului a fost redusa
Foto: Arhiva

Ordonanta privind protectia angajatilor disponibilizati din companiile de stat, anuntata oficial ca fiind aprobata la jumatatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia in sedinta de marti, 30 aprilie, intr-o forma care stabileste ca Guvernul aproba doar sumele alocate platilor compensatorii.

Ordonanta a fost aprobata in lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din tara, fiind semnata de catre un secretar de stat.

In noua forma, ordonanta nu mai prevede nici ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective si nici ca "numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati" sa se stabileasca prin hotarare a Guvernului, ci ca Executivul aproba doar cuantumul platilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

In forma initiala a proiectului, acest articol prevedea ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective in conditiile ordonantei, precum si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai in conditiile in care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectiva nu depaseste termenul de 31 decembrie 2018.

Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publica implicata".

In varianta aprobata de Executiv, articolul mentionat stabileste doar ca, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj ce se vor aloca pentru platile compensatorii, in beneficiul persoanelor disponibilizate, in conditiile in care exista un plan de disponibilizare aprobat.

Noua forma a ordonantei include si un articol suplimentar, conform caruia planurile de disponibilizare intocmite de operatorii economici se aproba "in conditiile legii".

Programul concedierii colective este elaborat de angajator

Tot in noua forma a ordonantei, care nu mai face referire la faptul ca Guvernul aproba numarul salariatilor disponibilizati, este mentionat distinct ca programul concedierii colective este elaborat de angajator.

"Este o formulare care arata ca implicarea Guvernului se rezuma la a aproba sumele bugetare pentru plati compensatorii, nu de a decide numarul persoanelor disponibilizate, care trebuie sa reprezinte atributia conducerii companiei si a ministerului de resort", au declarat surse oficiale.

In ordonantele privind platile compensatorii aprobate de fostele guverne, acest articol a fost pastrat neschimbat, in forma care arata ca prin hotarare a Guvernului sunt stabilite atat societatile de stat care pot efectua concedieri, cat si numarul de salariati disponibilizati.

La finalul sedintei de guvern din 16 aprilie, atat Executivul, cat si Ministerul Economiei au anuntat oficial ca ordonanta privind platile compensatorii a fost aprobata. In comunicat, ministerul anunta si ca ordonanta aprobata de Guvern prevede in continuare ca operatorii economici care vor efectua concedieri colective si numarul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de masurile de protectie sociala se stabilesc prin hotarare a Guvernului, articol modificat insa in ordonanta aprobata, de fapt, doua saptamani mai tarziu.

La sfarsitul lunii februarie, se anunta ca Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare.

La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanta care includea o lista cu companii care urmeaza sa fie restructurate si in care formularea era ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati "ce urmeaza sa fie disponibilizati".

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat atunci ca este autorizat sa declare doar ca Executivul nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca 2013 "va fi diferit".

La randul sau, premierul Victor Ponta a sustinut ca Guvernul doar prelungeste protectia angajatilor din companii de stat adoptata in 2006 si nu va concedia personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Vosganian sa retraga proiectul de ordonanta de pe site, iar Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul.

Doua saptamani mai tarziu, Ministerul Economiei a lansat o alta forma a ordonantei privind protectia sociala, care nu mai includea o lista a companiilor restructurate, dar stabilea in continuare ca societatile care pot efectua concedieri colective, dar si numarul de angajati "ce urmeaza sa fie disponibilizati" vor fi decise de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#ordonanta privind concedieri, #concedieri colective legislatie, #modificari ordonanta concedieri , #guvern ordonante