Ziare.com

Organismele de gestiune a drepturilor de autor, in pericol de desfiintare

Joi, 03 Iunie 2010, ora 23:30

   

Organismele de gestiune a drepturilor de autor, in pericol de desfiintare
Organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor dezaproba o ordonanta de urgenta propusa de fosta conducere a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), care contine prevederi prin care se nationalizeaza gestiunea drepturilor de autor.

Ordonanta guvernului priveste "intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor" si acorda agentiei guvernamentale dreptul de a administra "sistemul informatic national" privind evidenta platii drepturilor de autor si a repartitiei remuneratiilor colectate de organismele de gestiune colectiva.

Reprezentantii organismelor de drepturi de autor (OGC), prezenti joi la o conferinta la sediul ORDA, si-au aratat dezaprobarea fata de polticile de nationalizare sustinute de fosta conducere a Oficiului, deoarece prin ordonanta de urgenta 43/2010 guvernul incurajeaza eliminarea tuturor organismelor de gestiune colectiva din Romania si preluarea responsabilitatilor acestora de catre agentia guvernamentala.

Reprezentantii OGC-urilor prezenti la conferinta mai spun ca prin noile prevederi organismele de gestiune vor fi desfiintate sau vor fi transformate in simple ghisee care sa colecteze remuneratiile. Potrivit OGC-urilor, daca ordonanta va fi pusa in aplicare, Romania va fi prima tara din lume in care drepturile de autor sunt gestionate de catre stat.

Ordonanta de urgenta sustine ca toate cheltuielile pentru crearea si functionarea evidentei nationale sa fie suportate de organismele de gestiune colectiva. "Altfel spus, Guvernul Romaniei doreste sa isi puna in practica politicile de nationalizare pe cheltuiala autorilor de muzica romani", potrivit UCMR-ADA, cel mai vechi organism de gestiune colectiva din Romania.

Directorul UCMR-ADA, Ana Achim, a explicat ca nu poate pune la dispozitia ORDA baza de date a Uniunii, pentru ca astfel ar incalca prevederile contractelor incheiate pentru reprezentarea artistilor internationali.

Noul director al ORDA, Radu Bucur, si-a aratat disponibilitatea de a sprijini si consilia organismele de gestiune. "Nu stiu care a fost intentia ORDA cand a sustinut aceasta ordonanta de urgenta. Pentru a fi pusa in practica are insa nevoie de norme, care vor fi relizate de ORDA alaturi de organismele de gestiune a drepturilor de autor", a declarat Robert Bucur.

Ordonanta 43/2010 a primit aviz favorabil in Senat fara ca OGC-urile sa fie consultate.

Initiativele ORDA au blocat pana acum activitatea OGC-urilor si interesele autorilor, au mai atras atentia reprezentantii organizatiilor de gestiune. De exmplu, controalele anuale ale fostei conduceri ORDA durau 12 luni, cand in mod normal ar trebui sa dureze o luna. In plus, fosta conducere a ORDA emitea catre anumiti utilizatori de opere muzicale adrese pe care acestia le foloseau in instanta pentru a nu mai plati drepturi de autor.

OGC-urile mai acuza ORDA ca, prin fosta conducere, isi incalca deseori propriul statut de functionare, incheind parteneriate preferentiale cu anumite societati, un exemplu fiind parteneriatul cu MediaForest. Fostul director al ORDA, Rodica Parvu, care a ocupat functia timp de 12 ani, a fost inlocuit pe 18 mai cu Robert Bucur.

Sursa: rNews

Articol citit de 2148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul face bine ce face !

Drepturile de autor gestionate de acea agentie NU PLATEA IMPOZIT PE VENITURILE din dreptul de autor.
De ce sa plateasca proletarul impozite iar liber-profesionistii nu ?
Era o inechitate sociala, pe care guvernu-l a rezolvat-o legal. Oamenii nu-si pierd veniturile ci doar vor plati impozit ca orice muritor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor