Ziare.com

PSD va contesta la CCR OUG privind deconcentratele daca este adoptata in plen

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 13:20

   

Viceliderul grupului deputatilor PSD Aura Vasile a anuntat marti in plen ca grupul parlamentar pe care il reprezinta va depune contestatie la Curtea Constitutionala in cazul in care este adoptata legea de aprobare a OUG 105/2009 privind deconcentratele.

Aura Vasile a aratat ca, in mod normal, PSD+PC ar fi fost de acord cu aprobarea Ordonantei de Urgenta 105/2009 privind deconcentratele, avand in vedere ca actul normativ a fost amendat de Curtea Constitutionala.

"La o atenta citie si punere in practica putem spune ca actuala majoritate care guverneaza tara nu doreste decat sa isi aseze mai bine acolitii. In conditiile in care cunoastem ca se discuta in urma acordului cu Fondul reducerea a inca 30.000 de posturi in expunerea de motive, nu intelegem, prin aceasta lege, decat lipirea cu prenandez de scaune a celor care astazi au reusit sa faca praf bugetele locale, sa directioneze banii doar catre firmele portocalii", a precizat insa social-democrata.

Ea a aratat ca in timp ce se vorbeste despre descentralizare, in OUG 105/2009 se stabileste ca, un inspctor scolar, spre exemplu, este numit la ordinul Ministrului Educatiei in urma unui concurs organizat de o comisie ministeriala. "Asa se face descentralizarea, totul la nivelul ministrului. PSD+PC nu voteaza acest proiect de lege. Mai mult, grupul PSD+PC va depune contestatie asupra acestui proiect de lege la Curtea Constitutionala in cazul in care el va fi adoptat", a subliniat viceliderul deputatilor PSD.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 3 decembrie 2009, ca prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constitutiei, in conditiile in care actul normativ a preluat integral continutul din vechea OUG 37/2009, declarata de asemenea neconstitutionala, in 7 octombrie 2009.

Curtea Constitutionala a argumentat ca OUG 37 contravine Legii fundamentale deoarece exprima o "tendinta de politizare" a serviciilor deconcentrate si incalca normele privind adoptarea Ordonantelor de Urgenta - mai exact normele privind domeniile care pot fi reglementate prin OUG.

Inainte cu o zi ca CCR sa declare OUG 37/2009 neconstitutionala, Guvernul a emis OUG 105/2009 - act normativ care abroga OUG 37, preluand totodata integral prevederile acesteia. OUG 105 a fost publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, intrand astfel imediat in vigoare.

In 5 februarie, Guvernul a aprobat un proiect de Lege care pune in acord prevederile actului normativ privind numirea sefilor serviciilor deconcentrate cu cele ale Constitutiei, dupa ce judecatorii CCR au decis ca acesta contravine Legii fundamentale.

In martie, Legea de modificare a Statutului functionarilor publici a fost adoptata Camera Deputatilor, for decizional, cu 172 voturi favorabile, niciun vot "impotriva" si nicio abtinere, Camera Deputatilor, iar opozitia a contestat legea la Curtea Constitutionala.

In 14 aprilie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca patru dintre prevederile legale care modifica Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici sunt neconstitutionale, ca urmare a unei sesizari primite din partea a 34 de senatori.

Legea a intrat din nou in parcurs parlamentar si a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, unde a fost adoptat pe articole si urmeaza a primi votul final in cursul acestei saptamani.

Sursa: rNews

Articol citit de 1251 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da !

Dar orice piedica in calea PDL-ului este binevenita !

 

....

Baba Cloanta,cotoroanta.

 

... de la impins vagoane .

PSD da pe dinafara .
Face orice ca sa blocheze activitatea de inoire a premierului Boc .
Nu scapa comunisto-securistii puterea din mana nici dupa 20 de ani !

Si peste 50 de ani , tot ai lui Iliescu or sa faca jocurile pe aici .
Iar lumea o sa-i voteze .

 

SUNT UN PIC NEDUMERIT...

Anul trecut cand erau parteneri de guvernare PSD si PDL o astfel de ordonanta nu deranja pe nimeni. Deodata au devenit neconstitutionale si alte alea...Chiar ne credeti pe toti tampiti???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor