Ziare.com

Una din ordonantele militare semnate de Vela, contestata in instanta: Se face o discriminare!

de Ionel Stoica
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 12:47

   

Una din ordonantele militare semnate de Vela, contestata in instanta: Se face o discriminare!
Un proces inedit a fost deschis saptamana trecuta la Tribunalul Bucuresti, o femeie din Capitala contesta in instanta prevederile Ordonantei militare nr. 3/24 martie 2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, semnate de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Reclamanta solicita instantei sa suspende aplicarea articolelor 2 si 3 din ordonanta militara, deoarece s-a face o discriminare bazata pe motiv de varsta, in cazul interdictiilor instituite persoanelor de peste 65 de ani. Motivele in baza carora a fost deschis procesul, la finalul articolului.

Este vorba de urmatoarele articole:

Articolul 2 - Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/ gospodariei, este permisa numai in intervalul orar 11.00 - 13.00, strict pentru urmatoarele motive:
a) Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice;
b) Deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
c) Deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea unui minor, asistenta altor persoanevarstnice, bolnave sau cu dizabilitati, ori in cazul decesului unui membru de familie;
d) Deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati fizice colective),cat si pentrunevoile animalelor de companie/domestice.

Articolul 3 - Circulatia persoanelor prevazute la art.2, in exteriorul locuintei/ gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11:00 - 13:00, daca aceasta se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole.

Cazul a fost declinat la Curtea de Apel Bucuresti

Procesul a fost deschis la Tribunalul Bucuresti pe 27 martie. Deoarece era vorba de o ordonanta presedintiala (in termeni de tehnica juridica), cererea s-a judecat in regim de urgenta. La termenul din 30 martie, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a declinat cazul la Curtea de Apel, instanta care judeca actele administrative emise de ministere.

"Ordonanta militara nr. 3/24 martie 2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 este emisa de catre Ministerul Afacerilor Interne prin ministrul Afacerilor Interne.

Astfel, competenta materiala revine Curtii de Apel Bucuresti, in functie de criteriul rangului autoritatii publice emitente
," motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Dosarul urmeaza sa fie trimis la Curtea de Apel Bucuresti.

Trimiterile la dreptul european

Reclamanta arata in cererea de chemare in judecata ca prevederile privind persoanele care au peste 65 de ani ar incalca prevederile OUG nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, Constitutia, Carta drepturilor fundamentale UE si normele de drept ruropean, facand trimitere la jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.

"Art. 2 din Ordonanta militara nr.3/ 24 martie 2020 opereaza o discriminare bazata pe motiv de varsta, instituind pentru persoanele care au implinit 65 de ani restrictionarea circulatiei lor in intervalul orar 11-13, ca exceptie de la interdictia instituita de art.1 privind circulatia tuturor persoanelor.

Incalca astfel dispozitiile art. 4 din OUG 1/1999, intrucat nu respecta dispozitia constitutionala a art. 53 alin.(2) care instituie conditia aplicarii nediscriminatorie a restrangerii dreptului la circulatie, instituit cu titlu general de art. 1 din Ordonanta militara.

Incalca si conditia art. 53 alin.(2) a caracterului necesar, restrictia instituita de art. 2 nefiind necesara intr-o societate democratica, de vreme ce articolul 3 din Ordonanta Militara opereaza o discriminare subsidiara pe motiv de interes profesional in cadrul categoriei de varsta discriminate de art. 2 pe motiv de varsta.

Incalca normele de drept european, cu aplicare prioritara conform art. 5 Cod Civil, art. 21 din Carta drepturilor fundamentale UE cu aplicare direct in baza art. 6 TUE, si jurisprudenta CJUE cu privire la nediscriminare, cu aplicare directa," se arata in cererea de chemare in judecata.

Prevederile la care se face trimitere

Potrivit articolului 4 din OUG nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta: "Pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, exercitiul unor drepturi si libertati fundamentale poate fi restrans, cu exceptia drepturilor omului si libertatilor fundamentale prevazute la art. 3*2, numai in masura in care situatia o cere si cu respectarea art. 53 din Constitutia Romaniei, republicata."

Conform art. 53 din Constitutie, Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati:

(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

De asemenea, art. 16 (1) din Constitutie arata ca "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."

Conform art. 21 din Carta drepturilor fundamentale UE, cu denumirea marginala Nediscriminarea, alin.(l): "Se interzice discriminarea de orice fel, bazata pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnica sau sociala, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice alta natura, apartenenta la o minoritate nationala; averea, nasterea, un handicap, varsta sau orientarea sexuala. "

Vela a relaxat duminica prevederile

Duminica seara, prin Ordonanta Militara nr. 4/29 martie 2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, Vela a relaxat prevederile OM 2. Persoanele care au implinit varsta de 65 de ani pot sa paraseasca locuinta, in afara intervalului orar 11:00-13:00, in anumite conditii, potrivit articolului 1 al actului normativ.

(1) Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in exteriorul locuintei/gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11:00-13:00, daca aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natura medicala, precum tratamentele oncologice planificate, dializa etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/sustinatorilor sau, dupa caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in situatiile prevazute laalin. (1) se prezinta o declaratie pe propria raspundere completata in prealabil, care trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

(3) Circulatia persoanelor prevazute laalin. (1), in afara locuintei/gospodariei, este permisa si in intervalul orar 20:00-21:00, daca aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar in proximitatea locuintei/ gospodariei. Declaratia pentru acest interval orar nu este necesara atunci cand deplasarea se face in acest scop.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37378 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
33 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si voi de ce a-ti bagat in seama asa o prostie?

e situatie de urgenta si gata. guvernul are deja derogare de la drepturile europene pe perioada situatie de urgenta si s-a gasit unu care habar nu are. mare e gradina

 

Drepturile-s una, discriminarea-i alta! Colac peste pupăză,

discriminarea asta mai provoacă și accidente, seniorii grăbindu-se, avand numai 2 ore, iar pe juniori i-apucă bantuirea exact atunci!

este o discriminare clara

fiecare individ isi poate hotara soarta cum doreste. este la liberul lui albitru. daca vrea sa traiasca sau sa moara. insa, in caz de stare de urgenta acest liber albitru nu mai opereaza. deciziile luate de organele statului abilitate prin lege suntn executorii. cererea sigur va fi respinsa.

Aoleu! Discriminarea-i discriminare-n orice condiții, așa că nu poa

te fi promovată pentru niciun motiv!
Se putea face o recomandare me

 

Aoleu! Discriminarea-i discriminare-n orice condiții, așa că nu poa

te fi promovată pentru niciun motiv!
Se putea face o recomandare medicală, dar nu o OM!

 

Ciuma Rosie nu se lasa. Desi au facut un armmistitiu, P$D

lupta mai departe in clandestinitate. Ei nu mai ataca puterea, dar diversi particulari fac aceste procese, raspandesc fake new sau lovesc, pe ascuns, puterea. Este tactica kgb-ista, normal, pentru ca in spatele Ciumei sta piticania cracanata de la Moscova. Cate ONG-uri nu o fi finantate de catre Ciuma in acest moment ???? Ei se pregatesc atent si minutios. Nu va vine sa credeti, dar organizatia aceea a magistratilor cu 2 membrii, condusa de femeia aia cu parul de culoarea urinei a fost fondata acum 15 ani. De atunci a stat in adormire pana i-a fost folositoare animalului Ciordache.

Poate si cirusul e discriminator, nu ?

Caci ucide cu predilectie persoane peste 65 de ani !
Hai sa il dam in judecata, si sa ii frecam ridichea !!!
Sunt unii care au probleme in a intelege ca totusi ordonanta se refera la protectia lor. Pentru ca daca ar intelege, nu ar fi nevoie de ordonanta ci s-ar rezuma singuri la izolarea sociala.

 

Discriminare pozitivă?

Puțin probabil, dar poate constitui o motivare pentru eventuala respingere a acțiunii.

Se pare ca cei peste 65 ani nu au voie sa conduca nici masina intre

11:00-13:00. !!!

Ba da... doar in apartament sau in lift

Dumnezeule!!!!!

Reclamanta sa isi bage Constitutia undeva

Si asa constitutia e o varza adica o adunatura de articole care protejeaza coruptia si infractorii.
Procesul e cu martori?
Pentru ca si virusul e vinovat, el a inceput primul cu discriminarea. De ce ii omoara pe astia de peste 65 de ani?
Mare e gradina Domnului si in fiecare zi se mai muta gardul.

 

Prostia este cuibarita in mintile conducatorilor tarii. N-am mai

vazut in nici o tara din lume sa existe o lege sau o ordonanta in care exista o discriminare evidenta de varsta
Daca Marcel si Klaus ar fi dati in judecata la Haga de toti cei peste 65 de ani atunci un avocat bun ii baga la racoare pe cei doi. Voi nu stiti sa faceti legi ca nu va ajuta capul, mai mult decit atit creati dezbinare in nationalitatea romana. Cei varsnici nu vor uita niciodata aceasta umilinta si bataie de joc. De fapt este o crima impotrive umanitatii. Cei doi au dat aceste legi ca sa acopere greselile facute initial la aparitia covid-19 in Romania.De altfel decesele in Romania depasesc totalul al acestor tari impreuna( Cehia,Polonia, Ungaria)
"Romania is suffering a surge in fatalities caused by the coronavirus after tens of thousands of its citizens returned from Italy and Spain, making it the worst-hit nation in central and eastern Europe."
"Years of underfunding left Romania’s health-care system ranked one of Europe’s worst among the most exposed to the virus. "

 

@Alex-7

Nu prea le ai cu engleza..de asta si dai copypaste ...pentru ca nu intelegi.
Sa-ti spun eu ce scrie de fapt : "PSD a cheltuit toti banii pentru achizitii medicale, a cheltuit tot fondul de rezerva"
Si asa, Romania se descurca neasteptat de bine.

Democratie = domnia legii!!

Asta-i Romanica noastra!!! Democratie? Democratie pe timp de razboi! Cine-i om in virsta, trecut prin ale vieti, ajuns la 65-70-80 de ani si e cu scaun la cap priveste masura ca pe un plus de grija pentru zilele lui de viata. Altfel spus - n-au decit sa fie lasati in voia mintii lor si... duca-se cind ii ,,prinde" boala. Pacatul e ca, pe fondul lipsei de educatie, de informatie privind situatiile de criza, se trezesc destui care nu stiu ce-i ala sacrificiu, ce-i legea data in conditii speciale. De vina-i, in cazul lor, lipsa limbajului militaresc din ardonante si apelarea la exprimari ,,cizelate", ,,curtenitoare" si ,,grijulii" - tipice campaniilor electorale - preferat de decidenti sprea nu deranja si supara votantul sigur, dar si obtuz, care vrea democratie cind tara arde. A se vedea si atitudinea cu care ne-au pricopsit iresponabilii ,,diasporei", care, odata ajunsi in tara, in loc sa respecte rigorile impuse de pandemie s-au trezit claustrati si si loviti in democratia mintii lor, asa cum o inteleg ei pe acolo pe unde-si cistiga bucata de piine, luind-o razna pri satele si comunele de unde sint. Toti trebuie sa pricepem ca democratia este domnia legii si nimic altceva.

Respect

Pentru o femeie deșteaptă! In jurul președintelui (care trebuie demis) și la guvern, ministere și multe alte autorități pute de prrosti. In 30 de ani de ocupație, in colonia romania au fost promovați in funcții de conducere doar prrosti, incompetenți, slugi și hoti ...

 

asta-i stare de dezastru

La orice cutremur, sau inundatie, sau uragan, se scoate armata pe strazi sa nu vina derbedeii, si hotii sa fure si sa jefuiasca. Si sa mentina starea de urgenta. Nu inteleg de ce este asa de greu sa faci asta acum cu covid-19. In Sicilia au iesit mafiotii pe strada si jefuiesc magazinele, in Romanica au venit cocalarii si pungasii din strainatate si se *** acum aici in Romania, in SUA parca sint batuti in cap si reactioneaza in reluare... Peste tot vad asa o impotenta din partea autoritatilor; toti se bazeaza pe buna judecata a omului de rind care sa stea in casa. Nu sta, il bagi tu cu forta ori in casa ori la pirnaie.

 

si inca un lucru

ar trebui sa lasam politica la o parte, pina scapam de chestia asta. Iar dupa aia, ii taxam pe toti dupa cum se cuvine. Pe moment, daca vreun primar, prefect, etc. face minarii, imediat bagat la puscarie. Judecat dupa ce trece epidemia.

Da, sistemul nostru, si nu numai al nostru, de sanatate are carente mari. dar nu ajuta cu nimic sa arati acum cu degetul. Ce putem face ACUM concret sa trecem peste necazul asta?!

Trebuie sa ne mobilizam cu totii local (pe strada, in bloc) sa-i ajutam pe batrini sa supravietuiasca. Un vecin cu masina sa mearga sa ii aprovizioneze cu mincare, sau sa-i duca la doctor. Guvernul sa le dea bani surplus la pensie/salariu/ajutor de somaj pentru cei nevoiasi (dar numai lor!): uploadezi pe websiteul guvernului statul de plata/pensie, ei verifica, si iti trimit bani direct in cont.

O multime de oameni de la tara traiesc din vindut produsele la piata. Primaria sa le cumpere produsele la preturi rezonabile (poate chiar supra pret), si sa le livreze la supermarketurile din orasele mari.

Te mobilizezi cumva!!!

 

Mănăliga,

care n-a explodat sub Ceaușescu, și-a descoperit acuma toate drepturile. In stare de urgență ordinele militare nu se discută. Dar ce nu face omul pentru publicitate ?

 

De cand civilii dau ordine militare?!

"Vocea si talentul" nu tin loc de pregatire militara! O armata (oricare ar fi si in orice stat!) are ca "obiect de activitate" apararea/ocuparea/recucerirea unui teritoriu si administrarea acestuia pana la restabilirea "pacii". E vorba de "calificare"! Vezi reclama cu Maia Morgenstern = mecanic auto!

Avem militari ?

Suntem tara cu cei mai multi generali pe cap de locuitor.
Toti dau ordine si nu stiu cine le mai si executa.
Aveti idee pe ce criterii se face avansarea in grad? Pentru mine acest lucru a reprezentat intodeauna un mister.
In plus acum razboaiele nu se mai duc cu arme de foc ...

Doamna merita respect! Chiar daca "justitia" ....

Mai e un bai! Mare!
Articolul 73 din Constituție: (3) Prin lege organică se reglementează: (…)g) regimul stării de asediu si al stării de urgentă; Nu exista o asemenea lege! Acceptand oug 1/1999 ca fiind acea "lege" (aprobata "in procedura de urgenta" dupa cinci ani(?!) si pe "alta Constitutie"!), Ordonantele Militare nu pot fi emise de "civili", ci de o entitate militara, dupa cum ii spune si numele. Adica de un "comandant militar"! Domnul Vela este un "civil" (sa nu zic "uzurpator"!). p.s. Tot respectul pentru munca si stradania domnului Vela, dar Constitutia si legea spun altfel! Pe intelesul oricui: doar armata (prin comandantii militari) are capacitatea de a gestiona astfel de situatii!

 

De aia e armata in strada

Ca sa faca spectacol pentru nataraii care chiar cred ca acest guvern de habarnisti ar stapani situatia (acelasi guvern care 3-4 luni a jucat Hora Anticipatelor, avizi de un ciolan mai gras). Acelasi guvern care ofera imnul national din cazanele numite masini ale militiei in loc de biocid. Si care a avut girja sa informeze CEDO ca suspenda respectarea drepturilor omului, care cenzureaza, dezinformeaza prin grupul de comuniare mincinoasa etc etc.

lasa bai prostiile

lumea moare pe capete de coronavirus iar unii ca tine bat campii.
O sa ajungem ca in Italia sau Spania cu situatia deceselor daca nu se iau masuri urgente si restrictive.
E asa greu de inteles?

E ingrijorator cu toate aceste comentarii care

sunt evident impotriva guvernului Romaniei, si care, se vede de la o posta , sunt coordonate si dirijate. Si cam la toate articolele apar aceeais. Sper ca SRI sa-si faca treaba si amuteasca aceasta oficina a statului medieval asiatic barbar Rusia care-si varsa dejectiile pe site-ul asta.

Mai sa fie!

Ma uit la comentarii si imi aduc aminte de bancurile din studentie cu lelea Floare din Dej cu papornita pe tren.

 

"capitania portului" din dej da autorizatii de navigatie

pentru barcile din constanta si din delta. asta este problema statului roman! este putred de corupt si se va narui ca un castel din carti de joc...

pe perioada starii de urgenta restrangerea unor drepturi e permisa

grupurile de populatie care creeaza probleme, pot fi chiar internate in lagare cu sarma ghimpata si paza militarizata. indolenta, lipsa de educatie, nesimtirea si indisciplina persoanelor trecute de 65 de ani, culmea cel mai vulnerabil grup, se vede pe strada. nu poarta masti si manusi, se inghesuie ca oile; vectori de raspandire majora a pandemiei. asta le mai lipseste acum magistratilor care tremura pentru pensiile lor speciale, sa provoace ei amplificarea pandemiei si dezordine sociala

 

Usor nazist

comentariul cu pricina.

nu este nimic nazist aici, e interesul national

pana la carantinarea sub paza militarizata mai e un pas. este mmai bine sa avem 1000 de decese decat 50.000 de mii. nu toate fapturile fac parte din specia homo sapiens.

Este

o instigare clara la anarhie, care ar trebui sanctionata de organele legii cu inchisoarea. Comenteaza in continuare daca iti da mana.

@cartophil

se pare ca inca ai cosmaruri. Cum ar fi sa te trezesti maine dimineata si la radio/TV sa-l asculti pe nea Nicu cum da ultimatum urss pentru tezaur, Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Herta, insula Serpilor, Ismail, Cetatea Alba ...? si tu sa te grabesti la meditatii cu profesorasul din Sibiu ca sa nu te lase corijent, ca e si el pus pe agoniseala... cam ce crezi tu ca erau toti trepadusii astia din guvernul actual prin 1990? Tu crezi ca acum fac mai multe parale decat atunci? Vad ca plangi pe la usile sri, ai fi fost bun de turnator pe la securitate si pana in 1989, te roade ca nu te-au selectionat?

 

Probabil ca parintii tai au facut parte dintre cei care au

indeplinit, dupa 1944, ordinele criminale ale ocupantului barbar rus. Si au contribuit la instalarea in Romania a statului ilegitim, criminal comunist. Sub comanda directa a asiaticilor medievali din rasarit. Greu, greu de tot scapam de aceasta Ciuma Rosie, cu comanda la Kremlin. Dar pana la urma va venim de hac, nici o grija.

mai draga

iti pot explica in particular cine au fost si ce au facut parintii si mai ales bunicii mei. Eventual si ce am facut mai bine sau mai rau in ultimii 60 de ani si e posibil sa-ti modifici parerile si eventual si optiunile politice. Cunosc in amanunt, din interior, Pnl, pot sa-i scriu istoria incepand cu 3 ianuarie 1990. Si poate o voi face dupa ce ma pensionez.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor