Victor Alistar sustine ca bugetul poate fi adoptat de guvern si fara avizul consultativ al CSAT

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 09:41
4077 citiri
Victor Alistar sustine ca bugetul poate fi adoptat de guvern si fara avizul consultativ al CSAT
Foto: site Guvern (Arhiva)

Victor Alistar, votat de Parlament ca membru al CSM din partea societatii civile, este de parere ca rectificarea bugetara ar putea sa fie adoptata de guvern chiar si fara avizul consultativ al CSAT.

Reactia a venit dupa ce presedintele Klaus Iohannis a decis, marti, sa suspende sedinta CSAT in care trebuia avizat noul buget, pe motiv ca banii institutiilor din zona securitatii nationale au fost taiati fara argumente solide, altele decat o posibila "sicana politica".

Victor Alistar sustine ca Guvernul ar putea trece peste asta.

"In masura in care Guvernul poate demonstra ca institutiile care s-au aflat la masa au avut corespondenta scrisa cu Ministerul Finantelor, deci nu s-au aflat in imposibilitatea din regulamentul CSAT de a putea emite un punct de vedere asupra documentelor din mapa, si in conditiile in care se constata ca a fost cvorum s-ar putea sa nu poata fi culpa procedurala a Guvernului.

Or, daca ei pot invoca faptul ca nu este culpa lor si presedintele, sau cine conduce CSAT, nu poate sa invoce propria culpa administrativa, atunci teoretic nu are cenzurate atributiile de a adopta", a sustinut Victor Alistar intr-o emisiune la Antena3, adaugand ca un ultim cuvant l-ar putea avea Avocatul Poporului, care ar putea sesiza Curtea Constitutionala.

Citeste mai multe despre:

Guvernul se reuneste miercuri in sedinta de urgenta pentru a gasi o solutie privind rectificarea bugetara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a suspendat sedinta de marti a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), afirmand ca nu s-a putut obtine consensul necesar pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetare.

Sedinta Cabinetului Dancila ar urma sa aiba loc de la ora 13.00.

La scurt timp, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a participat la sedinta CSAT, a sustinut declaratii de presa in care afirmat ca suspendarea sedintei nu este prevazuta in lege si a cerut desecretizarea stenogramei pentru a se vedea care a fost punctul de vedere al fiecarui participant.

Ulterior, liderii coalitiei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au avut o discutie telefonica cu premierul Viorica Dancila despre rectificarea bugetara, iar presedintele PSD ar fi insistat pe ideea gasirii unei solutii in sedinta de astazi. Liviu Dragnea a mers personal la Palatul Victoria pentru o intalnire cu Dancila si cu mai multi ministri.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti seara, ca Guvernul nu va face o noua propunere de rectificare bugetara si a dezvaluit ca juristii coalitiei au discutat pentru a vedea cum se poate iesi din acest "impas".

C.B.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...