Achizitia a 12 avioane multirol vechi F-16, aprobata de Guvern - Cine plateste

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 18:04
1690 citiri
Achizitia a 12 avioane multirol vechi F-16, aprobata de Guvern - Cine plateste

Proiectul de lege privind achizitia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care va fi platit 628 milioane euro, a fost aprobat de Guvern. Primele plati vor fi acoperite cu 97 milioane euro si din sumele incasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvente radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apararii si din bugetul de stat.

Guvernul a anuntat ulterior ca a aprobat acest proiect de lege, pentru "realizarea capabilitatii operationale aeriene cuprinse in faza 1 a etapei de tranzitie initiala a conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului 'Avion Multirol al Fortelor Aeriene'".

Regimul de finantare a primelor plati destinate cumpararii acestor avioane a fost stabilit prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri.

"Guvernul a adoptat aceasta hotarare (ordonanta de urgenta -n.red.) prin care se creeaza cadrul pentru asigurarea fondurilor necesare demararii procesului de achizitie a 12 avioane multirol pentru fortele aeriene. Din suma incasata prin eliberarea benzilor de frecvente radio mentionate, ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) va vira suma de 97 milioane euro catre o pozitie distincta de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN si din alocari suplimentare ale bugetului de stat" , transmite Executivul.

In urma unei licitatii ANCOM incheiata in septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom vor plati, in doua etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licentele telecom in frecventele de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz. Din totalul celor 682 milioane euro, la sfarsitul anului trecut operatorii au virat 204,1 milioane euro, diferenta urmand sa fie achitata pana la 30 iunie acest an.

Defalcat, Vodafone Romania va plati 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

Conform unui memorandum discutat, saptamana trecuta, in Guvern, cuantumul creditelor de angajament si bugetare aferent achizitionarii de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat, marti, ca au fost incheiate discutiile cu autoritatile portugheze privind achizitia avioanelor F-16, iar in sedinta de miercuri a Guvernului va fi spus aprobarii proiectul de lege privind aceasta achizitie, dupa ce au fost obtinute toate avizele necesare.

El a precizat ca vor fi achizitionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi insa modernizate. De asemenea, ministrul a spus ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015.

La inceputul anului, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a primit mandat din partea CSAT ca in urmatoarele luni sa incheie negocierile privind achizitionarea unor avioane multirol aflate deja in uz, declara atunci premierul Victor Ponta.

Tot atunci, Mircea Dusa spunea ca doreste ca in prima parte a acestui an sa existe un obiectiv foarte clar legat de achizitionarea avioanelor multirol, avand in vedere ca resursa de zbor pe care Romania o are cu avioanele MIG expira in 2017.

La finele anului trecut, premierul declara ca avioanele multirol F-16 care urmeaza sa fie achizitionate de Romania sunt deja in serviciu, dar vor fi pregatite sa reziste pe o durata de 20 ani, costul unor aparate noi depasind posibilitatile financiare ale tarii.

La randul sau, ministrul de atunci al Apararii Nationale Corneliu Dobritoiu a anuntat ca avioanele multirol F-16 vor fi achizitionate din Portugalia si ca pretul pentru cele 12 aparate la mana a doua este in jur de 600 de milioane de dolari, aceasta suma urmand sa fie achitata in cinci ani. Conform lui Dobritoiu, prima transa, de 70 de milioane de dolari, ar trebui platita in 2013.

In septembrie 2012, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana" in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene". Dobritoiu a spus atunci ca au fost identificate resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F 16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

Conform unui memorandum discutat, saptamana trecuta, in Guvern, cuantumul creditelor de angajament si bugetare aferent achizitionarii de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
MacGigi
rank 5
Cum adica cine plateste? Ponta din buzunarul lui Sirbu. Nu?
Turnul de observatie
rank 5