Bataia pestelui la impartirea ciolanului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 20:30
7043 citiri
Bataia pestelui la impartirea ciolanului

Ca de obicei la final de mandat, incepe si acum marea impartire a ciolanului, minunat prilej pentru deconspirari deontologice.

Cel mai recent exemplu este cel al jurnalistului Liviu Mihaiu devenit in mod oficial guvernator al Deltei Dunarii. Numirea a fost decisa de Guvern la propunerea ministrului Mediului. De unde pana unde?

Pot explica mai eficient aceasta numire toti cei care au sarit ca arsi atunci cand Catalin Avramescu si Sever Voinescu au decis sa candideze din partea PD-L la parlamentare. De ce ei au tradat profesia si Liviu Mihaiu nu? De ce ei si-au dat arama pe fata si Liviu Mihaiu e mai presus de suspiciuni?

Ba chiar as spune ca o diferenta esentiala face miscarea lui Mihaiu chiar mai dubioasa. Daca Voinescu (pentru ca Avramescu s-a retras) urmeaza sa treaca prin testul greu al alegerilor, urmand sa fie validat sau nu de votul popular, fostul jurnalist al "Academiei Catavencu" a fost pur si simplu numit. Daca nici asta nu suna a plata sau rasplata, atunci ce?

Si mai e o diferenta. Daca Sever Voinescu si Catalin Avramescu nu si-au ascuns niciodata orientarile politice, Liviu Mihaiu s-a dat intotdeauna verde si neatarnat.

Trecand peste toate acestea, ramane aceeasi intrebare esentiala ca in cazul celorlalti jurnalisti care se arunca spre demnitati publice: sunt pregatiti pentru asta? Au competenta necesara?

Pana la urma, ce il recomanda pe Liviu Mihaiu pentru o functie atat de importanta si grea? Sa fi fost impresionat oare Calin Popescu Tariceanu de campaniile de stangere a pet-urilor din Delta organizate de Asociatia "Salvati Delta"? Sau poate de articolele si luarile de pozitie ale ziaristului in privinta problemelor Deltei.

Pai daca-i asa, la cati ziaristi au scris pana la saturatie despre DNA ar trebui sa avem inflatie de procurori-sefi anticoruptie. Ca sa nu mai spunem ca pe acelasi criteriu, ministru al Educatiei mai bun decat Melania Mandas Vergu greu am putea gasi.

E drept, in CV-ul lui Liviu Mihaiu nu apare vreo calificare pentru viitoarea sa functie, dar traseul sau profesional contine alte detalii interesante.

Liviu Mihaiu este nu numai subalternul, ci chiar unul dintre apropiatii lui Sorin Ovidiu Vantu. Patronul trustului Realitatea Catavencu are mari interese in Delta, una dintre poreclele sale fiind chiar "Pescarul". Iar viitorul este extrem de ofertant.

Potrivit jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, rezervatia Biosfera Delta Dunarii va beneficia pana in 2015 de investitii de 140 milioane de euro. Banii, fonduri nationale si europene, vor finanta, in principal, monitorizarea rezervatiei, infrastructura si reconstructia ecologica a 80.000 de hectare. E de bine, nu?

Ce primeste in schimb Calin Popescu Tariceanu? Pe de-o parte a primit deja, de-a lungul timpului, indulgenta lui Mihaiu care si-a dirijat intreg veninul disponibil impotriva presedintelui. In plus, vine campania electorala si bunavointa lui SOV, cu trustul lui cu tot, nu e chiar de lepadat.

Ramane de vazut cum va impaca Mihaiu interesele patronilor sai cu principiile fostilor colegi din Asociatia "Salvati Delta". Precedente am mai vazut, ce-i drept. Si Radu Opaina a sarit direct de la Asociatia proprietarilor dincolo de baricada, la RADET, si inapoi, fara niciun complex. De ce si-ar face probleme Liviu Mihaiu cel neatarnat?

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Liviu Mihaiu, #guvernator, #Delta Dunarii , #guvern