Bugetul pe 2018: Guvernul continua sa nu acorde beneficii, limiteaza angajarile si obliga institutiile sa taie din cheltuieli

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 13:12

   

Bugetul pe 2018: Guvernul continua sa nu acorde beneficii, limiteaza angajarile si obliga institutiile sa taie din cheltuieli
Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizatii de vacanta, cupoane sociale in invatamant sau ajutorul de 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut, iar anumite drepturi ale politistilor, militarilor si functionarilor publici din penitenciare vor fi inghetate la nivelul lunii decembrie 2017.

De asemenea, angajarile in administratia publica vor fi permise doar cu regula "1 la 2", respectiv la doua posturi vacante va fi permisa o singura angajare.

Neacordarea de ajutoare/plati compensatorii la pensionare este o alta masura pregatita in documentele aferente bugetului pe anul viitor, obtinute de Profit.ro si semnate inclusiv de ministrul Finantelor.

In luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajarile in administratie pana la sfarsitul acestui an, cu argumentul ca se impune un plan de rationalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administratia publica.

Acum, proiectul pregatit la nivelul Guvernului si obtinut de Profit.ro releva intentia de a introduce o regula noua, care vizeaza ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie dupa principiul 1 la 2, respectiv la doua posturi vacantate dupa 1 ianuarie 2018 va fi posibila ocuparea doar a unui singur post.

Ordonatorii principali de credite vor fi obligati sa scada cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii ti functionarii instiutiei cu 10% comparativ cu platile din acest an. Bugetul de stat va avea venituri in suma de 125,9 miliarde lei si cheltuieli de 161,731,9 milioane lei, cu un deficit de 35,7 miliarde lei.

Intreaga constructie bugetara 2018 se bazeaza pe un deficit cash de 2,97% din PIB. Vor fi introduse derogari de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, prim-ministrul si ministrul Finantelor fiind scutiti de la a mentiona abaterile.

Comisia Europeana a notificat anul acesta Romania ca in 2016 a deviat semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1% si a emis mai multe recomandari insusite de Consiliu.

Recent, Comisia a stabilit ca Romania nu a luat masuri eficiente in urma recomandarii Consiliului din luna iunie si, in consecinta, a propus Consiliului European sa adopte o versiune revizuita a recomandarii adresate tarii pentru a-si corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6057 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
inca-sunt-om
rank 5
...
Cum sa nu fie deficit si gaura mare in bugetul Romaniei, cand din saracia cumplita se trimit multe miliarde stapinilor americani ca sa ne inarmeze, ca doar si amarata Romanie trebuie sa fie o putere militara mondiala.
Saraci si infometati, dar inarmati pe bani grei, ca asa vor stapanii de la Washington.
MacGigi
rank 5
Fomica mare la socialisti :) Margareth Tatcher spunea: Cand se
termina banii, se termina si socialismul !
Si nici daddy nu mai poate contribui ca inainte :)))
Are mari cheltuieli cu DNA.
4lea
rank 5
foarte bine face... decat un burdihos greoi imbuibat cu slanina
mai bine un sportiv antrenat la pentru maraton.
Tot se plange lumea ca nu-s muncitori pe cate locuri de munca sunt... treceti baieti in productie ca nu sunteti lipiti de scaune.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor